AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia sa rekordnom prodajom u prvom kvartalu u Evropi

Kia sa rekordnom prodajom u prvom kvartalu u Evropi

Prema najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u prvom kvartalu ove godine zabeležila najbolji rezultat u svojoj istoriji – u prvom kvartalu je prvi put registrovano 148.571 vozilo...

To je povećanje od 2,23% u odnosu na isti period 2022. godine i znatno više u odnosu na prvi kvartal 2021. kada je bilo prvi put registrovanih 113.812 vozila. Samo u martu prodata su 63.053 primerka, što je je 6,9% više nego prošle godine. Ovakav rast održava Kijin evropski tržišni udeo na stabilnih 4,6%.


Kijini najprodavaniji evropski modeli su Sportage, Ceed i Niro


Da potražnja za elektrifikovanim vozilima Kia i dalje raste potvrđuje podatak kako je u prvom kvartalu na tržištima EU, EFTA i Ujedinjenog kraljevstva najprodavaniji model Kije bio sportski terenac Sportage (uključujući hibridnu i plug-in hibridnu varijantu) sa 41.275 primeraka. Drugi najprodavaniji model bio je Ceed (+Ceed Sw, ProCeed, Xceed, uključujući hibride i plug-in hibride) sa 35.207 primeraka, a treće mesto je zauzeo elektrifikovani Niro sa 19.115 primeraka.


Elektrifikovani modeli predstavljaju 35% Kijine prodaje u Evropi


Kijina hibridna, priključna hibridna i električna vozila predstavljala su 35% ukupne prodaje u Evropi, što dokazuje uspešnu transformaciju brenda u pružaoca održivih rešenja mobilnosti. Prodaja električnih vozila se temeljila na nagrađenom modelu EV6, a povećaće se lansiranjem dugo očekivanog modela EV9 koji u salone stiže krajem godine.


Jason Jeong, predsednik Kia Europe, komentarisao je rezultate: "Ovaj rekordni početak godine dokaz je kako Kia i dalje uspešno raste i kako se naši evropski klijenti pozitivno odazivaju na našu sve širu ponudu elektrifikovanih vozila."


PR

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje