AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Nokian i Audi RS6 postigli 331 km/h na ledu + VIDEO

Nokian i Audi RS6 postigli 331 km/h na ledu + VIDEO

Trka se brzinski rekord na ledu se nastavlja. Svetski rekord trenutno drži Audi RS6 MTM, na pneumaticima Nokian. Test vozač firme Nokian, Janne Laitinen, zebeležio je brzinu od 331,61 km/h, i tako nadmašio rekord koji su postigli Juha Kankkunen i Bentley u fabruaru mesecu...

Podsetimo, u februaru mesecu je Juha Kankkunen, u kabrioletu Bentley Continental Supersport, na pneumaticima Pirelli, zabeležio 330,695 km/h. O postizanju novog brzinskog rekorda, pisali smo OVDE.

Nokian i Audi RS6 postigli 331 km/h na ledu + VIDEO

Audi RS6 MTM, rekord je zabeležio na pneumaticima Nokian Hakkapeliitta 7, dimenzija 255/35 R20, opremljenim "spajkovima". Za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda, bilo je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova. Važno je istaći da novi svetski rekord predstavlja prosek dve vožnje u suprotnom smeru, na deonici dužine 1 kilometar, a rezultate su merili predstavnici Guinessove knjige rekorda. Između dve vožnje, ne sme proći više od 1 sat. Led mora biti prirodan, a površina leda ne sme se menjati bilo kakvim sredstvima. Pneumatici moraju biti dostupni u prodaji i homologirani za korišćenje u saobraćaju, u zemlji gde se vožnja održava (i ovaj brzinski rekord, zabeležen je u Finskoj).

Nokian i Audi RS6 postigli 331 km/h na ledu + VIDEO

Podsetimo, Nokian je brzinski rekord u vožnji na ledu držao i u prošlosti. 2007. godine je Juha Kankkunen u automobilu Bentley Continental GT, na pneumaticima Nokian sa 130 "spajkova" zabeležio rekord vožnje na ledu. Ove godine, u februaru mesecu, četvorostruki reli šampion sveta, rekord je zabeležio na pneumaticima Pirelli Sotto Zero 275/40 R20. Kompanija Nokian, podseća nas da je 1934. godine, postala prvi proizvođač zimskih pneumatika na svetu. Nokian svoje nove proizvode, među kojima je i pneumatik Hakkapeliitta, testira na sopstvenoj stazi Ivalo, koja se nalazi blizu "granice" Arktičkog kruga.

VIDEO:



Automagazin.rs

Posebno priznanje za Delta Motors

Posebno priznanje za Delta Motors

Kompanija Delta Motors dobila je posebno priznanje za uvođenje automobila na električni pogon na tržište Srbije. Ovo priznanje dodeljuje Agencija Metro Market u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine i AMS savezom kao podršku razvoju i unapređenju zaštite životne sredine kroz promociju ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava.

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje