AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia će testirati nove sisteme upozoravanja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju

Kia će testirati nove sisteme upozoravanja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju

Kia razvija i ocenjuje napredne nove sisteme upozoravanja koji će vozače upozoravati na opasnost u vožnji obradom podataka uživo, a to gradi na svom postojećem zbiru funkcija za upozoravanje vozača...

Kia će testirati nove sisteme upozoravanja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju

Testiranje je deo projekta Safety Priority Services (SPS), šeme koju je pokrenula holandska vlada i namenjena je unapređenju bezbednosti u putnom saobraćaju još pre novih propisa EU koji bi trebali stupiti na snagu 2025. godine.


Kia u saradnji sa sestrinskom kompanijom Hyundai i kompanijama TomTom, ANWB, Inrix i Be-Mobile istražuje mogućnosti za upozoravanje na nailazeća vozila hitnih službi. Pošto brojni vozači, kada čuju sirenu, nisu sigurni iz kog smera dolaze ta vozila novi sistem upozorenja će pokazati vrstu vozila spasilačke službe i smer odakle se približava. Nova funkcija će u početku reagovati samo na vozila hitne medicinske pomoći, a nakon toga će biti omogućena i za druga vozila spasilačkih službi.

Kia će testirati nove sisteme upozoravanja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju

Tehnologija je zasnovana na Kijinim postojećim funkcijama upozorenja kao što su npr. prepreke na putu, nezgode i vanredni vremenski uslovi


Kia takođe želi razviti upozorenja koja vozače mogu upozoriti na dodatne svakodnevne opasnosti, uključujući i neočekivane i potencijalno opasne situacije. Sistem bi vozače trebao upozoravati na vozila koja se približavaju, voze u pogrešnom smeru, zatvorene trake i nailazeće saobraćajne gužve koje može prevideti. To bi trebalo povećati broj upozorenja koja su već raspoloživa preko infotainment sistema Kia vozila – na primer za prepreke na putu, radove na putu, nezgode i vanredne vremenske neprilike.


Upozorenja će biti uključena u postojeće sisteme u vozilima


Dok se o detaljnijim merilima tek treba dogovoriti sa holandskom vladom, Kia će raditi na tome da dodatna upozorenja uključi u postojeći informaciono-zabavni sistem svojih vozila kako bi izbegla nepotrebno odvlačenje pažnje vozača pomoću zvučnih, vizuelnih i haptičkih upozorenja. Upozorenja neće zahtevati nikakav unos, što garantuje da će vozači i dalje držati ruke na upravljaču. Tokom testiranja Kia će pružati povratne informacije o kvalitetu podataka holandske centralne baze saobraćajnih podataka (NDW) kako bi ih po potrebi unapredili.

Kia će testirati nove sisteme upozoravanja za unapređenje bezbednosti u saobraćaju

Podpredsednik proizvoda i marketinga u Kia Europe Sjoerd Knipping rekao je: »Uvek tražimo načine za poboljšanje bezbednosti vozila za naše klijente i druge učesnike u saobraćaju razvojem najnovijih visokotehnoloških funkcija aktivne bezbednosti. U projektu Safety Priority Services u kom učestvujemo radujemo se razvoju novih inovativnih sistema upozoravanja čime će vožnja u Evropi biti još bezbednija.«


Mark Harbers, holandski ministar za infrastrukturu i vodoprivredu, rekao je: "98% vozača sada koristi digitalne informacije tokom vožnje. Pored toga pilot projekti pokazuju da pružanje upozorenja tokom vožnje pozitivno utiče na bezbednost na putevima. Sa radošću prihvatam ovakav razvoj, delimično i zbog toga što npr. vozači automobila i kamiona cene takva upozorenja i sve se više na njih oslanjanju. Zato sada sarađujemo sa šest organizacija. Pobrinućemo se da vozačima uvek pružamo prave informacije."


Trogodišnje testiranje brže od zakonodavstva EU čiji propisi stupaju na snagu 2025. Projekt SPS će trajati tri godine, kao priprema na očekivano novo evropsko zakonodavstvo na području upozorenja koje bi s novim propisima trebalo stupiti na snagu 2025. godine.


PR

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

Inovatori u svojim oblastima, Toyota i UNDERCOVER, zamislili su kako bi Aygo X mogao da izgleda kao primer najboljih veština oba brenda i kao nova ikona subverzivnog duha po kojoj je poznat Jun Takahaši...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje