AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Audi razvija filter čvrstih čestica za električne automobile

Audi razvija filter čvrstih čestica za električne automobile

U jednom pilot projektu kompanija Audi zajednički sa dobavljačima Mann+Hummel, razvija filter za finu prašinu za električne automobile, koji sakuplja najsitnije čestiče prašine iz životne okoline...

U početnoj fazi, projekat se razvija u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u gradovima tokom vožnje i tokom punjenja. 85 procenata čestica u drumskom saobraćaju nastaje usled habanja kočnica, pneumatika ili puta, beu obzira na vrstu pogona vozila. Najmanje čestice prašine su veličine samo nekoliko mikrometara i praktično se ne mogu videti golim okom. S obzirom na male dimenzije, lako ih je udahnuti i tako jednostavno pronalaze put do naših pluća.

 

Pogledajte: Volkswagen testira filtere čestica za kočnice (VIDEO).


Prošle godine, Svetska zdravstvena organizacija je izdala preporuke za znatno niže granice čestice nego ranije. Prema tvrdanjama stručnjaka, ove vrednosti se ne mogu dobiti ni u mnogim mestima u Nemačkoj.


Mobilna verzija novog filtera štetnih čestica postavljena je ispred hladnjaka na električnom Audi modelu i omogućava "usisavanje" prljavštine iz okruženja, pa samim tim i iz drugih automobila. Tokom vožnje, filter pasivno usisava vazduh i samim tim prljavrštinu. Dok stoji, automobil takođe usisava vazduh zahvaljujući ventilatoru koji je monitiran na električni automobil.


Značaj filtera raste sa povećanjem zagađenja vazduha. Na primer, u gradu kao što je Stuttgart, filter može da sakupi istu količinu čvrstih čestica koliku automobil proizvede tokom eksploatacije. U zagađenijim gradovima, može da uhvati i do tri puta veću količinu čvrstih čestica.


Automagazin.rs

Kia Sportage je auto godine u Španiji i Grčkoj

Kia Sportage je auto godine u Španiji i Grčkoj

Kia Sportage pete generacije je prošle sedmice proglašen autom godine u dve evropske zemlje. Kijin kompaktni SUV završio je vrlo uspešnu godinu pobedom u Španiji gde je postao 'ABC auto godine u 2023. godini', a takođe je pobedio i u Grčkoj...

Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje