AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

Toyota danas s ponosom otkriva potpuno novi Land Cruiser, model koji se direktno oslanja na izvorne kvalitete koji čine ime Land Cruisera sinonimom za snagu i pouzdanost već više od 70 godina...

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

Legendarni geni Land Cruisera obogaćeni su novim tehnologijama za postizanje boljih performansi kako van puta, tako i u svakodnevnoj upotrebi. Rezultat svega biće još snažnija reputacija koju Land Cruisera ima širom sveta, pre svega kao transportno vozilo kome možete verovati i koje će vas bezbedno odvesti do odredišta i vratiti kući, čak i u najtežim uslovima.


Toyota će započeti pretprodaju novog Land Cruisera za evropske kupce u oktobru ove godine, a prve isporuke vozila očekuju se u prvoj polovini 2024.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

PONOSNO NASLEĐE


Land Cruiser je rođen pre 72 godine kao model s oznakom „Toyota BJ“, tačno 1. avgusta 1951. godine. Ubrzo nakon toga pokazao je svu svoju snagu i sposobnosti postavši prvo vozilo koje se uspešno popelo do šeste stanice na obroncima planine Fudži.


Od tada, Toyotina misija predodređena za Land Cruiser jeste da obezbedi ljudima vozilo koje će ih bezbedno i sigurno odvesti do odredišta, čak i u najtežim okruženjima. Različita iskustva kupaca širom sveta pokazala su se neprocenjivim u razvoju ključnih prednosti Land Cruisera, kao što su pouzdanost, izdržljivost i sposobnost da se suoči s teškim uslovima na putu.


Možda nije iznenađenje što ga je njegova dugotrajna svetska slava učinila jednim od Toyotinih najprodavanijih modela, sa 11,3 miliona prodatih jedinica do danas*, u više od 170 zemalja i regiona.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

PROVERENE PERFORMANSE POBOLJŠANE NOVOM GA-F PLATFORMOM


Novi Land Cruiser zadržava svoju klasičnu, robusnu konstrukciju karoserije postavljene na ram i prati veću verziju Land Cruisera 300 (koji nije dostupan u zapadnoj Evropi) uvodeći Toyotinu GA-F platformu koja igra ključnu ulogu u značajnom poboljšanju karakteristika vozila u terenskim uslovima vožnje.


Istovremeno, novi model je lak za manevrisanje i udobniji je u ubičajenoj vožnji na putu, ostajući veran Toyotinoj posvećenosti da ovo vozilo učini, pre svega, praktičnim i prilagođenim svakodnevnim potrebama kupaca.


Novi ram je 50 odsto čvršći, a ukupna krutost karoserije i nosećeg rama veća je za 30 procenata. Ova značajna povećanja doprinose poboljšanom odzivu na komande vozača, upravljanju i udobnost u vožnji. Osnovne karakteristike ogibljenja su takođe unapređene, posebno da bi se osigurala povećana kontrola točkova, što je ključni faktor u sposobnosti vožnje van puta.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

NOVI ELEKTRIČNI SERVO UPRAVLJAČ


Ovo je prvi Land Cruiser koji koristi sistem električnog servo upravljača (Electric Power Steering - EPS). Njegovom primenom smanjuje se nivo povratnog trzaja koji može da se javi prilikom vožnje preko neravne površine i obezbeđuje ravnomerno, direktnije upravljanje i lakšu upravljivost pri svim brzinama. Korišćenje EPS-a takođe omogućava novom Land Cruiseru da bude opremljen asistencijom za praćenje vozne trake kao dela paketa Toyota Safety Sense predviđenog za bezbednost i pomoć vozaču.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

ISKLJUČENJE PREDNJEG STABILIZATORA - PRVI PUT KOD TOYOTE


Novi Land Cruiser dobija dodatne terenske sposobnosti primenom novog prednjeg stabilizatora koji se može isključiti. Ta tehnologija – SDM (Stabiliser with Disconnection Mechanism) – prvi put je primenjena u nekoj Toyoti i omogućava vozaču da isključi anti-rol vezu (stabilizator) pomoću prekidača na instrument tabli. Ova fleksibilnost omogućava bolju upravljivost na neravnim putevima i veću udobnost, kao i lakše upravljanje u svakodnevnoj vožnji na putu.


Nadograđeni sistemi Multi-Terrain Monitor i Multi-Terrain Select pružaju dodatnu podršku prilikom vožnje van puta. Koristeći kameru i ekran visoke rezolucije, Multi-Terrain Monitor daje vozaču jasan pogled na područje neposredno oko i ispod vozila; Multi-Terrain Select sistem automatski prilagođava performanse vozila, kako bi odgovarale zahtevima različitih uslova vožnje van puta.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

NOVI POGONSKI AGREGATI


Pogonski sklop naglašava Toyotinu orijentaciju da konstruiše model koji je dizajniran i projektovan da bi pospešio raznovrsne životne stilove ljudi i njihovih potreba, prenoseći na novu generaciju LC-a davno uspostavljenu reputaciju modela koji pruža pouzdanost i izdržljivost na putu i van njega.


U zapadnoj Evropi, novi Land Cruiser biće predstavljen sa 2,8-litarskom turbo-dizelskom jedinicom konstruisanom za efikasan i pouzdan balans između ekonomičnosti u potrošnji goriva i performansi. Motor proizvodi maksimalnih 204 KS (150 kW) i uparen je s novim osmostepenim automatskim menjačem Direct Shift, što mu daje snagu da povuče teret do 3.500 kg. Početkom 2025. godine biće dostupan elektrifikovani pogon koji objedinjuje moćan i efikasan dizel motor sa 48-voltnom tehnologijom “lakog” hibrida.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

DIZAJN: TRADICIJA SPOJENA S MODERNIM


Tradicija je spojena s modernošću, kako bi se stvorio vanvremenski izgled koji obećava sposobnost vozila da izdrži veoma teške uslove. Takva dizajnerska rešenja takođe odražavaju funkcionalnu lepotu koja se nalazi samo u najboljim profesionalnim alatima.
Veliki, moćan izgled novog Land Cruisera odaje utisak kvaliteta baziranog na ideji o „povratku korenima“, ali je takođe i veoma praktičan, s pristupom koji spaja i formu i funkciju. Boljim terenskim performansama potpomažu kraći prepusti, lepo izvajani uglovi i suženi donji deo karoserije. Ujedno, delovi karoserije osmišljeni su za laku zamenu u slučaju oštećenja.


Gledano iz profila, spoljašnji izgled prikazuje klasičnu siluetu Land Cruisera, sa snažnim horizontalnim linijama. Ukupna dužina vozila je 4.920 mm, širina 1.980 mm, visina 1.870 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.850 mm.


Unutrašnjost nudi izbor između konfiguracija sa pet ili sedam sedišta, sa dizajnom koji dočarava snagu i praktičnu istinskog terenskog vozila. To se vidi i u detaljima kao što su horizontalno postavljena instrument tabla i prekidači koji su oblikovani za lako rukovanje, čak i pri vožnji po zahtevnom terenu.


Omogućavanje sveobuhvatne vidljivosti vozaču bilo je jedan od prioriteta, što je postignuto uz pomoć nisko postavljenog prednjeg poklopca, horizontalne instrument table i niže linije sigurnosnih pojaseva, što je omogućilo postavljanje dubljih bočnih prozora.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

NAPREDNA BEZBEDNOSNA REŠENJA


Novi Land Cruiser može se pohvaliti najnovijim sistemom Toyota Safety Sense sadržanog u okviru sveobuhvatnog Toyota T-Mate paketa naprednih bezbednosnih funkcija i tehnologija koje smanjuju opterećenje i napor vozača.


LAND CRUISER U VERZIJI FIRST EDITION


Potpuno novi Land Cruiser biće predstavljen u Evropi posebnim modelom First Edition, koji je dostupan isključivo za one kupce koji vozilo rezervišu tokom početnog perioda pretprodaje, od oktobra ove godine.


Ova ograničena verzija – oko 3000 jedinica biće proizvedeno za Evropu – naglašava nasleđe Land Cruisera, i biće opremljena posebnim dizajnerskim rešenjima i beskompromisnim terenskim karakterom. Detalji opreme uključuju klasična okrugla prednja svetla i dve posebne, dvobojne nijanse karoserije u tonovima peska i sivoplave. Ostali detalji biće saopšteni uoči početka pretprodaje.

Povratak korenima: svetska premijera potpuno nove Toyote Land Cruiser

PR

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Jasan i odvažan dizajnerski jezik, veoma fleksibilan i opremljen najsavremenijim tehnologijama – Opel Crossland je veoma popularan među kupcima. Kompaktni SUV sa Blitz amblemom postao je pravi prodajni hit od svog lansiranja 2017. Odavno je Opel Crossland probio granicu od 500.000 jedinica...

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Auto kuća Kompresor, jedan od vodećih dilera i servisera automobila u Srbiji, ponosno je objavila saradnju sa renomiranim francuskim brendom automobila, Citroën. Tim povodom, otvoren je novi Citroën salon na Dorćolu, obeležavajući početak jedinstvene ponude vozila i servisa za sve ljubitelje ovog brenda...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje