AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Nakon fejslifta modela GLE i GLE Coupe, Mercedes Benz GLS, Mercedes Maybach GLS 600 4MATIC i Mercedes AMG GLS 63 4MATIC+ takođe se pojavljuju u ažuriranom obliku...

Brojne promene dizajna, tehnologije i opreme podižu udobnost, povezanost i ambijent velike serije SUV modela na novi nivo.


Sa svojim izdašnim spoljašnjim dimenzijama, SUV modeli nude unutrašnji prostor za do sedam putnika u tri reda sedišta. Unapređeni Mercedes-Benz GLS stiže u evropske salone od kraja oktobra 2023. godine; u SAD, lansiranje na tržište će početi sredinom septembra.


Mercedes-Benz GLS: vizuelno poboljšanje i funkcionalne terenske karakteristike


Najnoviji Mercedes-Benz GLS modeli mogu se prepoznati po još upečatljivijoj rešetki hladnjaka. Četiri lamele su pocinkovane visokokvalitetnom srebrnom senkom. Branik je takođe vizuelno istaknutiji. Poseduje integrisane rešetke za dovod vazduha, kombinovane sa oplatom u crnoj boji visokog sjaja. Velika simulirana donja zaštita (standardna oprema) je takođe redizajnirana. Ono što privlači poglede pozadi je unutrašnjost svetla sa tri horizontalna bloka. Novi 20-inčni točak od lake legure sa više krakova u Himalayas sivoj boji sa završnom obradom visokog sjaja dodat je asortimanu točkova.

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Kao i ranije, Mercedes-Benz GLS je standardno sedmosed. Sa Catalana bež i Bahia braon, dostupne su dve nove boje kože. Opseg unutrašnjih ukrasnih obloga je takođe revidiran. Sjajno smeđe drvo je sada deo standardne opreme. Element ukrasa MANUFAKTUR sjajno-crni klavirski lak, koji je ranije bio rezervisan za Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC, sada je dostupan i za porodicu GLS iz Mercedes Benz-a.


Većina vozača GLS-a putuje samo po asfaltiranim putevima ili po lakim do umereno teškim terenima. Mercedes-Benz je stoga ponovo revidirao obim paketa Off-Road Engineering.


Komponente uključuju štitnik podvozja i 30 milimetara veći razmak od tla.


Ažurirana generacija infotejnment sistema MBUX donosi sa sobom novi izgled displeja. Displeji se mogu individualizovati uz pomoć tri različita stila (klasični, sportski, diskretni) i tri režima (Navigacija, Pomoć, Servis). Sa "Classic" stilom vozač se odlučuje za isprobani dizajn sa svim poznatim sadržajem između dva okrugla prikaza. "Sporty" stilom dominira crvena boja, sa dinamičnim dizajnom za centralni brojač obrtaja. U „Discreet“ stilu sadržaj je sveden na ono što je suštinsko. Pored toga, oba displeja mogu biti prikazana u sedam šema boja u kombinaciji sa ambijentalnim osvetljenjem. Rezultat je impresivno iskustvo boja u unutrašnjosti. Centralni ekran nudi isti sadržaj kao do sada i njime se može upravljati direktno i praktično kao ekranom osetljivim na dodir.


„Off-Road režim“ u trenutnoj MBUX generaciji pretvara posebne sadržaje kao što su bočni nagib, kompas i ugao upravljanja u vizuelno iskustvo. Zahvaljujući standardnom paketu za parkiranje sa kamerom od 360 stepeni, nudi funkciju „providne haube“. Kada je Offroad režim aktivan, centralni ekran prikazuje virtuelni prikaz ispod prednjeg dela vozila. Pogled se sastoji od slika sa kamere od 360°. Sa „providnom haubom“, prepreke kao što su veliko kamenje ili duboke rupe na putu ispred vas mogu se bolje prepoznati.

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Pogon na sva četiri točka i prenosni odnos dizajniran za vučnu snagu omogućavaju veliko opterećenje prikolice do 3,5 tone i težinu na kuki do 140 kg. Spojnica prikolice ima dva dodatna vijka na kugličnom vratu na koje se može osloniti odgovarajući nosač za bicikl. Njegova nosivost je 100 kg - to znači da se e-bicikli takođe mogu transportovati.
Korisne dodatne funkcije za korišćenje prilikom vuče uključuju pomoć pri manevrisanju prikolice (Trailer Manoeuvring Assist), ažurirani meni prikolice na centralnom displeju i planer rute prikolice. Ovo se može koristiti za pronalaženje optimizovanih ruta kada putujete sa prikolicom.


Mercedes-Maybach GLS: izvanredan luksuz još više rafiniran


Vertikalne hromirane šipke i natpis "Maybach" su karakteristike visokokvalitetne rešetke hladnjaka vrhunskog modela. Rešetke za ulaz vazduha imaju Maybach šaru i hromirani okvir. Kovani točak od 23 inča u tipičnom Maybach dizajnu sa kovanim poklopcem zavrtnja točka je nov na listi opcija.


Još jedna nova standardna karakteristika je ambijentalno osvetljenje sa animiranom projekcijom uzorka Mercedes Maybach. U unutrašnjosti, novi dizajn presvlaka sedišta naglašava posebno luksuzan karakter brenda Mercedes Maybach. Središnji delovi površina sedišta i naslona sada imaju visokokvalitetno prošivanje sa dijamantskim uzorkom sa specifičnim perforacijama. Ekskluzivno za Mercedes Maybach, kombinacije boja MANUFAKTUR kristalno bela/srebrno siva biserna i MANUFAKTUR mahagoni braon/makijato bež su u ponudi za unutrašnjost. 

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Dodatne nove karakteristike modela Mercedes-Benz GLS i Mercedes-Maybach GLS


• Nova boja završne obrade sodalit plava metalik i MANUFAKTUR alpsko siva nemetalna
• Najnovija generacija volana sa kontrolama na dodir
• Glasovni asistent se takođe može aktivirati bez ključne reči „Hey Mercedes“
• Sa opcionim MBUX Multi-Seat Entertainment sistemom, putnici na zadnjim sedištima doživljavaju isti sveobuhvatan spektar info-zabavnih i komfornih funkcija kao i oni napred. Imaju upotrebu do tri ekrana osetljivog na dodir i razne intuitivne opcije kontrole kao što je glasovni asistent „Hey Mercedes“.
• Dva USB porta (opciona oprema) i izlaz 220V snage od 100 Vati u zadnjem delu centralne konzole
• ENERGIZING AIR CONTROL (opciono u zapadnoj Evropi) sa konceptom dvostepenog filtera protiv fine prašine i drugih zagađivača


Mercedes-AMG GLS: osvežen dizajn i unapređen softver


Mercedes-AMG nadograđuje GLS 63 4MATIC+ i dodaje standardnu opremu. Ekskluzivna oprema i dodatno poboljšana dinamika vožnje na putu čine GLS 63 vodećim AMG SUV porodice. Novi model se vizuelno razlikuje po novodizajniranom LED zadnjem svetlu. Dve nove boje dodate su paleti završnih boja: MANUFAKTUR alpsko siva nemetalna i sodalit plava metalik. Pored toga, prednji deo sada takođe nosi amblem AMG umesto Mercedes zvezde - što ukazuje na blisku srodnost brendu. Ovome se dodaju i crvene kočione čeljusti, koje naglašavaju sportski karakter. Kada se otvore prednja vrata, vozilo pušta svetlosnu animaciju specifičnu za AMG uz pomoć novog projektora logotipa. Točkovi se kreću od standardnih 21-inčnih točkova od lake legure sa deset krakova do opcija prečnika od 22 i 23 inča.


Novine u unutrašnjosti


U unutrašnjosti, AMG sedišta i elementi kao što je instrument tabla su presvučeni Ekskluzivnom napa kožom. Tu je i nova šema boja u Bahia braon/crnoj ili macchiato bež/crnoj. Za unutrašnju oblogu, sjajno smeđe limetovo drvo je sada takođe dostupno kao opcija. Pored toga, novi MANUFAKTUR sjajni crni klavirski lak sa tečnim dekorativnim linijama je takođe dostupan na zahtev. Novi Mercedes-AMG GLS takođe ima koristi od najnovije generacije MBUX sistema: AMG-specifičan dizajn ekrana i funkcije čine iskustvo brenda još opipljivijim.
Značajno obimnija standardna oprema


Standardna oprema je još obimnija nego kod već raskošno opremljenog prethodnika. Uključuje, između ostalog, električni panoramski klizni šiber, grejana i klimatizovana prednja sedišta, Adaptive High Beam Assist i Smartphone Integration. Uključeni su i AMG Performance izduvni sistem koji se može aktivirati, Burmester® zvučni sistem, Memory paket, Parking Pilot od 360 stepeni, KEYLESS-GO paket i Blind Spot Assist.

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Najnovija generacija AMG Performance volana je takođe uvek u ponudi. Okrugla AMG dugmad na volanu impresioniraju svojim briljantnim ekranima i intuitivnom logikom rada. Oni omogućavaju da se kontrolišu važne funkcije vožnje i sve programi vožnje, a da ruke vozača ne napuštaju volan. Okvir volana može da se greje kao opcija, a dostupan je i u izgledu od ugljeničnih vlakana.


Kupci takođe mogu da očekuju posebne karakteristike opreme kao što su MBUX funkcija roširene stvarnosti, MULTIBEAM LED farovi i AMG Driver's paket. Lista se nastavlja sa paketom AIR BALANCE, multikonturnim prednjim sedištima i head-up displejom. MBUX Interior Assistant i držači čaša sa kontrolisanom temperaturom su takođe obezbeđeni kao standard.


U modelu GLS 63, dokazani AMG 4,0-litarski V8 biturbo motor sa snagom od 450 kW (612 KS) obezbeđuje snažan pogon. 4,0-litarski V8 motor iz Mercedes-AMG-a je sistematski elektrifikovan sa 48-voltnim pomoćnim električnim sistemom u vozilu i integrisanim starter alternatorom (ISG) uključujući funkciju Boost-a. Eksplozivna isporuka snage sa fino kontrolisanom izlaznom snagom istinski ga izdvaja. U tu svrhu, turbo punjači se nalaze između glava cilindara radi boljeg odziva. Sa druge strane, sistem zatvaranja cilindra primetno smanjuje potrošnju kada je potrebna manja snaga.


V8 motor je elektrifikovan sa integrisanim starter alternatorom (ISG) i 48-voltnim električnim sistemom u vozilu. ISG kombinuje starter i alternator u jednom snažnom elektromotoru. Instaliran je između motora i menjača. ISG takođe obavlja hibridne funkcije. To uključuje pojačavanje, rekuperaciju, pomeranje tačke opterećenja, klizanje i skoro neprimetno ponovno pokretanje motora sa funkcijom start/stop.

Novi GLS modeli: svež izgled, novi softver

Aktivna stabilizacija kotrljanja sa novom konfiguracijom


AMG RIDE CONTROL+ vešanje sa prilagodljivim podesivim prigušenjem je takođe standardna oprema. Aktivni sistem stabilizacije prevrtanja AMG ACTIVE RIDE CONTROL radi sa dva elektro-mehanička aktuatora na prednjoj i zadnjoj osovini. Sistem smanjuje prevrtanje karoserije u krivinama i omogućava preciznije podešavanje ponašanja promene opterećenja i preciznost pri ulasku u krivine. Takođe povećava udobnost vožnje kada vozite pravo, jer kompenzuje neravnine na površini puta.


Kao deo unapeđenja, stabilizacija kotrljanja i vazdušno vešanje takođe imaju koristi od ažuriranja softvera i novog podešavanja. Ove mere povećavaju razliku između dinamičkog upravljanja i udobnosti. Fino podešavanje softvera za konfiguraciju ESP®-a, elektronski kontrolisanog blokade diferencijala zadnje osovine, potpuno varijabilnog AMG Performance 4MATIC+ pogona na sva četiri točka i sistema kontrole vešanja pruža dinamično i superiorno iskustvo vožnje.

 


Priča o uspehu: fabrika u Tuskalusi


Kada je 1995. osnovana Mercedes-Benz fabrika u Tuskalusi, to je bila prva veća fabrika Mercedes-Benz van Nemačke. Otprilike dve trećine godišnje proizvodnje se izvozi, što čini Mercedes-Benz US International (MBUSI) jednim od najvećih izvoznika automobila u SAD. Od 1997. godine oko četiri miliona vozila sišlo je sa proizvodne trake u fabrici u Tuskaluzi. Samo 2021. godine tamo je proizvedeno oko 260.000 SUV vozila.


Fabrika u Tuskaluzi koristi najsavremenije digitalne, održive, efikasne i fleksibilne metode proizvodnje. Lokacija tako prati nacrt "Fabrike 56" u Sindelfingenu, koja predstavlja budućnost proizvodnje automobila u Mercedes Benz-u. Mercedes-Benz je investirao u fleksibilnu proizvodnju u ranoj fazi, koristeći najsavremeniji ekosistem digitalne proizvodnje MO360. Ovo omogućava Mercedes-Benzu u Tuskalusi da paralelno proizvodi modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibridima i potpuno električnim vozilima u velikim količinama.


PR

GIS Portal Puteva Srbije

GIS Portal Puteva Srbije

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je u skladu sa najsavremenijim tehničkim dostignućima omogućilo javnosti pristup GIS portalu Puteva Srbije na internet prezentaciji, putem kog se mogu pregledati različiti geoprostorni podaci o mreži državnih puteva kao i saobraćajno tehnički podaci o putu...

Premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Osma generacija BMW-a Serije 5 otvara potpuno novu eru, jer je prvi put dostupna i potpuno električna verzija BMW i5, uz napredni nivo digitalnih servisa i prepoznatljivu dinamiku vožnje, koju prati savršeni balans 50:50 odnosa opterećenja po osovinama...

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Paklene ulice 10, deseti film istoimene sage, otvara poslednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijif filmskih franšiza ikada. Sada, u trećoj deceniji postojanja i dalje odiše snagom i okuplja istu glumačku ekipu sa kojom je sve počelo...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje