AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Sajam automobila u Beogradu - od 12. do 15. maja

Sajam automobila u Beogradu - od 12. do 15. maja

O SAJMU. DDOR BG CAR SHOW 07 (pod sloganom "Prirodni broj obrtaja") i 14. Međunarodni sajam motocikala Motopassion ("Sve tvoje strasti na jednom mestu") predstavljaju jedinstvenu sajamsku manifestaciju, najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu ali i jugoistočnoj Evropi...

Svojevrstan kuriozitet, ali i pohvala organizatoru, jeste činjenica da će ovi sajmovi automobila i motocikala biti prve manifestacije te vrste u Evropi koje će se održati nakon dvogodišnje pauze u organizaciji sajmova.


Podsećanja radi, ljubitelji automobila i motocikala poslednji put su sa svojim ljubimcima na Beogradskom sajmu mogli da se druže tokom 54. Međunarodnog salona automobila, održanog u martu 2019. godine. Sledeći sajamski automobilski hepening, koji je trebalo da bude održan u martu 2020. godine, sa perspektivom da bude najveći auto-moto događaj u to vreme u svetu i uz brojne rekorde u pogledu broja brendova i premijera, i čija je organizacija sasvim dovedena do kraja, otkazan je zbog galopirajuće pandemije svega nekoliko dana pre svečanog otvaranja kapija sajma za posetioce.


Iako neki od razloga za gotovo trogodišnju sajamsku apstinenciju nisu sasvim nestali - posledice pandemije, problemi u međunarodnom transportu i komunikacijama, globalni problemi u automobilskoj industriji u vezi sa finalizacijom proizvodnje - ova manifestacija će biti održana kao jedna od retkih te vrste u tom periodu i u Evropi i u svetu. (I jedan Ženevski salon automobila po treći put je odgođen "za sledeću godinu", posle relativno neuspelih pokušaja sa različitim konceptima promocije najvećih svetskih brendova. I mnogi drugi ovogodišnji, pogotovo evropski automobilski hepeninzi otkazani su iz sličnih razloga.) Biće to u uslovima očekivano smanjenog komercijalnog efekta u smislu prodaje vozila, zbog nedostatka novih vozila na tržištu, ali istovremeno uz ogromno interesovanje medija, stručne i široke javnosti za modele vozila koja već sada nude najnovija pogonska rešenja, a čija se potpuna komercijalizacija očekuje u bliskoj budućnosti.


U skladu sa potrebama i mogućnostima izlagača i drugim objektivnim okolnostima manifestacija se održava u terminu nešto kraćem od uobičajenog, ali ispunjava sve preduslove da bude prekretnica na automobilskom tržištu i u automobilskoj industriji Srbije.


MISIJA. Cilj je organizatora, Beogradskog sajma, da u saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Osiguranje Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije, predstavi najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije. Međutim, u skladu sa novim vremenom i prilikama (a o tome govori već i odrednica ECO u inoviranom nazivu sajma), u pitanju je sasvim novi izlagački koncept - akcentuju se vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobili na električni pogon i hibridi, ali i novi modeli sa konvencionalnim pogonima, ekološki unapređeni i sa najvišim ekološkim standardima. Radi se o novim tehnologijama koje su danas aktuelne u auto-industriji i onima koje će to biti u najskorijoj budućnosti. Gotovo sve članice Asocijacije uvoznika, što znači i svi brendovi na našem tržištu, bili su maksimalno inspirisani i voljni da ovom projektu daju pun doprinos. Štaviše, s obzirom na inovativnost i ekskluzivnost ovakvog sajamskog koncepta i na to da trenutno nema mnogo aktivnih sajmova po svetu, izlagači će predstaviti izuzetno veliki broj premijera, pogotovo kod električnih vozila, koji će biti potpuni noviteti kod većine brendova.


BROJKE. Pred posetioce će svoje adute izneti čak 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova (među kojima premijerno i legendarni, 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji). Oni će prikazati između 120 i 140 različitih modela. Među 48 novih modela, od čega su 36 premijere a 12 noviteti, sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće ih čak 36. Čisto električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, odnosno više od 50 posto.


"Motopassion" će ugostiti 50 izlagača, koji će predstaviti tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije, sa više od 80 modela.


PREMIJERE I NOVITETI. Ako se pod premijerom podrazumeva potpuno novi model koji se prvi put izlaže na srpskom tržištu, a pod novitetom - novi model koji je stigao na tržište u 2022. godini i do sada nije izlagan nigde na sajmovima u zemlji, onda ponuda automobilske ekskluzive izgleda ovako (čisto električna vozila označena su zvezdicom):


AUDI pred posetioce premijerno izlazi sa modelima e-tron GT* i Q4 e-tron*; BMW-ov novitet je model iX*; CITROEN ima čak pet premijera - Ami*, MY Ami Cargo*, C5 X, C5 Aircross Plug-In Hybrid i Ë-Berlingo VAN*; DACIA takođe ima novitet - Jogger; FIATOVA premijera je 500 (BEV)*, a dve FORDOVE su Mustang Mach-E* i Explorer; HONDIN novitet je HR-V, a HYUNDAI-jev IONIQ 5*; JEEP premijerno predstavlja modele Compass 4xe, Wrangler 4xe i Compass MHEV; KIA ima premijerni model EV6* i novitet Sportage; MAZDIN novitet je CX-5 (Facelift); MERCEDES-BENZ ima dve premijere - EQB* i EQS*; MG ekskluzivno dolazi sa četiri premijere - ZS 1.0, ZS EV*, 5* i eHS*; MINI-jeva premijera je Countryman PHEV; OPEL na sajam dolazi sa pet premijera - Corsa-e*, Mokka-e*, Combo-e*, Astra Hybrid i Grandland Hybrid; PEUGEOT ima tri premijere - e-2008*, e-Rifter* i 308 Hybrid, i dva noviteta - 508 PSE Hybrid i 3008 Hybrid; PORSCHE- ov premijerni adut je Taycan GTS*, a LAND ROVER-ov novitet Range Rover; RENAULT-ova premijera je Megane E-Tech*; ŠKODINA premijera je Enyaq Coupe*, a noviteti Fabia i Karoq (Facelift); i SUZUKI ima novitet SX4 S-cross Hybrid; TOYOTINE premijere su Aygo X i RAV4 PHEV; VOLKSWAGEN premijerno predstavlja ID.5*; VOLVO zaključuje listu premijera modelima C40* i S90 T8 Plug in Hybrid.


Prema najavi, SAT MEDIA, medijski sponzor manifestacije, ekskluzivno će na svom štandu predstaviti Ferrari 458 Challenge, verziju homologovanu isključivo za trke.


Svi automobilski brendovi naći će mesto u hali 1 Beogradskog sajma.


Ni motociklistički brendovi po ekskluzivnosti izlagačke ponude na zaostaju za automobilima. Tako:


APRILIA predstavlja četiri noviteta - SR GT 125, SXR 50 Tuareg 660 i RS 660; ARGENTOVA premijera je Active Sport; BENELLIJEVE premijere su Leoncino 125 i Leoncino 800; BMW takođe ima dve premijere - CE04 i R18 Transcontinental; DUCATIJEVE premijere su Multistrada V4 S, Streetfighter V2 i Scrambler Urban Motard; DUCATI E SCOOTER premijerno predstavlja PRO III; E PRIME takođe ima jednu premijeru - Evo R, baš kao i GASGAS - SM 700; HUSQVARNA nastupa sa dve premijere 701 Supermoto 2022 i Norden 901; INDIAN-ova premijera je Chief Dark Horse, a KTM-ov novitet 1290 Super Adventure R; MOTO GUZZI premijerno prikazuje model V100 Mandello, a MOTO MORINI - X-CAPE 650; PUGEOT takođe ima premijeru - Streetzone 50, a PIAGGIO novitet - Beverly 300/400 Hpe; POLARISOVA premijera je Sportsman XP 1000 S, a ROYAL ENFIELDOVE - Scram 411 i Meteor; RUSKA MEHANIKA premijerno prikazuje model RM 800cc, a SEGWAY ima tri premijere - B110S, E110S i E125S; SUZUKIJEVA premijera je Hayabusa 1300; a SYM-ova - MAXSYM TL 508; VESPA premijerno predstavlja GTS 300 Hpe Racing sixties; konačno, CF MOTO ima tri premijere - X4, 800MT Touring i 700CLX Sport.


Hala 4 Beogradskog sajma je mesto gde se smestio čitav "Motopassion".


PRATEĆA INDUSTRIJA. Izuzetno je i interesovanje izlagača u sektoru prateće automobilske industrije, garažno-servisne opreme, ponude rezervnih delova, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme te derivata naftne industrije. Pored ovakve standardne ponude uvoznici iz ovog segmenta manifestacije, a u skladu sa glavnom linijom izlagačkog programa, najavljuju posebnu promociju kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, punjača, solarnih modula i druge odgovarajuće infrastrukture. U tom kontekstu "aktivirana" je čak i posebna, nova robna grupa koja obuhvata sada već obiman i kompleksan segment punjača za električna vozila, ali i solarne module za primenu u auto-industriji. Fakultet primenjenih umetnosti namerava da predstavi i svoj eksperimentalni model automobila na solarni pogon.

Ovaj sajamski segment posetioci će naći u halama 2 i 1A Beogradskog sajma.


OLDTAJMERI. Posebnom specijalitetu ovogodišnje sajamske manifestacije - oldtajmerima i različitim tipovima starovremenskih automobila - posvećena je cela hala 3 Beogradskog sajma. Izložba je organizovana po tematskim celinama, kao svojevrsna paralela izložbi najnovijih modela, kako bi posetiocima bila pružena mogućnost putovanja kroz vreme i istoriju automobilske industrije. Neki od izloženih eksponata vratiće posetioce u vreme između dva svetska rata i u vreme prve sajamske izložbe Beogradskog sajma. Zaseban i ekskluzivan segment ove izložbe, u hali 3A, biće retrospektiva domaćih proizvoda "Zastave", temeljan istorijat višedecenijske okosnice jugoslovenske i srpske auto-industrije.

FINANSIJSKA POMOĆ I USLUGE. Podrazumeva se da su na spisku najviđenijih sajamskih učesnika i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, čiji je zadatak da u aktuelnim specifičnim tržišnim okolnostima, u saradnji sa prodavcima i distributerima, pripreme povoljne finansijske aranžmane, kako bi kupac za isti novac dobio povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji ili uslovima servisiranja. Učesnike iz ovog sektora treba potražiti u halama 1 i 4.


PRATEĆI PROGRAM. Ono što sajam ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteta i ekskluziviteta, posetiocima će biti ponuđeno u bogatom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

Već u predsajamskom periodu, u nedelju 8. maja, u programu je "Press rally Srbija" u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma, a start je na Beogradskom sajmu.


Iz širokog spektra raznovrsnih dešavanja vredi izdvojiti stručnu konferenciju "Puma Eco Car Conference 2022 -PCC 2022" sa temom "Električna vozila - budućnost i izazovi" u okviru koje će se održati i panel "Vodonik, CNG, LNG - alternativna čistija energija za mobilnost" (13. maja, 11-14h), koja će se baviti perspektivama i izazovima u auto-industriji do 2030. godine.


Na svom tradicionalnom sajamskom poligonu, u Atrijumu Beogradskog sajma, NAVAK će svakodnevno organizovati edukativne i test vožnje.
Za petak 13. maja, u 18h, najavljen je takođe tradicionalni izbor za "Miss Sajma automobila i Motopassiona" u hali 1.


Proglašenje "najboljih u auto industriji", koje bira Automobilski forum, udruženje automobilskih novinara i drugih stručnjaka u oblasti automobilizma, sledi u subotu 14. maja.


Za subotu je planirano i predstavljanje "Automobila godine" za 2022. u izboru Asocijacije automobilskih novinara („Toyota yaris cross“ i električni „Volkswagen ID.4“).


GENERALNI SPONZOR ove sajamske manifestacije je DDOR Osiguranje Novi Sad, dugogodišnji partner i poslovni saradnik Beogradskog sajma i Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova. DDOR Osiguranje je značajno ojačano podrškom svog akcionara, italijanskog lidera u osiguranju Grupe Unipol, vodeće osiguravajuće grupacije u Evropi, DDOR Osiguranje preko svoje jake i velike mreže u Srbiji, pruža usluge za preko pola miliona klijenata, kasko osiguranje, mini kasko, pomoć na putu, osiguranje od autoodgovornosti, pakete uz osiguranje od autoodgovornosti.


RADNO VREME SAJMOVA biće od 10 do 20 časova, a poslednjeg dana, u nedelju 15. maja, do 19 časova.


ULAZNICE: Pojedinačna ulaznica koštaće 400 dinara, grupna 300, grupna za đake i studente 200. Parking (u krugu Sajma) plaća se 150 dinara po započetom satu (maksimalna, dnevna karta 750 dinara).


Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je porodična ulaznica, Family Ticket, po ceni od 800 dinara, koja će (za dva roditelja i dvoje dece) važiti bilo kog dana sajma.


PROJEKTNI TIM DDOR ECO BG Car Show 07 i 14. Motopassion čine Zoran Lupšić, koordinator projekta, Danijela Aleksić, saradnik na projektu, i Vesna Dimitrijević, administrator projekta. (Е-mail: auto@sajam.rs, tel: +381 (0)11 2655-917; 2655-517; 2655-617).


PR

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

U prva tri meseca ove godine MG4, prvi potpuno električni automobil kompanije MG Motor Europe, sa isporučenih više od 5.200 primeraka, bio je drugi najprodavaniji potpuno električni model u Velikoj Britaniji, s tendencijom da do kraja godine po popularnosti bude u samom vrhu u ovoj kategoriji putničkih vozila...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje