AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Italija se snažno bori protiv kineskog preuzimanja Pirellija

Italija se snažno bori protiv kineskog preuzimanja Pirellija

Italija je blokirala mogućnost da kineska državna firma preuzme kontrolu nad kompanijom Pirelli. Odluku je donela italijanska vlada, da bi zaštitila nazavisnost proizvođača pneumatika...

Najveći akcionar Pirellija je kineska hemijska kompanija Sinochem, koja u svom posedu ima 37 procenata akcija u milanskoj kompaniji. U saopštenju za investitore, Pirelli je istakao da, na osnovu odluke vlade, samo firma Camfin, kojom upravlja sadašnji direktor Pirellija, Marco Tronchetti Provera, može da predloži kandidate za vodeće ljude u kompaniji. Vlada je, takođe, odlučila da sve promene u rukovodstvu kompanije budu predmet službene kontrole.


U martu mesecu tekuće godine, Sinochem je informisao italijansku vladu, da planira da obnovi i aktuelizuje postojeći akcionarski ugovor. Kabinet Giorgie Meloni je istakao da će preduzeti korake prema pravilniku koji dozvoljava zemljama EU da zaštite svoja preduzeća koja smatraju strateškim.


Podsetimo, 2015. godine je firmu Pirelli za 7,1 milijardu evra kupila grupa investitora, među kojima su i kompanije ChemChina i Camfin. Šest godina kasnije, ChemChina se spojila sa državnom kompanijom Sinochem. Pored toga, 9 % udela u Pirelliju u vlasništvu je investicionog fonda kineske vlade, koji je povezan sa kineskom inicijativom Put svile, koji predstavlja deo ekonomske diplomatije Pekinga.


Automagazin.rs

Opel Experimental jasno prikazuje budućnost brenda

Opel Experimental jasno prikazuje budućnost brenda

Opel pokazuje kako će se približiti budućnosti svojim zapanjujućim novim Opel Experimental konceptom. Sa ultramodernim dizajnom eksterijera, Opel Experimental daje jasnu viziju kuda će Opel brend krenuti u narednim godinama...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje