AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Fordov EcoBoost ostaje najbolji mali motor na svetu

Fordov EcoBoost ostaje najbolji mali motor na svetu

U izboru za Međunarodni motor godine 2016, Fordov EcoBoost trijumfovao u klasi motora do 1,0 litra zapremine. Ovo je ukupno deveto priznanje za inovativni turbo benzinac, koji je ujedno petu godinu zaredom proglašen za najbolji motor u klasi...

Fordov EcoBoost nastavlja sa dominacijom na polju pogonskih agregata i pored sve veće konkurencije. U prestižnom izboru za Međunarodni motor godine 2016, žiri sastavljen od 65 novinara iz 31 države peti put zaredom proglasio je EcoBoost najboljim u klasi motora do 1,0 litra, čime je još jednom potvrđena superiornost ovog agregata.  Inovativni trocilindraš sa turbo punjenjem i direktnim ubrizgavanjem može da se pohvali sa čak devet titula uključujući onu za Najbolji novi motor 2012, a što je još važnije, 2014. je postao prvi trostruki uzastopni osvajač priznanja za Međunarodni motor godine u generalnom izboru koji obuhvata sve klase.  

„Nastanak EcoBoost motora je promenio pravila igre, a uprskos tome što su u međuvremenu mnogi konkurenti krenuli njegovim stopama, on već pet godina predstavlja merilo vrednosti u svojoj klasi, kaže Joe Bakaj, potpredsednik razvoja proizvoda u kompaniji Ford Evropa. „Duh inovacija nastavlja da nas inspiriše u potrazi za naprednim rešenjima koja primenjujemo i na polju čistih, efikasnih te snažnih dizel agregata smanjene zapremine“, dodaje Bakaj.


EcoBoost motor zapremine 1,0 litra dolazi u nekoliko verzija – 100 KS, 125 KS i 140 KS, dok u specijalnom modelu za reli takmičenja Fiesta R2 oslobađa 180 konjskih snaga. Interesantno je da verzija od 140 KS ima veću specifičnu snagu u odnosu na zapreminu nego Bugatti Veyron.


EcoBoost se isporučuje u 72 zemlje širom sveta, a pokreće 11 Ford modela u Evropi – k Fiestu, EcoSport, B-MAX, Focus, C-MAX, Grand C-MAX, Tourneo i Transit Connect, Tourneo i Transit Courier i Mondeo. Tokom prošle godine, svako peto novo vozilo koje je Ford prodao na Starom kontinentu isporučeno je sa 1.0 EcoBoost motorom.

Fordov EcoBoost ostaje najbolji mali motor na svetu

Tehnologija EcoBoost motora sada je implementirana i kod najnovijih dizel motora smanjene zapremine – 2.0 dizel je nedavno lansiran u novom modelu Transit. Kombinacijom turbo punjača male inercije, direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom, integrisanih usisnih grana te ostalih elemenata sa niskim trenjem postignuto je 13% uštede u potrošnji goriva uz maksimalni obrtni moment na 20 odsto nižim obrtajima.


Ford gama snažnih i efikasnih EcoBoost motora globalno obuhvata i četvorocilindarske jedinice zapremine 1,5 l, 1.6 l, 2,0 l, 2,3 l, kao i V6 od 2,7 i 3,5 litara. Ovaj poslednji se ugrađuje u superautomobil Ford GT, koji će 18. juna ozvaničiti veliki povratak marke Ford na čuvenu trku 24 časa Le Mana.


PR

Nova prestižna nagrada za Kia Motors

Nova prestižna nagrada za Kia Motors

Kia je u okviru prestižnih nagrada German Brand Award (GBA) osvojila zlatnu medalju za ‘izvrsnost u strategiji marke, upravljanju i stvaranju marke’. Žiri je najstarijeg korejskog proizvođača automobila odlikovao i u kategoriji ‘interni brending’.

Euro Sumar: Suzuki Vitara odmah po uplati

Euro Sumar: Suzuki Vitara odmah po uplati

Ono što mnogi evropski uvoznici i prodavci Suzukijevih vozila nisu uspeli da obezbede, ostvario je ovdašnji uvoznik, beogradska kompanija Euro Sumar: nakon dužeg vremena apsolutni evropski hit – Suzuki Vitara, u Srbiji se može voziti odmah po okončanju finansijskih formalnosti.

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje