AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Mercedes EQS na prvi pogled - Zanimljive činjenice i brojke

Novi Mercedes EQS na prvi pogled - Zanimljive činjenice i brojke

Sa MBUX Hyperscreen-om čini se da se nekoliko ekrana neprimetno spaja, što rezultira impresivnom širinom zakrivljenog ekrana širine preko 141 centimetar. Površina koju putnici percipiraju je 2432,11 kvadratnih centimetara...

Novi Mercedes EQS na prvi pogled - Zanimljive činjenice i brojke

Veliko staklo koje porkiva MBUX Hyperscreen je trodimenzionalno zakrivljen u procesu oblikovanja na temperaturama od približno 650°C. Ovaj postupak izrade omogućava prikaz jedinice displeja bez izobličenja po celoj širini vozila, bez obzira na radijus staklenog pokrova.


U zavisnosti od opreme, do 350 senzora nadgleda funkcije EQS-a i istražuje okolinu vozila. A u taj broj ne računamo antene. Senzori mere, na primer, razdaljinu, brzinu i ubrzanje, uslove osvetljenja, padavine i temperature, zauzetost sedišta, kao i kretanje kapaka vozača ili govor putnika.


Opcionalni zvuk vožnje EQS-a interaktivan je i reaguje na različite parametre kao što su položaj papučice gasa, brzina ili rekuperacija.

Novi Mercedes EQS na prvi pogled - Zanimljive činjenice i brojke

No.6 MOOD Linen – naziv je mirisa dizajniranog posebno za EQS. Nosi broj 6 jer su prvi električni automobili dodati u paletu modela 1906. godine sa vozilima "Mercédès Electrique"


Više od 40 novih izuma našli su svoj put do EQS modela. Pored toga, 20 dizajnerskih aplikacija štiti izvanredan dizajn električne luksuzne limuzine. Da bi došao do najvažnijih aplikacija MBUX-a, korisnik mora da se kreće kroz 0 nivoa menija. Zbog toga se naziva “zero layer”.


Površina prikaza opciono dostupnog većeg head-up displeja odgovara ekranu dijagonale od 77 inča. Projekciona jedinica sastoji se od matrice visoke rezolucije od 1,3 miliona individualnih ogledala.

Novi Mercedes EQS na prvi pogled - Zanimljive činjenice i brojke

"Mercedes-Benz znak" korišćen je na više mesta u EQS, na primer, u spoljašnjosti kao posebna varijanta Black panel maske prednjeg dela ili u dizajnu točkova od lakih legura. U unutrašnjosti Mercedes-Benz uzorak se može naći na ukrasnim elementima sa pozadinskim osvetljenjem sa laserski isečenim zvezdicama, odnosno na suvozačevom ekranu u vidu ukrasne digitalne slike. U pitanju je apstraktni trodimenzionalni znak zvezde zasnovan na ranom zaštitnom znaku kompanije Daimler Motorengesellschaft (DMG), koji je uveden u registar zaštitnih žigova 9. februara 1911.


HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) kao deo opcione opreme ENERGIZING AIR CONTROL Plus, sa zapreminom od 9,82 dm³ čisti dolazni spoljni vazduh sa veoma visokim nivoom filtracije. Eliminiše se preko 99,65 procenata čestica svih veličina. Za neutralisanje mirisa koristi se oko 600 grama aktivnog uglja. Područje apsopcije ekvivalentno je oko 150 fudbalskih terena.

Novi Mercedes EQS na prvi pogled - Zanimljive činjenice i brojke

Za haptične povratne informacije tokom rada, ukupno 12 pokretača je smešteno ispod površina ekrana osetljivog na dodir MBUX Hyperscreen-a. Ukoliko prst dodirne odrđena mesta, oni pokreći opipljive vibracije na poklopcu.


Burmester® surround sistem zvuka u EQS-u sastoji se od 15 zvučnika ukupne snage od 710 vati I proizvodi neobično izražajan, prirodan zvuk – tzv. Burmester "feel-good zvuk".
Premaz na pokrivnom staklu olakšava čišćenje MBUX Hyperscreen-a. Samo zakrivljeno staklo sastoji se od aluminijumskog silikata otpornog na ogrebotine.


EQS je pri serijski automobile sa Cd vrednošću od 0,20 . Na taj način koristi prednosti namenskog dizajna.
8 CPU jezgara, 24 GB RAM memorije i 46,4 GB po sekundi propusnog opsega su samo neke od tehničkih podataka MBUX-a.
Osvetljenost MBUX Hyperscreen-a prilagođava se uslovima okoline pomoću podatka merenja 1 višenamenske kamere i 1 dodatnog senzora svetlosti.
Sa do sedam profila, površina prikaza MBUX Hyperscreen-aza suvozača može se individualizovati.
"Hey Mercedes" podržava 27 jezika zahvaljujući Natural Language Understanding (NLU).


PR

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Paklene ulice 10, deseti film istoimene sage, otvara poslednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijif filmskih franšiza ikada. Sada, u trećoj deceniji postojanja i dalje odiše snagom i okuplja istu glumačku ekipu sa kojom je sve počelo...

Otvoren prvi digitalni Škoda salon u Srbiji

Otvoren prvi digitalni Škoda salon u Srbiji

Servis Auto-Aca osnovan je 1. aprila 1992. godine u Paraćinu. Osnivač Nenad, Neša Radunović, postao je ubrzo poznat u svom gradu i okolini kao jedan od retkih mehaničara koji otklanja svaki kvar na automobilu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje