AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Novi Nissan Qashqai: elektrifikovani pogonski sklopovi ubrzavaju budućnost najprodavanijeg evropskog crossovera

Novi Nissan Qashqai: elektrifikovani pogonski sklopovi ubrzavaju budućnost najprodavanijeg evropskog crossovera

Potpuno novi Nissan Qashqai nudi beskompromisnu kombinaciju dinamičkih performansi, rafinirane pogonske opreme i efikasnih pogonskih sklopova...

Podržavajući Nissanov cilj da dostigne 50% elektrifikovane prodaje u Evropi do 2024. godine, novi Nissan Qashqai neće biti dostupan samo sa 1.3 DiG-T benzinskim motorom opremljenim blagom hibridnom tehnologijom, već će takođe u Evropi debitovati predstavljanjem sistema e-POWER, Nissanovog inovativnog i nagrađivanog pogonskog sklopa koji crpi tehnologije iz pionirskog kompanijskog električnog vozila Nissan LEAF.
Sistem e-POWER je posebno razvijen za novi Qashqai da zadovolji stroge zahteve evropskih vozača. Qashqai sa sistemom e-POWER ne samo da ostvaruje visok nivo efikasnosti po pitanju potrošnje goriva i niskih emisija CO2, već ga odlikuje odzivno i snažno ubrzanje. Sa varijantama 2WD i 4WD, 6-stepenim ručnim ili novim Xtronic CVT menjačem i isključivo elektromotornim pogonom, zahvaljujući sistemu e-POWER, potpuno nove opcije pogonskog sklopa vozila Qashqai zadovoljavaju sve zahteve kupaca kada je u pitanju zadovoljstvo u vožnji.

“Kupci s pravom zahtevaju efikasnija vozila, ali takođe žele i prijatno iskustvo vožnje. Električna vozila pružaju najveće zadovoljstvo u vožnji, a kupci vole trenutni obrtni moment i kontinuirano ubrzanje koje isporučuju. Usvajanjem 100% elektromotornog pogona sa sistemom e-POWER na novom elektrifikovanom vozilu Qashqai, kupci mogu da uživaju u prednostima vožnje EV, bez zabrinutosti za domet ili pristup infrastrukturi za punjenje,” rekao Marco Fioravanti, potpredsednik planiranja proizvoda u Nissan Automotive Europe.


1.3 DiG-T BENZINAC 140 KS/160 KS SA 12V ALiS BLAGIM HIBRIDNIM SISTEMOM


Blagi hibridni sistem 12V ALiS (napredni sistem sa litijum-jonskim baterijama) dostupan na novom vozilu Qashqai je pristupačnija hibridna tehnologija koja pruža pomoć obrtnom momentu, produženom zaustavljanju motora na praznom hodu, brzom ponovnom pokretanju i zaustavljanju bez korišćenja snage motora [samo CVT], sa poboljšanjima u pogledu potrošnje goriva i emisija CO2 (-4g/km).


Pozitivan uticaj upravljanja energijom blagog hibrida na CO2 je konkurentan, a 1.3-litarski motor isporučuje više snage i obrtnog momenta u poređenju sa ključnim konkurentima, čineći verziju sa benzinskim motorom privlačnom ponudom. Blagi hibridni sistem ALiS dodaje samo 22 kg ukupnoj masi vozila.


Pri usporavanju, energija se obnavlja regeneracijom i skladišti u litijum-jonskoj bateriji. Ova prikupljena energije se zatim isporučuje tokom zaustavljanja motora na praznom hodu (Idling Stop), zaustavljanja bez korišćenja snage motora (Coasting Stop) (samo verzije CVT) i pomoći obrtnom momentu (Torque Assist).

Novi Nissan Qashqai: elektrifikovani pogonski sklopovi ubrzavaju budućnost najprodavanijeg evropskog crossovera

Kod zaustavljanja bez korišćenja snage motora, pri brzinama manjim od 18km/h, i ‘kočenju” motor će se isključiti, a uskladištena energija iskoristiti za napajanje električne opreme vozila. Ovo omogućava da se produži zaustavljanje motora, a kao rezultat smanjenu potrošnju goriva.


Pri ubrzavanju (između 20 km/h i 110 km/h), energija u litijum-jonskoj bateriji omogućava motoru da pomogne sa dodatnih +6 Nm obrtnog momenta za do 20 sekundi. Ovo pomaže u smanjenju napora obrtnog momenta na motoru i poboljšava ekonomičnost potrošnje goriva.
ALiS je uparen sa rafiniranim i renomiranim benzinskim motorom 1.3 DiG-T koji je predstavljen na vozilu Qashqai 2018. godine. Ovaj motor je dodatno poboljšan za novi Qashqai sa 50 novoprojektovanih komponenti i Euro6-d potpunom usaglašenošću.
Turbopunjač sada ima električno kontrolisani otvor odvoda za brži odziv; nove mlaznice poboljšavaju centralni ubrizgač; smanjeno trenje preko niza komponenti doprinosi smanjenju emisija CO2; a filter za čestice gasa sadrži novi sloj i katalizator.
1.3 benzinac 12V ALiS biće u ponudi sa dva izlaza snage – 140 KS i 160 KS – sa 6-stepenim ručnim menjačem ili novim Xtronic CVT menjačem (samo 160 KS). Maksimalnu snagu motor postiže na 5500 o/min, sa maksimalnim raspoloživim obrtnim mentom od 270 Nm pri solidnih 1750 o/min na 160 KS CVT i MT verzijama velike snage.


U ručnim verzijama menjač je poboljšan radi bržeg, direktnijeg i sportskijeg osećaja promena stepena prenosa. Nova generacija Xtronic CVT menjača pruža bolju ekonomičnost goriva i bolji osećaj ubrzanja zahvaljujući poboljšanjima koja uključuju dvostruki sistem pumpe za ulje sa novom električnom pumpom za ulje. CVT na novom vozilu Qashqai pruža najbolje iz oba sveta, nudeći besprekornu vožnju u gradu i tokom blagog ubrzanja kao i tokom snažnog ubrzanja.


2WD je dostupan u verzijama sa 140 KS i 160 KS, dok će 4WD biti dostupan sam na CVT modelima sa 160 KS. Novi sistem upravljanja sa 4WD i izborima načina vožnje je intuitivniji i inteligentniji, prilagodljiv spoljnim uslovima sa pet načina vožnje – Standard, ECO, Sport, Snow i Off-Road. U slučaju proklizavanja točkova, vreme delovanja 4WD sistema smanjeno je na oko 0.2 sekunde.


E-POWER


Novi Qashqai donosi prvo uvođenje Nissanovog inovativnog pogonskog sistema e‑POWER u Evropu. Ekskluzivan za Nissan i ključna komponenta kompanijine strategije inteligentne mobilnosti, sistem e-POWER je jedinstven pristup elektrifikaciji čineći svakodnevnu vožnju uzbudljivom.


Novi e-POWER sistem vozila Qashqai obuhvata bateriju visoke izlazne snage i pogonski sklop integrisan sa vodećim u kategoriji promenljivim odnosom kompresije benzinskog motora od 157 KS, generatorom snage, inverterom i električnim motorom od 140 kW slične veličine i izlazne snage kao u Nissanovim električnim vozilima. Ovo je jedinstveno rešenje koje kombinuje prijatno, besprekorno linearno ubrzanje karakteristično za EV, ali bez potrebe za punjenjem.


Da bi se udovoljilo tipičnim zahtevima evropskih potrošača i njihovoj svakodnevnoj vožnji, instalacija sistema e-POWER je značajno nadograđena za novi Qashqai. Primenjen je u vozilu Note – najprodavanijem japanskom vozilu poslednjih godina – za 1.2 benzinski motor koji puni baterijsku jedinicu maksimalnom izlaznom snagom od 108 KS. Za Evropu je nadograđen za 1.5-litarski benzinski motor sa maksimalnom izlaznom snagom od 140 kW (190 KS).


Jedinstven element sistema e-Power je taj što se benzinski motor koristi isključivo za generisanje električne energije, dok točkove u potpunosti pokreće električni motor. Ovo znači da motor uvek može da radi u svom optimalnom dometu, što dovodi do superiorne efikasnosti u potrošnji goriva i niže emisije CO2 u poređenju sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.


“Sistem e-POWER nudi najbolju tehnologiju prelaska između ICE i EV, omogućavajući korisnicima da uživaju u uzbudljivim osećajima vožnje EV i impresivnoj efikasnosti po pristupačnoj ceni. Zaista se radujemo zbog kupaca koji će iskusiti uzbuđenje koje donose superiorne elektrifikovane performanse novog vozila Qashqai, a koje su savršen izraz Nissanove inteligentne mobilnosti,” rekao David Moss, viši potpredsednik za istraživanje i razvoj regiona Afrika, Srednji Istok, Indija, Evropa i Okeanija (AMIEO).
Novi Qashqai sa sistemom e-POWER ima odličnu ekonomičnost potrošnje goriva u načinima vožnje Low/Med/High, što ga čini idealnim za gradsku vožnju, sa prosečnom potrošnjom goriva u kombinovanom ciklusu od 5.3l/100km*. Takođe očekuje se da niža emisija CO2 bude visoko konkurentna sa samo 122g/km.*
(*Procenjeno. Očekuje se konačna homologacija)


Zahvaljujući popuno električnom motornom pogonu, nema kašnjenja kao kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili tradicionalnog hibrida. Trenutni odziv karakterističan za EV pruža uzbudljiv osećaj velikog obrtnog momenta i najbolje ubrzanje pri različitim brzinama kako bi preticanje ili uključivanje na autoput bilo lakše i sa više samopouzdanja.

 

 

Postoje tri načina vožnje u e-POWER verzijama: Standard, Sport i Eco. U načinu vožnje Standard, automobil proizvodi odlično ubrzanje, a regeneracija podizanja podešena je tako da simulira kočenje motorom konvencionalnog vozila na benzinski pogon. U načinu vožnje Sport, automobil dodatno poboljšava odziv ubrzanja sa smanjenim vremenom isključenja motora, posebno u scenarijima sportske vožnje. U Eco načinu vožnje, automobil prelazi u način uštede goriva optimizacijom upravljanja baterijom i omogućava vozaču da odabere model za ekonomičnu vožnju autoputem. U svim načinima vožnje može se odabrati dodatni B način koji povećava rekuperaciju energije pri podizanju, usporavajući automobil efikasnije bez upotrebe pedale kočnice.


Novi Qashqai sa sistemom e-POWER ne samo da ubrzava brže od hibridnih rivala, već to čini sa nižim brojem obrtaja motora. Sistem radi veoma tiho, slično kao kod potpuno EV i podešen je za optimalni nivo tišine i povezan osećaj prilikom ubrzavanja, zahvaljujući fokusu na održavanje povezanosti između broja obrtaja motora i brzine puta.
Slično LEAF-u, novi Qashqai sa sistemom e-POWER koristi potpuno novo iskustvo vožnje ‘jednom pedalom’ nazvano e-Pedal. Vozači mogu da pokreću, ubrzavaju i usporavaju samo pomoću pedale gasa, podržavajući do 90% scenarija vožnje.


U uslovima vožnje kreni-stani, e-Pedal način značajno smanjuje potrebu za premeštanjem noge sa jedne pedale na drugu pružajući usporavanje do 0.2G pri podizanju papučice gasa. Ovo vožnju čini jednostavnijom i opuštenijom. Da bi se e-Pedal optimizovao za manevre parkiranja, dodata je funkcija da vozilo mili i mora se koristiti pedala kočnice za zaustavljanje. Na otvorenom, vijugavim putevima, e-Pedal obezbeđuje atraktivniju vožnju smanjujući potrebu za pritiskanjem kočnice u krivinama.


Vozači mogu nadzirati protok energije e-POWER-a na 12” TFT meraču kako bi proverili stanje sistema.


Nissanov sistem e-POWER predstavljen je na modelima Note i Serena u Japanu. Popularnost kod kupaca je bila trenutna, jer više od 70% prodaje vozila Note i gotovo polovina prodaje Serene u zemlji bile su verzije sa e-POWER. Zapravo, nedavno lansiranom Nissanu Kicks kompaktnom SUV-u opremljenom sa e-POWER dodeljena je nagrada za tehnologiju 2021. godine od strane Konferencije automobilskih istraživača i novinara Japana.


“Od 2007. godine kada je izumeo segment, novi Qashqai je uvek postavljao standarde u segmentu crossovera. Sa trećom generacijom vozila Qashqai, novi i postojeći kupci će zavoleti inovativne opcije pogonskog sklopa dostupne u njemu. Naša ponuda je jednostavna i inovativna, a obe opcije pogonskog sklopa su efikasne, ali i dalje zabavne za vožnju. Naš pristup novom elektrifikovanom vozilu Qashqai bio je bez kompromisa i to je jasno vidljivo kako kod 1.3 benzinca sa blagom hibridnom tehnologijom tako i u jedinstvenoj opciji e-Power,” rekao je Matthew Wright, potpredsednik za dizajn i razvoj pogonskih sklopova u Nissan Technical Centre Europe.


Prodaja novog vozila Nissan Qashqai opremljenog sistemom e-POWER počeće 2022.


PR

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Održana svečana premijera filma Paklene ulice 10

Paklene ulice 10, deseti film istoimene sage, otvara poslednje poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijif filmskih franšiza ikada. Sada, u trećoj deceniji postojanja i dalje odiše snagom i okuplja istu glumačku ekipu sa kojom je sve počelo...

Otvoren prvi digitalni Škoda salon u Srbiji

Otvoren prvi digitalni Škoda salon u Srbiji

Servis Auto-Aca osnovan je 1. aprila 1992. godine u Paraćinu. Osnivač Nenad, Neša Radunović, postao je ubrzo poznat u svom gradu i okolini kao jedan od retkih mehaničara koji otklanja svaki kvar na automobilu...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje