AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Continental prvi proizvođač koji je lansirao gumu sa veoma visokim udelom održivih materijala

Continental prvi proizvođač koji je lansirao gumu sa veoma visokim udelom održivih materijala

Continental predstavlja najodrživiju seriju guma do sada! UltraContact NXT sadrži do 65 odsto obnovljivih, recikliranih i sertifikovanih materijala za balans mase, dok kombinuje izuzetno visok udeo održivih materijala za maksimalnu bezbednost i performanse...

Nemački gigant je prvi proizvođač koji je lansirao gumu sa visokim udelom održivih materijala na EU etiketi u serijskoj proizvodnji. Svih 19 dostupnih veličina nosiće najvišu moguću ocenu („A“) EU oznake za gume u pogledu otpora kotrljanja, kočenja na mokrom i spoljašnje buke, a UltraContact NXT će biti dostupan za trgovce guma u Evropi već ovog jula.
„U našoj kompaniji, bezbednost, performanse i održivost idu ruku pod ruku. Sa novom gumom, ostvarujemo zacrtane ambiciozne ciljeve očuvanja životne sredine. Ovaj razvoj predstavlja značajan iskorak i pokazuje naše tehnološko liderstvo, kao i našu snažnu posvećenost održivosti i bezbednosti. Sa svojim impresivnim performansama, UltraContact NXT podiže održivost na nivo NXT-a “, kaže Ferdinand Hojos, šef poslovnog područja kompanije Conttinental za zamenu guma za EMEA.


U zavisnosti od veličine gume, UltraContact NXT je napravljen od skoro 65 odsto obnovljivih, recikliranih i sertifikovanih materijala za balans mase. Obnovljivi materijali iznose i do 32 odsto, dok je udeo materijala koji se može reciklirati do pet odsto. Štaviše, ovaj proizvođač je nabavio količinu do 28 odsto ISCC PLUS sertifikovanih materijala za ravnotežu mase iz bio cirkularnih sirovina.

Continental prvi proizvođač koji je lansirao gumu sa veoma visokim udelom održivih materijala

Obnovljivi materijali uključuju bio silicijum-dioksid od poljoprivrednog otpada
Obnovljivi materijali čine do 32 odsto UltraContact NXT-a. Ovo uključuje smole na bazi zaostalih materijala iz industrije papira i drveta. Korišćene u gumama, smole omogućavaju visoko fleksibilna jedinjenja za poboljšanje prijanjanja materijala. Ultra Contact NXT sadrži silikat iz pepela pirinčanih ljuski koje su poljoprivredni otpadni proizvod koji se može preraditi u silicijum-dioksid. Silicijum pomaže da se optimizuju karakteristike kao što su prijanjanje, otpor kotrljanja i životni vek pneumatika. Kao i u svakoj gumi, prirodna guma je ključni materijal za UltraContact NXT.


Logotip: „Sadrži reciklirane materijale“


Specijalni logo „sadrži reciklirane materijale“ na bočnoj strani gume naglašava upotrebu recikliranih materijala u ovoj liniji. Udeo iznosi i do pet odsto, a tu spada i reciklirani gumeni materijal, koji dolazi od mehanički obrađenih guma na kraju veka trajanja. Pored toga, ova guma koristi reciklirani čelik kao i već predstavljenu inovativna tehnologiju ContiRe.Tex koja generiše visokokvalitetna poliesterska vlakna koja se koriste za ojačavanje karkase gume recikliranjem PET boca, koje bi inače završile u spalionici ili deponiji. Zahvaljujući ContiRe.Tex tehnologiji, Continental je razvio energetski efikasniju i ekološki prihvatljiviju alternativu koja mu omogućava da reciklira između devet i petnaest plastičnih boca za svaku gumu, zavisno od veličine gume. Kompanija ima za cilj da do 2050. godine najkasnije postigne potpuno cirkularno poslovanje u proizvodnji guma.

Continental prvi proizvođač koji je lansirao gumu sa veoma visokim udelom održivih materijala

Sertifikovani materijali za balans mase sadrže održivu sintetičku gumu i čađ


Do 28 odsto materijala sa sertifikatom ISCC PLUS deo je balansa mase novog pneumatika. To su održiva sintetička guma i čađ napravljeni od bio-cirkularnih sirovina. Sintetička guma je sastojak modernih guma za putnička vozila koji definiše performanse, jer se njena svojstva mogu konstruisati posebno za njenu primenu. Čađ se koristi u gumenim smešama za optimizaciju stabilnosti, čvrstoću i izdržljivost guma. ISCC PLUS sertifikovani balansni mehanizam obezbeđuje transparentnost u celom lancu snabdevanja praćenjem porekla i karakteristika sirovina, proverom usklađenosti sa održivim kriterijumima i sertifikacijom rezultirajućih proizvoda.


Sistematsko kretanje ka održivosti


Continental neumorno radi na unapređenju inovativnih tehnologija i održivih proizvoda i usluga u celom svom lancu, od nabavke održivih materijala do reciklaže guma na kraju veka trajanja. Do 2030. godine, proizvođač vrhunskih guma, ima za cilj da u svojim gumama ima preko 40 odsto obnovljivih i recikliranih sadržaja. On nastavlja svoju težnju ka 100 odsto održivim materijalima u svim svojim proizvodima od guma najkasnije do 2050. godine. UltraContact NXT je važan korak ka ispunjenju ovih ambicioznih ciljeva održivosti i da postane najprogresivniji proizvođač guma, kao što je navedeno u njegovom strateškom programu Vision za 2030. godinu.


Dostupan za različite modele automobila svih tipova pogona


UltraContact NXT je produžetak uspešne porodice UltraContact, koju je Continental lansirao 2022. godine. Novih 19 veličina će zameniti postojeće dimenzije pozantog modela UltraContact. Continental će postepeno lansirati UltraContact NXT u Evropi. Prve veličine će biti dostupne za trgovce guma u Evropi ovog jula. UltraContact NXT je dizajniran i za električne motore i za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, nudeći najveću efikasnost i optimalnu kilometražu. Ovo je najodrživija serija guma do sada, stoga nosi logo EV Compatible i biće dostupna za razna popularna vozila kao što su Kia Niro, VV ID.3, Mercedes-Benz EKA, Tesla Model 3, Audi K4 E-TRON, Škoda Octavia, VV Golf 8, Audi A3 i mnogi drugi.


PR

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje