AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia Sorento sa 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima

Kia Sorento sa 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima

Novi sportski terenac Kia Sorento nedavno je dobio najvišu moguću ocenu za bezbednost u sudarima na Euro NCAP testovima...

Kia Sorento sa 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima

Cela Sorentova gama među kojima je i plug-in hibrid je od strane ovog nezavisnog evropskog udruženja za izvođenje simulacija sudara dobila maksimalnih 5 zvezdica.


Sorento je kod zaštite odraslih putnika osvojio 82 % od svih mogućih bodova, 85 % bodova kod zaštite dece, 63 % kod zaštite pešaka i 87 % od svih mogućih bodova u kategoriji bezbednosnih sistema asistencije.


Euro NCAP je Sorenta pohvalio zbog putničkog dela koji je prilikom sudara ostao stabilan, kao i zbog dobre zaštite na svim kritičnim delovima karoserije kog bočnog sudara. Sorento je visoku ocenu dobio i kod zaštite dece. Sedišta i nasloni za glavu su pokazali dobru zaštitu putnika kod sprečavanja povreda vrata u slučaju sudara otpozadi. Sistem za sprečavanje naleta, deo Sorentove standardne opreme, spada u kategoriju bezbednosnih sistema asistencije, takođe se iskazao u sprečavanju težih posledica sudara.

Kia Sorento sa 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima

Sve tri varijante Sorenta – hibrid, plug-in hibrid i dizel – imaju karoseriju od naprednog vrlo čvrstog čelika


Bezbednost vozila ojačana je karoserijom za koju je upotrebljen napredni čelik velike čvrstoće (AHSS), čime je torziona čvrstoća Sorenta za 12,5 % bolja nego kod bezbednosno najboljih u tom segmentu. Svaki Sorento je standardno opremljen sa 7 bezbednosnih vazdušnih jastuka među kojima je novi centralni jastuk koji pruža dodatnu zaštitu vozačeve i suvozačeve glave.


Standardne oprema: elektronska kontrola stabilnosti, pomoćni sistem stabilnosti, 7 vazdušnih jastuka


Sve varijante Sorenta standardno su opremljene i sa Kijinom elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM), koji vozačima pomažu kod kontrole vozila tokom kočenja i zavijanja.


Pablo Martinez Masip, direktor planiranja i pripreme cena proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: "Novi Kia Sorento je prostran, ekonomičan i visoko kvalitetan sportski terenac za do 7 putnika. Njegovi kupci će se uveriti i da je vrlo siguran. Model je još u prošlim generacijama bio omiljen među porodicama, koje je oduševljavao atraktivnim dizajnom, motornih performansama i terenskim sposobnostima. Važno je da auto pruža široku ponudu opreme i tehnologija namenjenih smanjenju mogućnosti sudara kao i da u slučaju neizbežnog sudara štiti sve putnike u njemu."

Kia Sorento sa 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima

Aktivna i pasivna bezbednost sa visokotehnološkim sistemima asistencije


Novi Sorento nudi Kijine najnaprednije sisteme asistencije. Zavisno od nivoa opreme moguće je naručiti sistem za sprečavanje naleta sa prepoznavanjem pešaka, biciklista i vozila, novu funkciju Junction Turning, koja prepoznaje dolazeća vozila tokom zavijanja na raskrsnici, automatsko zasenjivanje farova, sistem za upozoravanje vozača na dekoncentraciju sa novom funkcijom upozoravanja na polaženje vozila ispred, sistem za održavanje vozila na voznoj traci i upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCA). Kao dodatna oprema tu su još i ostale tehnologije, kao npr. pomoć kod vožnje na autoputu (HDA – Highway Driving Assist) sa radarskim tempomatom kome pomažu navigacioni podaci, pametno upozoravanje na ograničenja brzine, bezbedan izlazak iz vozila (Safe Exit Assist), sprečavanje sudara tokom vožnje unazad i pregled vozila iz ptičje perspektive. Na raspolaganju je i najnovije pomagalo – daljinsko parkiranje vozila.


Novi Sorento može biti opremljen i sa asistencijskom tehnologijom – sistemom za održavanje vozila na voznoj traci (Lane Following Assist), koji deluje pri brzini vozila između 0 i 180 km/h. LFA praćenjem vozila ispred i praćenjem putnih podnih oznaka pomaže vozačima Sorenta da ostanu na voznoj traci. U kombinaciji sa radarskim tempomatom sa sistemom stani/kreni od pomoći je vozačima kod usporavanja, kočenja i okretanja upravljača s obzirom na vozila ispred, kao i upotrebom radarskih senzora, a sve sa ciljem da Sorento održava bezbednu rastojanje.

Kia Sorento sa 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP testovima

Kia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju prikaza vozačevog mrtvog ugla na ekranu (Blind-Spot View Monitor), koja je vozačev 'drugi par očiju' namenjen poboljšanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju anuliranjem vozačevog mrtvog ugla na njegovoj levoj i desnoj strani. Video visoke rezolucije prikazuje se na levoj ili desnoj strani instrument table TFT-LCD, kada vozač aktivira migavac, dok se u njegovom mrtvom uglu nalazi vozilo. Kijin prvi višestepeni kočioni sistem (MCB) namenjen sprečavanju ili smanjenju težine povreda kod sekundarnih sudara takođe je deo standardne opreme. Sistem se aktivira nakon aktiviranja bezbednosnih vazdušnih jastuka što implicira teži sudar i zahteva posredovanje. Nakon aktiviranja sistem meri brzinu vozila i promenu smera te odgovarajućim intenzitetom kočenja kontrolisano zaustavlja vozilo.

 

Sorento kod nas na proleće


Novi Kia Sorento je već u prodaji u nekim evropskim zemljama, a kod nas ga očekujemo na proleće. Sve varijante Sorenta dolaze sa fabričkom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).


PR

Foto: EuroNCAP

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Paklene ulice 10, deseti film istoimene sage, otvara poslednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijif filmskih franšiza ikada. Sada, u trećoj deceniji postojanja i dalje odiše snagom i okuplja istu glumačku ekipu sa kojom je sve počelo...

Otvoren prvi digitalni Škoda salon u Srbiji

Otvoren prvi digitalni Škoda salon u Srbiji

Servis Auto-Aca osnovan je 1. aprila 1992. godine u Paraćinu. Osnivač Nenad, Neša Radunović, postao je ubrzo poznat u svom gradu i okolini kao jedan od retkih mehaničara koji otklanja svaki kvar na automobilu...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje