AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

JP Putevi Srbije - informacije za vozače

JP Putevi Srbije - informacije za vozače

Na državnom putu IA reda broj 2, deonica Ub - Lajkovac izvode se radovi na rehabilitaciji kolovoza od km 43+151 do km 45+600, leva kolovozna traka (traka u smeru ka Beogradu), u ukupnoj dužini od 2,45 km...

Radovi na rehabilitaciji kolovoza na navedenoj deonici se izvode zbog pojave oštećenja u vidu podužnih i poprečnih pukotina na kolovozu, praćenih nabiranjem asfaltnih slojeva.
Pojava navedenih oštećenja na kolovozu je posledica visokog nivoa podzemnih voda i njegovog čestog oscilovanja u toku godine.


Nivo podzemnih voda i njegov balans je značajno poremećen tokom dužeg vremenskog perioda, a naročito tokom prošle i ove godine, zbog obilnih padavina i izlivanja reke Kolubare i njenih pritoka.


Plavljenje područja usled porasta i promena nivoa podzemnih voda, a naročito često oscilovanje, je dovelo do sufozije, tj. ispiranja sitnih čestica iz materijala u podtlu (samoniklog tla) i materijala u kolovoznoj konstrukciji puta.


Ispiranje sitnih čestica iz materijala u kolovoznoj konstrukciji i podtlu je dovelo do pada njegove nosivosti , a što je u kasnijoj fazi eksploatacije puta imalo za posledicu propadanje kolovozne konstrukcije i pojavu navedenih oštećenja.


Rehabilitacijom predmetne deonice puta je predviđeno uklanjanje završenog sloja (u debljini od 5 cm) u punoj širini (zaustavna, vozna i preticajna saobraćajna traka) leve kolovozne trake, a u voznoj saobraćajnoj traci je predviđeno uklanjanje i bituminiziranih nosećih slojeva u debljini od 15cm.


Nakon uklanjanja asfaltnih slojeva u voznoj saobraćajnoj traci, u cilju poboljšanja granulometrijskog sastava materijala u donjim nosećim slojevima kolovozne konstrukcije, predviđeno je nanošenje kamenog agregata, frakcije 0-4mm, a potom i izrada cementne stabilizacije na licu mesta.


Po završetku prethodnih radova, u voznoj saobraćajnoj traci planirana je izrada dva nova bituminizirana noseća sloja od BNS 22 sA Pmb, ukupne debljine d=15 cm i izrada završnog sloja od asfalt betona AB11 s Pmb d=5cm u punoj širini leve kolovozne trake.


Zbog položaja službenih prolaza na ovoj deonici autoputa, privremena saobraćajna signalizacija je postavljena na dužini od 7 km.


Za saobraćaj je zatvorena leva kolovozna traka, dok se saobraćaj odvija dvosmerno desnom kolovoznom trakom autoputa.


U cilju bezbednosti saobraćaja, zbog blizine radova petlji Ub, zatvoreno je isključenje za Ub iz pravca Čačka.


Sve izmene režima saobraćaja na predmetnoj deonici autoputa su u skladu sa izdatim Rešenjem nadležnog Ministartsva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Radovi na rehabilitaciji kolovoza izvodi preduzeće za puteve "Štrabag" doo Beograd koje je nadležno i za održavanje državnog puta I A reda broj 2 - autoput Miloš Veliki. Vrednost radova na rehabilitaciji kolovoza iznosiće 126,3 miliona dinara bez PDV-a. Rok za završetak radova je 60 dana.


PR

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Renault Symbioz
Slika nedelje