AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mazda se pridružuje Istraživačkom udruženju za inovacije biomase za automobilska goriva nove generacije

Mazda se pridružuje Istraživačkom udruženju za inovacije biomase za automobilska goriva nove generacije

Istraživačko udruženje za inovacije biomase za automobilska goriva nove generacije ("Istraživačko udruženje") i Mazda Motor Corporation ("Mazda") sa zadovoljstvom objavljuju da je Mazda postala punopravni član udruženja...

Istraživačko udruženje osnovali su 1. jula 2022. godine ENEOS Corporation, Suzuki Motor Corporation, Subaru Corporation, Daihatsu Motor Co. Ltd., Toyota Motor Corporation i Toyota Tsusho Corporation. Mazdin ulazak povećava ukupan broj kompanija članica na sedam.


Istraživačko udruženje promoviše tehnološka istraživanja o korišćenju biomase kao i efikasnu proizvodnju bioetanolskog goriva za automobile kako bi se ostvarilo ugljenično neutralno društvo. Dana 25. oktobra 2022. Istraživačko udruženje sklopilo je sa gradom Okuma u prefekturi Fukušima Osnovni sporazum o uspostavljanju novih poslovnih pogona i pokrenula inicijative usmerene na brzo i primereno rešavanje izazova sa kojima se zajednica suočava.


Istraživanje poboljšanja proizvodne tehnologije za bioetanolsko gorivo i korišćenje CO2 generisanog tokom proizvodnje bioetanolskog goriva koje Istraživačko udruženje promoviše kao deo niza različitih opcija za postizanje ugljenične neutralnosti, podudara se sa idejom koju promoviše Mazda o pružanju više opcija u svojoj strategiji multi-rešenja, a upravo taj sinhronicitet je i naveo Mazdu da se pridruži Istraživačkom udruženju.


Hiroyuki Yamashita, viši glavni inženjer odgovoran za tehnološka istraživanja u Mazdi, rekao je: "Velika nam je čast da smo primili ovaj poziv od Istraživačkog udruženja za inovacije biomase za novu generaciju automobilskih goriva. Preko Istraživačkog udruženja radićemo zajedno sa drugim kompanijama članicama na promovisanju istraživanja i razvoja tehnologije proizvodnje bioetanolskog goriva i drugih tehnologija. Uložićemo sve napore kako bismo povećali potencijal ugljenično neutralnih goriva što je obećavajuća opcija za postizanje ugljenično neutralnog društva."


Nadalje, Koichi Nakata, predsednik Upravnog odbora Istraživačkog udruženja za inovacije biomase za automobilska goriva nove generacije izjavio je: „Ugljenično neutralna goriva su vodeća energetska opcija za ostvarenje ugljenično neutralnog društva. Oduševljeni smo da je Mazda, koja je akumulirala značajno znanje i tehnologiju u vezi sa ugljenično neutralnim gorivima, postala naš novi partner. Istraživačko udruženje će dalje promovisati istraživanje proizvodne tehnologije za bioetanolsko gorivo i korišćenje CO2 koji nastaje tokom tog procesa."


U Evropi je Mazda članica eFuel Alliance od 2021. godine. Alliance okuplja organizacije i zainteresovane strane koje podupiru cilj uspostavljanja i promovisanja CO2 neutralnih e-goriva i vodonika kao verodostojnog i stvarnog doprinosa smanjenju emisija u sektoru saobraćaja.


Mazda zagovara da se efikasno smanjenje emisija CO2 treba postići korišćenjem dva komplementarna pristupa: prvo, uvođenjem potpuno električnih vozila koja će zameniti vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, i drugo, postupnom zamenom fosilnih goriva ugljenično neutralnim gorivima u elektrifikovanim automobilima i postojećim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.


PR

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

MG Motor Srbija svečano otvorio salon na Novom Beogradu

MG Motor Srbija svečano otvorio salon na Novom Beogradu

U prisustvu brojnih gostiju, poslovnih partnera ali i prvih vlasnika automobila nove marke na našem tržištu, 30. maja u novobeogradskom naselju Bežanijska kosa, na adresi Stopićeva 8, zvanično je otvoren izložbeno-prodajni salon MG Motor Srbija...

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje