AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault Scenic (2012): Prvi facelift i novi motori

Renault Scenic (2012): Prvi facelift i novi motori

Osvežen izgled i novi motori - to su glavne odlike modernizacije dua Renault Scenic i Grand Scenic. Kompaktni francuski MPV tim dobio je moderniji dizajn, a došlo je do promena kod ključnih motorizacija, što će sigurno podržati uspeh modela, koji su za dve godine postojanja u aktuelnoj generaciji, dostigli brojku od 400.000 prodatih primeraka...

Renault Scenic (2012): Prvi facelift i novi motori

Dizajn

Na prednjem delu automobila uočavamo nove svetlosne grupe sa manje izraženim dizajnom, koje najavljuju novi dizajnerski smer automobila marke Renault, sa ozbiljnijim i elegantnjim linijama. U skladu sa ovim konceptom, promenjeni su i branici, koji su dobili nove lakirane površine i diode za dnevno osvetljenje, koje se nalaze na unutrašnjim stranama svetala za maglu. Naglasak na bočne linije, pomogao je da se smanji efekat visoke karoserije.

Bokove posebno oživljavaju hromirane lajsne, a pozadi je redizajnirana grafika svetlosnih grupa. I dalje ostaje razlika u dizajnu zadnjih svetala - kratki Scenic ima bumerang svetla usmerena ka sredini automobila, a kod modela Grand Scenic bumerang je usmeren ka bokovima automobila. Osveženje serije Scenic predstavljaju i nove booje karoserije:Grenat Red i Majorelle Blue.

Renault Scenic (2012): Prvi facelift i novi motori

Štedljiviji turbodizel motori Energy

Još u leto, Renault je pod haubu novog Scenica smestio prvi motor nove generacije - 1.6 Energy dCi 130, snage 96 kW. Motor potpuno nove konstrukcija, u ponudi će zameniti motor iste snage, ali zapremine 1,9 litara. Zanimljivo je da novi motor manje zapremine ima za 20 Nm veći obrtni moment (320).

Od januara će mu se pridružiti motor 1.5 Energy dCi 110. Agregat snage 81 kW predstavlja evoluciju dosadašnjeg motora 1.5 dCi. Novi motor ima potpuno novu konstrukciju turbopunjača, novi sistem ubrizgavanja i nove tehnologije za štednju goriva: Stop & Start, novi EGR sa niskim pritiskom rada i varijabilnu pumpu za ulje. Rezultat je smanjenje prosečne potrošnje za 12 %, na 4,1 l/100 km i povećanje maksimalnog obrtnog momenta za 20 Nm, na 260 Nm.

Renault Scenic (2012): Prvi facelift i novi motori

Novi benzinski 1.2 Turbo

A, šta znači skraćenica TCe 115? Renault u Scenic premijerno ugrađuje turbo benzinski motor zapremine 1,2 litra, što će se dogoditi u proleće 2012. godine. Novi motor bi trebao za četiri godine da dostigne tržišni udeo od 85 % svih prodatih benzinskih Renault automobila, a motor će postepeno u ponudi naslediti model 1.6 16V. Agregat razvija 85 kW (+4 kW) i maksimalni obrtni moment od 190 Nm (+40 Nm) u rasponu obrtaja od 2.000 do 4.000 o/min. Ovaj motor koristi iskustvo iz Formule 1 (verovali ili ne), što se posebno odnosi na konstrukciju "kvadratnog tipa", kod koje je prečnik i hod klipa iste dužine. Unutrašnja trenja su svedena na minimum. Novi motor je opremljen sistemom direktnom ubrizgavanja goriva u cilindar, sistem varijabilnog vremena otvaranja ventila i sistem Stop & Start.

Renault Scenic (2012): Prvi facelift i novi motori

Promena u pondu motora će biti izvršan postepeni, pa će i stari i novi motori u određenom periodu biti u pondui. Za izabrana tržišta, Renault će u modelu Scenic ponuditi turbodizel 2.0 dCi, uparen sa automatskim menjačem.

Test modela Renault Grand Scenic 1.9 dCi, možete pogledati klikom na LINK.

Automagazin.rs

GIS Portal Puteva Srbije

GIS Portal Puteva Srbije

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je u skladu sa najsavremenijim tehničkim dostignućima omogućilo javnosti pristup GIS portalu Puteva Srbije na internet prezentaciji, putem kog se mogu pregledati različiti geoprostorni podaci o mreži državnih puteva kao i saobraćajno tehnički podaci o putu...

Premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Osma generacija BMW-a Serije 5 otvara potpuno novu eru, jer je prvi put dostupna i potpuno električna verzija BMW i5, uz napredni nivo digitalnih servisa i prepoznatljivu dinamiku vožnje, koju prati savršeni balans 50:50 odnosa opterećenja po osovinama...

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Paklene ulice 10, deseti film istoimene sage, otvara poslednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijif filmskih franšiza ikada. Sada, u trećoj deceniji postojanja i dalje odiše snagom i okuplja istu glumačku ekipu sa kojom je sve počelo...

Rally Croatia 2024 - Sebastien Ogier
Slika nedelje