AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Po najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u prvoj polovini 2023. u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Ujedinjeno kraljevstvo) registrovala 304.757 vozila, što znači da je i u 2023. ostvarila rekordne rezultate...

To je 3,8-postotno povećanje u odnosu na isti period 2022. godine. Samo u junu prodali su 54.611 vozila Kia, što je 5,4 % više nego u junu prethodne godine. Kijin evropski tržišni udeo u prvom polugodištu iznosio je 4,6 %.


Kijina elektrifikovana vozila predstavljala su 34 % njene evropske prodaje


U prvoj polovini ove godine su elektrifikovana Kia vozila predstavljala 34 % (103.656 vozila) prodaje Kije u Evropi, što dokazuje da se ovaj brend uspešno etablira kao pružalac rešenja održive mobilnosti. Predsednik Kia Europe Won-Jeong Jeong rekao je: "Nakon rekordnog početka godine Kia je u prvom polugodištu 2023. ostvarila rekordne rezultate. S planiranim početkom prodaje našeg dugo očekivanog modela EV9 u drugoj polovini godine verujemo da će i ovaj novi model i dalje svedočiti o Kijinoj tehnološkoj snazi i da će ga evropski kupci dobro prihvatiti."


U prvom polugodištu ove godine najprodavniji Kijin model je bio sportski terenac Sportage s 82.826 prodatih primeraka, a za njim su sledili Ceed (uključuje četiri varijante karoserije: Ceed, ProCeed, Ceed SW, XCeed) s 68.758 primeraka i mališan Picanto s 39.133 prodata primerka.


PR

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Novi, potpuno električni MINI Cooper pete generacije predstavlja spoj prepoznatljive tradicije i aktuelnih inovacija, čime MINI jasno sledi svoju strategiju da do 2030. godine postane brend sa svim potpuno električnim modelima...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje