AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Skidamo kacigu i otkrivamo identitet Nissanovog Stiga

Skidamo kacigu i otkrivamo identitet Nissanovog Stiga

Neki kažu da svaki dan za doručak pojede celu Micru. Neki kažu da spava na šasiji Nissana GT-R i da spava na boku. Sve što znamo jeste da se zove Paul Eames i da je on Nissanov lični pripitomljeni trkački vozač...

Skidamo kacigu i otkrivamo identitet Nissanovog Stiga

Dok se obožavaoci širom sveta pripremaju za željno iščekivanu novu sezonu popularnog BBC-jevog TV showa Top Gear, Nissan Europe skinuo je kacigu sa glave svog test vozača i predstavio ga javnosti.


Paul ima važnu ulogu u ekipi kojoj je zadatak da osigura da je svako novo Nissanovo vozilo dinamički potpuno prilagođeno evropskim putevima. Kao jedan od samo četiri stručnjaka van Japana koji mogu da se pohvale Nissanovim sertifikatom rezervisanim za vrhunske vozače, Paul je odvozio bezbroj krugova na test stazama širom sveta.

 

Zahvaljujući 20 godina iskustva u Nissanu Paul instinktivno zna da li podvozje novog automobila nudi najbolju ravnotežu između performansi i udobnosti. Iako može da se pohvali nadljudskim sposobnostima za upravljačem, Paul zna da razmišlja i kao kupac.

Paul objašnjava: „Sa novim GT-R-om, čija prodaja počinje ovog leta, cilj je bio postići najviši mogući nivo uzbudljivosti, prianjanja i stabilnosti kad se vozi na gornjim granicama mogućnosti, jer to je ono što traže vlasnici GT-R-a“.

 

Ipak, pravila su bitno drugačija kod razvoja najprodavanijih modela, kao što su crossoveri Juke i Qashqai. Ti automobili moraju biti upravljivi, stabilni i sigurni, ali istovremeno udobni i mekani”, rekao je Paul koji je svoju karijeru započeo sredinom osamdesetih kao inženjer.

Paulov posao ne svodi se na skidanje desetinki sekunde sa vremena kruga... iako mu to prilično dobro ide. Važnije je oponašati način na koji Nissanovi kupci zaista voze svoje automobile.


„Vozim različitim brzinama, na različitim delovima kolovoza, utabanim stazama, po autoputevima i gustom „kreni-stani” saobraćaju, penjem se i spuštam sa ivičnjaka... Nissan posebno pridaje veliku važnost osećaju za upravljačem. Tek tada mogu dobro da procenim dinamičke performanse automobila i da se uverim da će se svideti kupcima.

Skidamo kacigu i otkrivamo identitet Nissanovog Stiga

Paulov posao posebno je složen jer Nissan razvija automobile za tržišta širom Evrope, gde se putevi vrlo razlikuju u pogledu izrade, nagiba i kvaliteta površine od zemlje do zemlje. Ono što se u jednoj zemlji sa dinamičkog stanovišta smatra dobrim, u drugoj zemlji možda neće biti dobro. Zbog toga putuje po celom kontinentu – od testiranja u hladnim vremenskim uslovima u Arktičkom krugu do testiranja po španskim vrućinama.

 

Trenutno blisko sarađuje sa Nissanovim inženjerima koji rade na autonomnim automobilima i pomaže u razvoju tehnologije koja će biti dostupna kupcima širom Evrope. Nissan se već transformisao u vodećeg svetskog proizvođača inovativnih tehnologija. Sistem ProPilot za autonomnu vožnju u jednoj saobraćajnoj traci, svetlo dana će ugledati sledeće godine u modelu Nissan Qashqai.


„Sistem autonomne vožnje vozaču će pružiti veću kontrolu, zadržati elemente koji donose užitak u vožnji i oduzeti neke koji vožnju znaju činiti napornom, a pritom povećati sigurnost vozača i putnika. Tim inženjera Nissan Europe-a i ja, ovu tehnologiju smatramo izuzetno uzbudljivom. Pioniri smo revolucionarne promene u automobilskoj industriji.”


PR

AK Kompresor i kompanija Fiat - Čarolija koja je trajala 25 sati

AK Kompresor i kompanija Fiat - Čarolija koja je trajala 25 sati

Auto kuća Kompresor u saradnji sa kompanijom Fiat tokom vikenda organizovala je u svom prodajnom salonu izuzetno posećenu manifestaciju pod nazivom „Noć čuda“. Pored akcijskih pogodnosti za više od 10 različitih modela Kompresor je ponudio i bogat zabavni program u kome su uživali mnogobrojni posetioci...

Testirajte nove Volvo modele S90 i XC90 Hybrid

Testirajte nove Volvo modele S90 i XC90 Hybrid

Dugoočekivani Volvo noviteti S90 i XC90 Hybrid ovih dana će posetiti Srbiju u okviru regionalne dinamičke prezentacije, a svi zainteresovani za prvu probnu vožnju ovih ekskluzivnih premijum modela imaće priliku da to učine 22. juna u Beogradu...

FIA CEZ – Pešović slavio na češkoj stazi Most

FIA CEZ – Pešović slavio na češkoj stazi Most

Četvrti trkački vikend ovogodišnjeg šampionata centralne Evrope u automobilizmu vožena je ovog vikenda na češkom autodromu Most. Srpski Lein racing team zbog ETCC runde koja se za sedam dana vozi u Portugalu, ovoga puta nije bio kompletan...

Volkswagen proizveo prvu karoseriju produženog Tiguana

Volkswagen proizveo prvu karoseriju produženog Tiguana

Ponuda modela Volkswagen Tiguan sledeće godine će dopuniti produžena varijanta. Nemačka kompanija se već priprema za dolazak nove karoserijske verzije Tiguana - u svojoj fabrici u meksičkom gradu Puebla proizvedena je prva karoserije za ovaj model...

Lamborghini Revuelto
Slika nedelje