AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

Procenjuje se da se u celom svetu vozi oko 10 miliona električnih automobila, a od te brojke u Evropi na 1.000 stanovnika, njih 6,1 poseduje jedno takvo vozilo...

Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

Da se “stari kontinent” visoko kotira na lestvici električne mobilnosti ide u prilog i informacija da je prvi put 2020. godine ovde registrovano više električnih automobila nego u Kini. Kao glavni razlog kupovine električnih automobila, 55 odsto kupaca navodi zaštitu životne sredine. Iz svega ovoga jasno je da električna mobilnost takođe pomera fokus u razvoju auto industrije, a samim tim i pneumatika, što je navedeno i u izveštaju kompanije Continental, “Električna mobilnost u svetu guma”, koji pruža sveobuhvatan uvid u razvoj guma za električna vozila.

Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

roizvođači, dobavljači i cela automobilska industrija rade na podizanju nivoa održivosti u budućnosti, a električni automobili smatraju se ključem zelenije i zdravije sutrašnjice. Tako je i nemački gigant u proizvodnji guma, u kratkom roku promenio fokus razvoja pneumatika u smeru električnih vozila. Rezultat je bila guma Conti.eContact namenjena električnim i hibridnim vozilima, koja je prvi put predstavljena čak 2011. godine na IAA sajmu. Danas kompanija Continental, spojem višedecenijskog razvojnog iskustva, rezultata sa terena širom sveta i raznim kolaborcijama, osigurava da ceo portfolio pneumatika odgovara i specifičnim potrebama vozila bez sistema unutrašnjeg sagorevanja. U cilju boljeg sagledavanja inovacija napravljen je stručan dokument o električnoj mobilnosti u svetu guma koji pruža brz i jasan uvid u temu tehnološkog razvoja pneumatika za električna vozila. Stranice sadrže relevantne podatke i metrike, stimulativne ideje za dalje istraživanje ove teme, a podeljene su tako da pokriju električnu mobilnost, pneumatike za električna vozila, tehnološki razvoj pneumatika i pilot projekat i kolaboracije. 

Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

Isto ali drugačije: gume za električna vozila


“Gume za električna vozila i gume za konvencionalna vozila su suštinski iste. Ipak elektrifikacija značajno menja uslove” kaže Anika Lorenz, direktorka sektora za putnička vozila u Continentalu u Nemačkoj.


Iako je trenutni broj električnih vozila u svetu 10 miliona, još neko vreme će većina vozila na ulicama biti sa unutrašnjim sagorevanjem. Električna vozila čine 4% na nemačkom tržištu što je i dalje jako malo u poređenju sa 96% automobila koji idu na benzin ili dizel. “Fokus putničkih automobila će se tek preusmeriti ka električnim u budućnosti”, dodaje Lorenz.


Kad su u pitanju gume ista pravila važe za visoko efikasna električna vozila kao i za vozila sa unutrašnjim sagorevanjem male emisije: fokus je na manjem utrošku energije bez obzira na tip vozila. U slučaju električnih automobila veća nosivost, optimizacija otpora kotrljanja i smanjeni nivo buke su najznačajniji kriterijumi u razvoju guma. Zahtevi za komercijalna vozila su još rigorozniji zbog EU direktive za čista vozila i VECTO alata za smanjenje emisije CO2.

Novi podaci pokazuju ogroman tehnološki napredak guma za električne automobile

Konfliktni ciljevi i pomeranje fokusa


Električna mobilnost menja fokus razvoja pneumatika. Najveći izazov predstavlja nalaženje optimalnog sklada između različitih zahteva, odnosno potrebe uspostavljanja najviših standarda bezbednosti upravljanja i komfora u isto vreme. Električna vozila su teža što znači da gume moraju biti u stanju da izdrže veće težine. Kako bi zadovoljili sve prethodne zahteve, i struktura i sastav podležu daljem razvoju. Tri osnovne fokalne tačke su otpor kotrljanja, buka i životni vek. Novi koncept digitalnih rešenja koji kompanija Continental pruža komercijalnim vozilima za prediktivno održavanje demonstrira potencijale novih materijala za efikasnija, bezbednija i održivija vozila.


Vredna terenska iskustva: Extreme E, MOIA i Futuricum


Continental usmerava ekspertize stečene brojnim kolaboracijama i razvojnim partnerstvima, kao što su Extreme E, MOIA i Futuricum, u razvoj guma nove generacije. Inženjeri su se udružili sa proizvođačima i korisnicima kako bi radili na novim konceptima i testirali ih u praksi. Novi dokument koji je ova kompanija razvila, pod nazivom “Električna mobilnost u svetu guma” pruža obiman paket materijala koji čitaoca upoznaje sa ovom sve popularnijom temom.


PR

Premijerno predstavljen prvi BMW XM u Beogradu (FOTO)

Premijerno predstavljen prvi BMW XM u Beogradu (FOTO)

U svetlu jubilarne proslave 50 godina M odeljenja, BMW je predstavio prvi ikada BMW XM model koji je danas premijerno prikazan i u Beogradu. Reč je o drugom jedinstvenom M modelu, posle čuvenog BMW M1, koji je ugledao svetlost dana 1978. godine...

Renault Austral osvojio nagradu Autobest 2023.

Renault Austral osvojio nagradu Autobest 2023.

Žiri nagrade AUTOBEST, koji čine automobilski novinari iz 31 evropske zemlje, je dodelio Australu titulu „Best Buy Car of Europe 2023”. Nakon što je pre nekoliko nedelja uvršten među šest finalista, žiri je u Australu prepoznao automobil koji najbolje ispunjava zahteve evropskih kupaca...

Kia je proizvođač godine po mišljenju TopGear.com

Kia je proizvođač godine po mišljenju TopGear.com

Kia je na dodeli nagrada TopGear.com 2022 proglašena "proizvođačem godine " čime uspešno završava ovu godinu. To je druga godina zaredom kako je Kia odnela pobedu u izboru TopGear.com, jer je prošle godine potpuno novi EV6 pobedio u kategoriji 'krosover godine'...

Lamborghini Lanzador concept
Slika nedelje