AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Dacia i priča o njenoj dugotrajnosti - dizajnirana da traje

Dacia i priča o njenoj dugotrajnosti - dizajnirana da traje

Automobili Dacia ne važe samo za pristupačne i pouzdane, već su i nadaleko poznati po tome što su izrađeni od izdržljivih delova. Nije neobično videti automobile Logan i Duster koji su prešli nekoliko stotina hiljada kilometara! 

Dacia uživa dobar glas ne samo zbog puke sreće. Dugovečnost automobila Dacia (i dalje) ostaje dobro čuvana tajna koju znaju samo oni u laboratorijama u Tehnološkom centru Titu. Smešten je 45 minuta severozapadno od Bukurešta u Rumuniji. Tamo Dacijini inženjeri rigorozno testiraju unutrašnje i spoljašnje delove svih modela kako bi proverili njihov kvalitet i čvrstoću. Zašto? Kako bi kupcima garantovali dugotrajnost automobila. Kako? Oponašanjem procesa starenja. Uronimo u jedinstveni svet unutar laboratorija.


Kako vozačima garantovati da će novi automobil ostati u vrhunskom stanju i godinama kasnije, pa čak i nakon nekoliko stotina hiljada kilometara? Za Daciju, odgovor na to pitanje leži u Tituu, gde se svake godine sprovode hiljade testova kojima se proverava čvrstoća plastičnih i metalnih delova modela Sandero, Duster i Jogger. Dve laboratorije su opremljene brojnim alatima za oponašanje procesa starenja i korozije. Ovi alati se koriste za simulaciju različitih načina korišćenja vozila i različitih vremenskih uslova sa kojima vozači mogu da se susrtenu u stvarnom životu. Nicoleta i Simina, sprovode ova jedinstvena testiranja već godinama kao šefice laboratorijskih projekata.


„Zahvaljujući metodama ispitivanja osmišljenim u laboratorijima u Tehnološkom centru Titu, možemo garantovati da su delovi koji se koriste na vozilima Dacia vrhunskog kvaliteta.” - Nicoleta, ekspert za starenje polimera.

DOBRO DOŠLI U TITU


Tehnološki centar Titu sevnalazi nedaleko od Bukurešta. Od 2010. godine se u srcu ruralne Rumunije nalazi ovaj savremeni kompleks. 600 zaposlenih, 350 hektara područja za testiranje i spoljašnjih ispitnih staza: ključni sastojci koji garantuju nivo kvaliteta koji očekujemo od najnovijih Dacijinih vozila. Unutar centra se nalaze dvw laboratorije za testiranje izdržljivosti materijala gde svaki model prolazi kroz niz testova kojima se oponaša proces starenja. U samo nekoliko nedelja, testovi simuliraju godine stvarnog starenja i različite vremenske uslove. Stručnjaci zatim pomno analiziraju svaki uzorak svakog materijala.


Tehnološki centar u Tituu, Rumunija


3000 SATI POD SUNCEM


Prva stanica obilaska: centar za testiranje izdržljivosti polimera i tečnosti. Testiraju se delovi izrađeni od raznih materijala pa tako i od plastike. Oblikovana i izlivana u mnoštvo oblika, plastika je glavna komponenta unutrašnjosti automobila: kontrolna tabla, menjač, vrata... svugde je! Podrazumeva se da ako je pri proizvodnji automobila korišćena nekvalitetna plastika, tada će se većina delova s vremenom neminovno oštetiti.
U laboratoriji koja je otvorena 2017. godine radi Nicoleta koja analizira uticaj atmosferskih uslova i različitih načina korišćenja vozila na izgled i kvalitet delova. Na primer, UV zrake, toplina i loše vreme mogu uzrokovati izbledjivanje, gubitak boje ili gubitak izvornog sjaja plastičnih delova.


Komora za oponašanje procesa starenja automobila


Svaki dan su u laboratorijskim ispitnim komorama brojni uzorci izloženi UV zracima – ukupno do 3000 sati. Delovi su izloženi nivoima zračenja poput onih koje bi morali da izdrže tokom nekoliko godina izlaganja suncu. Uzorci takođe provode nekoliko nedelja u vremenskim komorama koje stvaraju ekstremne uslove temperature i vlažnosti, u rasponu od -40°C do +100°C. Cilj je ispitati otpornost delova u svim vremenskim prilikama. Nakon što delovi prođu kroz ispitne komore, analiziraju se i upoređuju sa neostarelim kontrolnim uzorkom.


Samo korišćenje automobila takođe može negativno uticati na izgled plastičnih delova. Na primer, bicikl, ključevi ili prsten mogu uzrokovati oštećenje koje će ostaviti trajne tragove na karoseriji ili unutrašnjosti automobila. Zbog toga se sva plastika testira na ogrebotine. Tačnije, metalni vijak se struže više puta uzduž odabranih uzoraka. Ogrebotine, koje su neizbežne, bi trebalo da budu površne i ne smeju da menjaju svojstva plastike.


Tokom vremena, delovi se takođe mogu iskriviti, saviti ili čak slomiti. Zato se u laboratoriji za izdržljivost polimera i tečnosti koristi mašina za rastezanje plastike kako bi se testirala tačka loma. U završnoj proizvodnji se koriste samo materijali koji su prošli sve testove.


METAL OTPORAN NA KOROZIJU


Otvoren 2015. godine, centar za koroziju je druga jedinstvena laboratorija u Tituu. Svi metalni delovi prolaze kroz testove u komori za ubrzanje procesa korozije. Boja štiti metalne delove na novim automobilima, ali otkriveni metal usled nesreće ili ogrebotine predstavlja rizik od korozije.


„Kupcima se može dogoditi da ogrebu automobil, zbog toga moramo da osiguramo da korozija ostane površinska i da se ne širi. Svake godine sprovodimo gotovo 2000 testova kako bismo garantovali kvalitet metalnih delova koje koristimo.”
Simina, šefica odeljenja za koroziju


Osim malih uzoraka, testirani su i celi delovi poput poklopca motora, poklopca prtljažnika, vrata i šasije. Hromirani i pocinkovani delovi kao što su bubanj-kočnice i diskovi, vijci i amblemi takođe su podvrgnuti testiranjima. Uronjeni su u komoru za ubrzanje procesa korozije gde su izloženi ekstremnim vremenskim uslovima sa varijacijama temperature, vlage i sastava kvaliteta vazduha. Nakon komore, korozija oko ogrebotina se analizira pomoću pomno osmišljenog sistema bodovanja.


Osim simulacija prirodnih vremenskih uslova, testiraju se i analiziraju uticaji hemikalija na karoseriju. Odmah do komore za ubrzanje procesa korozije, odvija se poseban test izlaganja metalnih delova hemikalijama kao što su tečnosti za pranje vetrobranskog stakla ili antifriz.


Metalni delovi se testiraju u komorama za ubrzanje procesa korozije


Preostala ispitivanja se odvijaju u drugoj prostoriji dalje niz hodnik, u šljunčanim komorama. Vrlo je jednostavno – metoda uključuje korišćenje uređaja koji pod visokim pristiskom prska šljunak po delovima automobila kako bi se utvrdila šteta koju može uzrokovati metalnoj karoseriji. Boja, hrom, pocinkovani delovi… svaki zaštitni sloj se ocenjuje kako bi se osiguralo da vozila zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta.

 


Tek nakon što su svi ispiti uspešno položeni, delovi i materijali su odobreni i dopušteni za korišćenje pri proizvodnji Dacijinih potpuno novih vozila, tako da svaki vlasnik sa ponosom može da osvoji i milion kilometara.


PR

I Škoda Enyaq je postala sportska - verzija RS je tu

I Škoda Enyaq je postala sportska - verzija RS je tu

Škoda Auto proširuje svoju RS porodicu još jednim potpuno električnim modelom – Enyaq RS iV. Baš kao i Enyaq Coupe RS iV, češki proizvođač automobila odlučio se za dva motora sa ukupnom snagom sistema od 220 kW* i pogonom na sva četiri točka za vrhunsku verziju SUV modela...

Lamborghini Lanzador concept
Slika nedelje