AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kamioni s gorivnim ćelijama na vodonik smanjuju emisiju ugljenika Toyotine logistike u Evropi

Kamioni s gorivnim ćelijama na vodonik smanjuju emisiju ugljenika Toyotine logistike u Evropi

Toyota Motor Europe (TME) udružila se s holandskom kompanijom VDL Groep (VDL) kako bi se probila na evropsko tržište teških kamiona pokretanih vodonikom s nultom emisijom, uz korišćenje Toyotine tehnologije gorivnih ćelija...

Kamioni s gorivnim ćelijama na vodonik smanjuju emisiju ugljenika Toyotine logistike u Evropi

Saradnja ima za cilj da ubrza dekarbonizaciju u sektoru transporta i logistike, što je važan faktor u ispunjavanju ciljeva TME za realizaciju strategije potpuno neutralne emisije ugljen-dioksida do 2040. godine.


Kompanija TME uviđa značajan potencijal u korišćenju kamiona na vodonik za niže emisije ugljenika na svojim logističkim rutama. Manja masa vodoničnih sistema omogućava veću nosivost kamiona, a brzo punjenje vodonika je prednost za transport s visokom efikasnošću. Kamion se može napuniti vodoničnim gorivom jednako brzo kao i dizelom, a uz sve veću potražnju za vodonikom, načini korišćenja kamiona pozicioniraju ih kao ključne činioce u razvoju kvaliteta održive infrastrukture na najvažnijim pravcima snabdevanja.


“Kompanija VDL Special Vehicles veruje u budućnost srednjih i teških kamiona s nultom emisijom, namenjenih za vožnju kako na putevima, tako i na neuređenim podlogama. Stoga smo izuzetno ponosni što s kompanijom Toyota Motor Europe radimo na ovom inovativnom tehnološkom projektu koji će nam omogućiti da proširimo aktivnosti na vodonične pogone”. - Hans Bekkers, komercijalni direktor kompanije VDL Special Vehicles


VDL Groep će proizvesti prvi kamion s gorivnim ćelijama do leta 2023. godine, nakon čega će, u jesen 2023, uslediti proizvodnja više vozila koja će biti ispitana na logističkim linijama TME-a. Projekat će objediniti saznanja o načinu korišćenja kamiona s gorivnim ćelijama, istovremeno podržavajući dugoročnu viziju kompanije o dekarbonizaciji u sektoru logistike i smanjenja Toyotinog ugljeničnog otiska, što predstavlja iskorak u odnosu na elektrifikaciju putničkih vozila.


“Uzbuđeni smo što ćemo započeti ovaj projekat s kompanijom VDL Groep, jer će nam to omogućiti da dodatno smanjujemo emisiju ugljenika prilikom transporta naših komponenti, vozila i servisnih delova na duge relacije. Teški kamioni će ostati značajan stub naše multimodalne strategije, a uvođenje kamiona s nultom emisijom, opremljenih Toyotinim modulima gorivnih ćelija, imaće snažan efekat na ukupno smanjenje ugljenika u našoj logistici.” - Leon Van Der Merwe, potpredsednik za nabavku Toyote Motor Europe.

 

Kamioni s pogonom na gorivne ćelije takođe imaju ključnu ulogu u razvoju šireg evropskog vodoničnog eko sistema, snažno podržavajući dekarbonizaciju transporta i tranziciju ekološke energije. Teška vozila su presudna u stvaranju zdrave ponude i potražnje za vodonikom. Profitabilni rezultati će stimulisati razvoj održive infrastrukture, dok će ujedno omogućiti da se ostvare i druge nove aplikacije za mobilnost. Infrastruktura za kamione na vodonik može se jednostavno proširiti na druga vozila na vodonik koja mogu koristiti iste stanice za dopunu. Ovaj novi projekat razvoja kamiona jedan je od mnogih koje je Toyota nedavno realizovala s više partnera, uključujući i one koji se odnose na laka komercijalna vozila, brodove, vozove i autobuse, s ciljem da se ubrza prelazak na ekonomiju vodonika.


O kompaniji VDL Special Vehicles


Kompanija VDL Special Vehicles specijalizovana je za proizvode iz oblasti baterijskih električnih i vodoničnih rešenja za putna i terenska vozila. Kao ugovorni proizvođač, obezbeđuje proizvodne kapacitete za male i srednje serije vozila s nultom emisijom. Pored toga, takođe može podržati projekte u oblastima kao što su razvoj proizvoda, izrada prototipa i sertifikacija pogonskih linija s nultom emisijom, sve do potpunog razvoja alternativnog pogona za zahtevanu aplikaciju. VDL Special Vehicles omogućava svojim kupcima da ponude rešenja za vozila koja svet čine čistijim. Njihovo iskustvo se ogleda u razvoju i proizvodnji šasija za autobuse u različitim primenama. Upravo zbog tog iskustva, pre više od 20 godina počeli su da razvijaju pogone s nultom emisijom. To znanje i iskustvo su korišćeni u poslednje dve decenije za razvoj različitih vodonik i baterijsko-električnih rešenja za srednja i teška drumska vozila kao što su autobusi i kamioni. Inženjerski tim je u stanju da integriše ova i druga rešenja u postojeća vozila nezavisnih proizvođača. Primeri uključuju građevinsku, poljoprivrednu, lučku ili aerodromsku opremu. Pored toga, kao ugovorni proizvođač, nudi trećim licima mogućnost da svoja vozila s nultom emisijom štetnih gasova budu proizvedena u njihovim pogonima.


VDL Special Vehicles je deo međunarodnog, industrijskog porodičnog preduzeća VDL Groep, sa sedištem u Ajndhovenu, u regionu Brainport, Holandija. Firma je osnovana 1953. godine, a sada, 70 godina kasnije, treća generacija porodice Van der Leegte je na čelu grupe, od 2017. godine. VDL Groep ima preko 16.000 zaposlenih i posluje u 19 zemalja. Grupa se sastoji od više od 100 operativnih kompanija, svaka sa svojom specijalnošću, koja intenzivno rade zajedno. Aktivnosti ovih kompanija mogu se sažeti u „pet svetova VDL-a“: nauka, tehnologija i zdravlje, mobilnost, energija i održivost, Infratech i Foodtech. Ukupan godišnji prihod u 2022. iznosio je 5,752 milijarde evra.


PR

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje