AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kina prestigla Japan i postala najveći izvoznik automobila na svetu

Kina prestigla Japan i postala najveći izvoznik automobila na svetu

Kina je i zvanično prestigla Japan na poziciji najvećeg svetskog izvoznika automobila. U prvom kvartalu tekuće godine, Kine je izvezla 1,07 miliona automobila, što predstavlja međugodišnji rast od 58 procenata...

Japan je tako pao na drugi poziciju sa 954.185 izvezenih automobila, što je za šest procenata više nego u istom periodu prošle godine. Uticaj na snažan rast izvoza automobila iz Kine imala je povećana potražnja za kineskim električnim automobilima i povećan izvoz u Rusiju.


Podsetimo, prošle godine je Kina prestigla Nemačku i postala drugi najveći izvoznik automobila na svetu. Prema zvaničnim podacima, Kina je 2022. godine izvezla 3,2 miliona automobila, dok je Nemačka eksportovala oko 2,6 miliona primeraka automobila. Izvoz vozila na novu energiju (NEV), koji uključuje i električne automobile, u prvom kvartalu je porastao za više od 90 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Najveći kineski izvoznici NEV su ogranak američke kompanije Tesla, SAIC, vlasnik brenda MG i firma BYD, koju podržava američki investitor Warren Buffett.


Tesla ima u Šangaju veliki proizvodni pogon. Teslina Gigafabrika ima godišnji kapacitet od 1,25 miliona automobila, a planira se povećanje kapaciteta. Od početka rata u Ukrajini, kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi, Kine je zabeležila nagli porast izvoza u Rusiju. Nakon što su se nemački Volkswagen ili japanska Toyota, povukli sa ruskog tržišta, kineski brendovi, kao što su Geely, Chery i Great Wall, zabeležili su snažan rast na tržištu Rusije.


Automagazin.rs

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

U prva tri meseca ove godine MG4, prvi potpuno električni automobil kompanije MG Motor Europe, sa isporučenih više od 5.200 primeraka, bio je drugi najprodavaniji potpuno električni model u Velikoj Britaniji, s tendencijom da do kraja godine po popularnosti bude u samom vrhu u ovoj kategoriji putničkih vozila...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje