AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Škoda Rapid: Počela proizvodnja u Mladoj Boleslavi

Škoda Rapid: Počela proizvodnja u Mladoj Boleslavi

Kompanija Škoda Auto započela je u fabrici u Mladoj Boleslavi proizvodnju modela Rapid. To je treći model, koji se proizvodi u ovoj fabrici, posle modela Octavia i Fabia. Pored Rapida, u ovoj fabrici će se proizvoditi i njegov "dvojnik" - SEAT Toledo...

Škoda Rapid: Počela proizvodnja u Mladoj Boleslavi

Češka kompanija modernizuje i proširuje proizvodne kapacitete ovog pogona, upravo zbog proizvodnje novog Rapida i nove Octavije. Nova Škoda Octavia, prema planu Škode, počeće da se proizvodi u novembru mesecu tekuće godine. Kapacitet proizvodnih pogona u Mladoj Boleslavi postepeno će biti povećan sa 800 na 1.200 vozila dnevno.

Zbog proizvodnje Rapida, Škoda je pripremila 17 proizvodnih hala u Mladoj Boleslavi, a za modifikacije je bilo zaduženo 140 projektanata i 2.000 zaposlednih u eksternim firmama. Škoda Rapid će na evropskim tržištima biti dostupna od oktobra ove godine, a sledeće godine će stići do kupaca u Kini, za koju je pripremljen sedan. Od početka 2014. godine, Rapid će se proizvoditi u fabrici Volkswagena u ruskoj Kalugi.

Škoda Rapid pripada takozvanom A segmentu, koji danas predstavlja 36 % ukupnog svetskog tržišta. U okviru ove kategorije, čak 42 % čine modeli sa stepenastim zadnjim delom, odnosno sa karoserijom sedan ili liftback, a prema mišljenju stručnjaka, prodaja vozila ove kategorije, do 2012. godine će dostići rast od čak 50 %.

Škoda Rapid ima dužinu od 4,48 metara i širinu od 1,7 metara i može se pohvaliti velikom ponudom unutrašnjeg prostora. Iako cena još uvek nije poznata, kao i na zvaničan spisak motorizacija, iz češke kompanije ističu veoma povoljan odnos uloženog i dobijenog. Poznato je da će Rapid pokretati pet benzinskih i dva turbodizel motora. Podsetimo, Škoda Rapid je liftback model sa petora vrata, koji će popuniti cenovnu i "klasnu" razliku između modela Fabia i Octavia.

Škoda Rapid: Počela proizvodnja u Mladoj Boleslavi

Rapid će pokretati benzinski motori snage od 55 do 90 kW (1.2 HTP, 1.2 TSI i 1.4 TSI), a neće nedostajati ni savremeni turbodizel motor 1.6 TDI, u dve verzije snage - 66 i 77 kW.

Automagazin.rs

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje