AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Toyotin cilj je da društvo postane neutralno na polju ugljenika. A da bi postigla ovaj cilj, kompanija razvija mnogobrojne elektrifikovane tehnologije, uključujući vodonik koji smatra jednim od ključnih preduslova za smanjenje emisije CO2...

Toyotina posvećenost vodoniku prevazilazi putničke automobile, i svoju tehnologiju gorivnih ćelija čini dostupnom u modulima koje partneri lako mogu da koriste u sopstvenim rešenjima.


Druga generacija modula gorivnih ćelija


Da bi se olakšalo širenje tehnologije vodonika s automobila na različite vrste primena, sistem gorivnih ćelija Toyote Mirai prerađen je u kompaktne module. Od januara 2022. Toyota će započeti proizvodnju modula druge generacije, zasnovanih na svom naprednom sistemu gorivnih ćelija takođe druge generacije. Novi sistem koji je upakovan u kompaktnije, lakše module, takođe obezbeđuje i veću gustinu energije. Moduli su dostupni u dva oblika, u formi kocke, kao i ravnom, pravougaonom obliku kako bi se omogućila veća fleksibilnost i lakša adaptacija za različite primene.

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Proizvodnja u Evropi


Toyota je započela razvoj gorivnih ćelija još 1992. godine i kompanija nastavlja da usavršava svoju tehnologiju vodonika. Nova, druga generacija modula gorivnih ćelija takođe će se proizvoditi u Evropi, u istraživačko-razvojnom centru Toyote Motor Europe pokraj Brisela (Zaventem). Počevši od januara 2022. godine, u novom pogonu će se nalaziti probna linija za montažu koja objedinjuje elemente napredne tehnologije s kvalitetnom montažom.


Toyota je donela odluku da sklapa module gorivnih ćelija druge generacije u Evropi, imajući u vidu stalni rast potražnje u regionu. U saradnji s preduzetnicima zainteresovanim za korišćenje Toyotine tehnologije u svojim rešenjima, TME-ova poslovna jedinica za gorivne ćelije će ponuditi neophodnu inženjersku podršku u primeni. Bliska saradnja s partnerima i mogućnost da pažljivo prati nove poslovne prilike, omogućiće kompaniji da brzo poveća isporuku.

Toyota započinje proizvodnju druge generacije modula gorivnih ćelija u Evropi

Klasteri vodonika


Jačanje evropske ekonomije vodonika biće ključni element u dostizanju cilja Zelenog plana o apsolutno nultim emisijama globalnog zagrevanja do 2050. Evropska unija je objavila da će industriji, da bi se suočila sa tim izazovima u ključnim industrijskim sektorima do 2030, biti potrebni „klimatski i resursni lideri” da bi se postigao napredak u komercijalnoj primeni ovih revolucionarnih tehnologija. Pojava vodoničnih klastera u Evropi omogućava spajanje različitih sektora koji će objediniti svoja znanja, tehnologije i rešenja koji su neophodni za različite namene, kao što su kamioni, autobusi, taksi vozni park i H2 infrastruktura. Time bi se stvorile održive mogućnosti poslovanja, omogućavajući napredak i nastajanje jezgra za još značajnije aktivnosti.


Pošto se tehnologija vodonika primenjuje u velikom broju rešenja, Toyota podržava stvaranje vodoničnog okruženja, „žive oaze“, gde se ponuda i potražnja susreću da bi se nastavio dalji rast.


PR

osmrtnice smrtovnice

Kia pokazala prve obrise novog električnog SUV-a EV9

Kia pokazala prve obrise novog električnog SUV-a EV9

Korporacija Kia je razotkrila nekoliko video snimaka svog dugo očekivanog modela EV9, električnog SUV-a. Veliki sportski terenac Kia EV9 trebao bi u doba elektrifikacije da ubrza preobražaj brenda kao pružaoca rešenja održive mobilnosti...

Mazda6 2023 - Mazda predstavlja osveženu šesticu

Mazda6 2023 - Mazda predstavlja osveženu šesticu

Kompanija Mazda Motor Corporation ponosno objavljuje da je osvežila svoju perjanicu Mazdu6. Osveženje uključuje izdanje posebne verzije modela Mazda6 20th anniversary Edition kako bi obeležili 20. godišnjicu prve generacije modela Mazda6...

Svi srpski putevi prohodni

Svi srpski putevi prohodni

JP „Putevi Srbije“ obaveštava javnost da  autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda kao i  prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima  su prohodni za saobraćaj na celoj teritoriji Srbije...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje