AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Toyotin cilj je da društvo postane neutralno na polju ugljenika. A da bi postigla ovaj cilj, kompanija razvija mnogobrojne elektrifikovane tehnologije, uključujući vodonik koji smatra jednim od ključnih preduslova za smanjenje emisije CO2...

Toyotina posvećenost vodoniku prevazilazi putničke automobile, i svoju tehnologiju gorivnih ćelija čini dostupnom u modulima koje partneri lako mogu da koriste u sopstvenim rešenjima.


Druga generacija modula gorivnih ćelija


Da bi se olakšalo širenje tehnologije vodonika s automobila na različite vrste primena, sistem gorivnih ćelija Toyote Mirai prerađen je u kompaktne module. Od januara 2022. Toyota će započeti proizvodnju modula druge generacije, zasnovanih na svom naprednom sistemu gorivnih ćelija takođe druge generacije. Novi sistem koji je upakovan u kompaktnije, lakše module, takođe obezbeđuje i veću gustinu energije. Moduli su dostupni u dva oblika, u formi kocke, kao i ravnom, pravougaonom obliku kako bi se omogućila veća fleksibilnost i lakša adaptacija za različite primene.

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Proizvodnja u Evropi


Toyota je započela razvoj gorivnih ćelija još 1992. godine i kompanija nastavlja da usavršava svoju tehnologiju vodonika. Nova, druga generacija modula gorivnih ćelija takođe će se proizvoditi u Evropi, u istraživačko-razvojnom centru Toyote Motor Europe pokraj Brisela (Zaventem). Počevši od januara 2022. godine, u novom pogonu će se nalaziti probna linija za montažu koja objedinjuje elemente napredne tehnologije s kvalitetnom montažom.


Toyota je donela odluku da sklapa module gorivnih ćelija druge generacije u Evropi, imajući u vidu stalni rast potražnje u regionu. U saradnji s preduzetnicima zainteresovanim za korišćenje Toyotine tehnologije u svojim rešenjima, TME-ova poslovna jedinica za gorivne ćelije će ponuditi neophodnu inženjersku podršku u primeni. Bliska saradnja s partnerima i mogućnost da pažljivo prati nove poslovne prilike, omogućiće kompaniji da brzo poveća isporuku.

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Klasteri vodonika


Jačanje evropske ekonomije vodonika biće ključni element u dostizanju cilja Zelenog plana o apsolutno nultim emisijama globalnog zagrevanja do 2050. Evropska unija je objavila da će industriji, da bi se suočila sa tim izazovima u ključnim industrijskim sektorima do 2030, biti potrebni „klimatski i resursni lideri” da bi se postigao napredak u komercijalnoj primeni ovih revolucionarnih tehnologija. Pojava vodoničnih klastera u Evropi omogućava spajanje različitih sektora koji će objediniti svoja znanja, tehnologije i rešenja koji su neophodni za različite namene, kao što su kamioni, autobusi, taksi vozni park i H2 infrastruktura. Time bi se stvorile održive mogućnosti poslovanja, omogućavajući napredak i nastajanje jezgra za još značajnije aktivnosti.


Pošto se tehnologija vodonika primenjuje u velikom broju rešenja, Toyota podržava stvaranje vodoničnog okruženja, „žive oaze“, gde se ponuda i potražnja susreću da bi se nastavio dalji rast.


PR

osmrtnice smrtovnice

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Izazovi za Kiju u bliskoj budućnosti

Grupacija Hyundai Motor Group, koju čine proizvođači automobila Kia, Genesis i Hyundai, nedavno je u svom istraživačko-razvojnom centru Namyang organizovala susret na kom su prisustvovali vođstvo i zaposleni...

Kia s četiri nagrade Good Design

Kia s četiri nagrade Good Design

Korporacija Kia dobitnica je četiri prestižna priznanja GOOD DESIGN za 2022. godinu i to u kategoriji transporta za novog Nira, koncept EV9, infotainment sistema za električna vozila (EV) i Magenta Design Infotainment System...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje