AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Porsche je temeljno nadgradio svoj uspešni luksuzni SUV model. Novi Cayenne debituje sa novim visoko digitalizovanim konceptom ekrana i upravljanja, novom tehnologijom šasije i inovativnim tehnološkim funkcijama...

„To je jedna od najsveobuhvatnijih nadgradnji proizvoda u istoriji Porschea“, kaže Majkle Šecle (Michael Schätzle), potpredsednik proizvodnje za liniju Cayenne. HD Matrix LED prednja svetla visoke definicije obezbeđuju osvetljen drum bez obzira na situaciju u vožnji, sistem za kontrolu kvaliteta vazduha odstranjuje aero zagađivače u kabini vozila, a sada po prvi put u Cayennu, i suvozač ima svoj lični infotainment ekran – između ostalog i za video „striming“ tokom putovanja. Sa svojim sveobuhvatno unapređenim dizajnom i snažnijom gamom motora, Cayenne opravdava slogan: „najsportskiji“ automobil u svom segmentu.

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Digitalizovan i usmeren na vozača: Porsche Driver Experience


Porsche je u svom novom Cayennu integrisao potpuno revidirani koncept ekrana i sistema rukovanja. Nova verzija sistema Porsche Driver Experience, prvi put viđena u modelu Porsche Taycan, fokusira se na položaj tela vozača i prema tome optimizira svoj rad. Funkcije koje vozač često koristi nalaze se na upravljaču ili neposredno uz upravljač. Na primer, ručica smeštena levo iza upravljača sada ima dodatne funkcije za upravljanje sistemima asistencije. Ručica menjača u novom Cayennu sada se nalazi na komandnoj tabli. Time se otvara prostor na novoj centralnoj konzoli za pretince i veliki elegantni regulator klima uređaja u verziji „black panel“. Velike, lako dostupne komande u kombinaciji sa mehaničkim prekidačima klima uređaja i regulatorom jačine zvuka na dodir obezbeđuju optimalnu operativnost i prefinjen izgled. Ključna odlika novog sistema Porsche Driver Experience je uravnoteženost digitalnih i analognih elemenata.

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Po prvi put Cayenne u svojoj kabini predstavlja potpuno digitalnu instrument tablu dijagonale od 12,6 inča zakrivljenog, samostojećeg dizajna s varijabilnim opcijama prikaza. Optimizovani head-up displej dostupan je kao opcija. Standardni 12,3-inčni centralni displej sistema Porsche Comunication Management (PCM) skladno je integrisan u novu komandnu tablu i omogućava pristup svim relevantnim funkcijama vozila. Izvorne aplikacije kao što su Spotify® i Apple Music® dostupne su za optimizaciju opcija za povezivanje u novom Cayennu. Ekran od 10,9 inča sada je po prvi put dostupan sa suvozačeve strane. Ovim je iskustvo vožnje za suvozača obogaćeno prikazom podataka o performansama, odvojenim pristupom kontrolama sistema za informisanost i zabavu i, u zavisnosti od tržišta, striming opcijom za prikaz video sadržaja tokom putovanja. Specijalna folija dizajnirana je tako da prikaz sa ovog ekrana ne smeta vozaču.


Rafinirani dizajn, inovativne tehnologije svetala


Novi Cayenne dobio je posebno izražajan izgled. Novi prednji kraj u kombinaciji s dodatno zasvođenim krilima, novim poklopcem motora i tehnički dopadljivim prednjim svetlima naglašava širinu vozila. Trodimenzionalno dizajnirana zadnja svetla, čiste površine i novi zadnji branik sa integrisanim držačem registarske tablice daju poseban karakter dizajnu zadnjeg dela novog Cayenna. Paleta boja proširena je sa tri nove boje, lagani sportski paketi lakši su i za čitavih 33 kilograma za Cayenne kupe verziju, a nova sveobuhvatna ponuda točkova od 20, 21 i 22 inča omogućava novu dozu individualnosti i dinamičnosti prilikom konfigurisanja izgleda novog Cayenna.

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Matrix LED prednja svetla sada su standardni deo opreme novog Cayenna. HD Matrix LED prednja svetla predstavljaju novi opcioni izbor. S dva modula visoke rezolucije i više od 32.000 piksela po prednjem svjetlu, ova inovativna tehnologija prepoznaje druge korisnike u saobraćaju i svojim preciznim pikselima sprečava da ih dugo svetlo zaslepi. Osvetljenost modula može se regulisati u više od 1000 koraka, u zavisnosti od same situacije u vožnji. Prilagodljivost svetala povećava bezbednost i udobnost bez obzira na situaciju u vožnji.
Porsche je u novi Cayenne uveo i sistem za kontrolu kvaliteta vazduha. Standardno, vozilo koristi prediktivne navigacione podatke koji označavaju tunele koji se približavaju i automatski aktivira sistem za recirkulaciju vazduha. Opciono, senzor detektuje nivo čestica prašine i propušta ih više puta kroz filter za finu prašinu. Dodatno, jonizator se brine o klicama i polutantima, što je posebno korisno svim osobama koje su skloni alergijama. Osim toga, kupcima je na raspolaganju sveobuhvatna ponuda novih, optimiziranih sistema za asistenciju vozaču. Pomenućemo aktivni limiter brzine sa asistencijom pri manevrima izbegavanja, asistenciju pri skretanju i unapređeni Porsche InnoDrive kao deo sistema adaptivnog tempomata. To znači da novi Cayenne još bolje asistira svom vozaču u opasnim situacijama, kao i u saobraćajnim gužvama na autoputevima i magistralama.

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Još veći domet uz udobnost u vožnji i performanse


Porsche svoj novi Cayenne fabrički oprema sistemom za oslanjanje sa čeličnim oprugama uključujući sistem Porsche Active Suspension Management (PASM). Nove amortizere odlikuje tehnologija 2 ventila te zahvaljujući odvojenim stepenima odskoka i kompresije omogućava optimalne performanse u svim situacijama u vožnji. Udobnost pri manjim brzinama je osetno unapređena, kao i upravljivost tokom dinamičnog skretanja, naginjanja i zanošenja. Iskustvo u vožnji se može dodatno unaprediti novim prilagodljivim vazdušnim oslanjanjem s dvokomornom, dvoventilskom tehnologijom. Unapređene karakteristike mekog oslanjanja utiču na iskustvo u vožnji jer dodatno stabilizuju vozilo i pojednostavljuju upravljanje i na drumu i na terenu – kada se uporede sa standardnim oslanjanjem i prethodnim modelom. Istovremeno, adaptivni sistem vazdušnog oslanjanja poboljšava preciznost, performanse i smanjuje klizanje tela u dinamičnim voznim situacijama. Sistem oslanjanja takođe nudi još jasniju razliku u režimima vožnje Normal, Sport i Sport Plus.

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Više snage u hibridnom modelu i do 90 kilometara električnog dometa


U Evropi novi Cayenne debituje sa tri različite verzije motora. Detaljno unapređeni četvorolitarski V8 biturbo motor koji je razvio Porsche sada menja prethodni V6 motor u Cayennu S. Maksimalne snage od 349 KW (474 KS) i obrtnim momentom od 600 Nm – 25 kW (34 KS) i 50 Nm više od svog prethodnika – ubrzava i SUV i SUV kupe od nule do stotke za 4,7 sekundi. Najveća brzina je 273 km/h. Ulazak u svet Cayenna počinje od optimizovanog trolitarskog V6 turbo motora. Sada proizvodi 260 kW (353 KS) i 500 Nm, što je 10 kW (13 KS) i 50 Nm više nego do sada.

Više luksuza, bolje performanse: Porsche predstavlja novi Cayenne

Šestocilindrični motor čini osnovu i za pogonski sklop modela Cayenne E-Hybrid. U kombinaciji s novim električnim motorom koji je unapređen za 30 kW na 130 kW (176 KS), kombinovana snaga sada dostiže 346 kW (470 KS). Kapacitet visokonaponske baterija je povećan sa 17,9 kWh na 25,9 kWh, u zavisnosti od paketa opreme, te sada omogućava čist električni domet do 90 kilometara, mereno prema WLTP. Novi punjač od 11 kW skraćuje vreme punjenja na odgovarajućem izvoru energije na manje od dva i po sata i pored uvećanog kapaciteta baterije. Optimizovani e-hibridni režimi rada povećavaju efikasnost vozila tokom vožnje.


PR

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je Svetski auto godine 2024. po izboru žena

Kia EV9 je od strane uglednog žirija u izboru Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) proglašen za "najbolji automobil na svetu za 2024. godinu". Proglašenje pobednika, objavljeno 8. marta, odvilo se upravo na međunarodni Dan žena...

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Peugeot - Mesec sajamskih ponuda!

Posebna Sajamska ponuda za PEUGEOT vozila sa lagera trajaće do 31. marta u svim prodajnim salonima, kao i na našem štandu u Hali 1 Beogradskog Sajma i obuhvata najpopularnije hečbek i SUV modele po akcijskim cenama i sa specijalnim uslovima garancije...

Opel Sajamska Akcija 2024

Opel Sajamska Akcija 2024

U susret ovogodišnjem Sajmu Automobila u Beogradu, Opel je za sve svoje kupce u Srbiji do kraja marta obezbedio posebne akcijske popuste od 10% za celokupnu gamu, uz 4 godine garancije (ili 100.000 pređenih kilometara)...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje