AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Finansiranje električnih automobila putem lizinga poraslo dvostruko

Finansiranje električnih automobila putem lizinga poraslo dvostruko

Vrednost novozaključenih lizing ugovora u prvom kvartalu 2024. godine porasla je 20 procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine. U proseku svako treće novo vozilo finansirano je putem lizinga...

... a tokom prošle godine dvostruko je povećano i finansiranje električnih vozila putem lizinga. Ovo su zaključci Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) saopšteni na panelu o elektro-mobilnosti održanom na Fruškoj gori.


Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije, ističe da je vrednost novozaključenih ugovora u prvom kvartalu 2024. iznosila više od 206 miliona evra, a da u strukturi ugovora prednjače putnička vozila sa 47 procenata.


„U prvom kvartalu 2024. godine, broj ugovora porastao je za čak 28 procenata, a plasman putničkih vozila prate komercijalna, teretna i ostala vozila, mašine i oprema, pa nekretnine", objašnjava Milenković i dodaje: „Prema MUP-ovim podacima o prvoj registraciji, u prva tri meseca 2024. godine, prodato je 20 procenata više putničkih i lakih komercijalnih vozila u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ovo se delimično može objasniti dobrim rezultatima Sajma automobila, čiji su pozitivni efekti uticali i na lizing tržište."


Ivan Jauković, predsednik UO ALCS, podseća da je lizing ključna podrška malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i poljoprivrednicima, pogotovo u početnim fazama razvoja poslovanja i dodaje da, prema podacima Evropske investicione Banke (EIB), ova preduzeća čine većinu poslovnih subjekata u Evropi i omogućavaju tri četvrtine poslova na tržištu.


„Specifičnost lizinga je da je sredstvo finansiranja ujedno i predmet obezbeđenja što ovaj način finansiranja čini veoma pogodnim za najznačajniji segment evropske i domaće privrede, a to su mikro, mala i srednja preduzeća", objašnjava Ivan Jauković.


Jauković dodaje da je ovo samo jedno od svojstava zbog kojih se lizing smatra vrlo inovativnim finansijskim proizvodom. Inovativnost lizinga ogleda se i u tome što finansira najrazličitije predmete, pomaže dostizanju zelenih ciljeva kompanija, ali i odgovara na brojne potrebe fizičkih lica.


„U poređenju sa prethodnom decenijom, pa čak i nekoliko godina ranije, primećujemo da su se potrebe pravnih i fizičkih lica dosta promenile. Kompanije svoje poslovanje u mnogome baziraju na zelenim ciljevima i lizing ih tu podržava jer finansira najrazličitije moguće predmete. Električni i hibridni automobili su postali svakodnevna pojava kad govorimo o finansiranju vozila, a od drugih „zelenih" predmeta tu su punjači za električna vozila i solarni paneli. Zanimljivo je da su čak i prvi električni autobusi, koje koriste privatni gradski prevoznici, finansirani na lizing", napominje Jauković.


Kad su u pitanju fizička lica, Jauković objašnjava da trendovi ukazuju na promenu odnosa prema vlasništvu nad vozilom: „Nekada je bilo važno posedovati automobil na lično ime i to vozilo se, u neku ruku, prenosilo iz generacije u generaciju. Danas, mlade generacije imaju potpuno drugačiji odnos prema svemu tome. Njima nije važno šta im piše u saobraćajnoj dozvoli, ali im je bitno da iskoriste sve prednosti tržišta. Lizing im, u nekim situacijama, pruža potpuno servisiranje vozila, mogućnost zamene vozila u određenom periodu i prilagođavanje rate u skladu sa mogućnostima, te se ona može otplaćivati mesečno, godišnje ili na neki drugi način."


Iz ALCS-a napominju da će veliku ulogu ove godine imati i digitalizacija. Ona bi trebalo da unapredi procese za klijente, ali i procese u okviru lizing kompanija: „Upotrebom modernih tehnologija i digitalizacijom poslovanja, omogućili smo da odobrenje finansiranja bude u roku od svega nekoliko minuta. Radi uštede vremena, resursa i ekološkog doprinosa, klijentima pružamo mogućnost da ugovor potpišu digitalno bez štampanja. U narednim godinama želimo da, kao industrija, potpuno pređemo na takozvane „bez-papirne" ugovore i da, na taj način, doprinesemo ESG prinicipima", napominje Bojan Erak, potpredsednik UO ALCS.


Tokom diskusije, Boris Stević, član UO ALCS je istakao da bi ukidanje PDV-a na kamatu učinilo lizing atraktivnijim kod nabavke novih i polovnih putničkih vozila: „Ovakvo rešenje omogućilo bi većem broju građana i privrednim subjektima da obezbede novija vozila i pozitivno utiču na smanjenje nivoa zagađenja. Na ovaj način unapredili bismo sadašnji prosek starosti vozila u Srbiji koji je 17,5 godina, dok je prosečna starost vozila u Evropskoj uniji 12 godina."


Predstavnici ALCS smatraju da će inovativnost lizinga kao finansijskog proizvoda, omogućiti stabilan rast i u narednom periodu.


„Projekcije su da će vrednost novozaključenih lizing ugovora do kraja godine dostići milijardu evra, a zaštita životne sredine, društvena odgovornost i savesno korporativno upravljanje ostaju glavni principi kojima se lizing kompanije rukovode", zaključuje Teodora Milenković.


PR

Putevi Srbije - Bezbedno kroz tunel (VIDEO)

Putevi Srbije - Bezbedno kroz tunel (VIDEO)

JP „Putevi Srbije" nastavlja u kontinuitetu da sprovodi  aktivnosti u vezi sa unapređenjem bezbednosti saobraćaja i sistemski deluje na podizanje nivoa svesti učesnika u saobraćaju sprovođenjem dve nove kampanje…

Toyota na Festivalu brzine Goodwood 2024

Toyota na Festivalu brzine Goodwood 2024

Toyota će na Festivalu brzine Goodwood 2024, koji se održava od 11. do 14. jula, predstaviti svoja mnogobrojna tehnološka rešenja koja čine osnov strategije za smanjenje emisije CO2 i konačno dostizanje neutralnosti ugljenika…

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje