AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Zbogom Džoni!

Zbogom Džoni!

U nedelju je u Beogradu, u 72. godini, preminuo naš poznati novinar Đorđe Đenić, koji je decenijama bio posvećen dešavanjima u automobilskom sportu...

U svet novinarstva stigao je u leto 1968. godine, kada je taj zanat predstavljao mesto okupljanja pravih majstora pisanja, lepih rečenica, majstora mikrofona, kada se vodilo računa o akcentima i glasovnim kvalitetima. Naravo krenuo je kao i svaki šegrt, od nule, jer onda se znalo da početnici moraju i treba da slušaju starije i iskusnije. Imao je sreću da je bio pored Radivoja Markovića, Predraga Kneževića, Koste Timotijevića, Milutina Milenkovića, MarkaMarkovića, Miodraga Stojiljkovića, Milovana Ilića, Jordana Ivanovića, Nikole Karaklajića, Svetislava Vukovića, Drage Jonaš, Nade Ivanović i mnogih drugih izvanrednih profesionalaca Radio Beograda.


Sticajem raznih okolnosti zavoleo je automobilski sport i u svetu brzine, evo, proveo je više od 40 godina. Po prirodi brz, vredan i uporan, predstavui se i kao aktivan sportista, vrlo dobar reli suvozač svom rodjenom bratu Vladimiru Djeniću, na nekadašnjim maratonskim relijima , a urednik u redakciji „Vreme sporta i razonode“, gde je proveo najviše vremena, bio mu je šampion auto sporta Predrag Knežević.


Marta 1992. godine, uz podršku Zorana Predića , pokrenuo je na kanalu Tv Politika prvu emisiju o sportu na točkovima, emisiju Tv Sprint ( kasnije START ) , koja je do sada premijerno prikazana preko 420 puta na velikom broju televizijskih stanica. Priredio je dve izlozbe karikatura, predstavio se kao dobar crtač , ilustrovao sve knjige za decu Svete Vukovića, pisao za „Indeksovo radio pozorište“, izveštavao sa sijaset trka i relija za Radio Beograd i najveće listove, bio dugo godina voditelj Jutarnjeg programa Prvog programa Radio Beograda a u jesen 2008. u Muzeju automobila u Beogradu pred čak 250 gostiju iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije predstavio obimnu i luksuzno opremljenu knjigu o automobilskom sportu u nekadašnjoj zemlji, pod naslovom „Moj svet brzine“. Od marta 2010. godine Djordje Djenić je posle 40 godina u novinarstvu stekao pravo na penziju. Početak novog perioda života obeležava radom na novom zadatku a to je autorski internet sajt, koji naravno ima pravo ime – „Moj svet brzine“.


Nagrade i priznanja:


1978. Specijalno priznanje za 1000. emisiju Vreme sporta i razonode, Prvog programa Radio Beograda,
1990. Nagrada „Najbolji novinar Jugoslavije za relije”, dodeljena u Rijeci. Nagradu su predložili sportski funkcioneri Slovenije i organizatori velikog evro relija „Saturnus”,
1994. Priznanje Auto moto saveza Jugoslavije za dugogodišnju saradnju,
2007. Priznanje Sportskog auto moto saveza Srbije za doprinos auto moto sportu,
2010. i 2011. Priznanje Moto saveza Srbije za doprinos razvoju moto sporta,
2017. Nagrada za životno delo, Udruženja sportskih novinara Srbije, dodeljena u Skupštini grada Beograda.


Ovom prilikom, redakcija Automagazin portala izražava najdublje saučešće porodici Đorđa Đenića i prijateljima.


Automagazin.rs

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje