AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Subaru slavi 70. rođendan

Subaru slavi 70. rođendan

Korporacija Subaru sa zadovoljstvom objavljuje da je kompanija proslavila svoju 70. godišnjicu 15. jula ove godine...

Korporacija Subaru vuče korene iz Laboratorije za istraživanje aviona osnovane 1917. godine, koja je kasnije postala Nakajima Aircraft Co. Ltd. Nakon niza reorganizacija, Fuji Heavi Industries Ltd. je osnovana 15. jula 1953. godine, koja je kasnije preimenovana u sadašnji naziv, Subaru Corporation, 1. aprila 2017.


Od svog osnivanja, kompanija se proširila na različite poslove - automobilsku kao svoju primarnu delatnost, zajedno sa vazduhoplovstvom, industrijskim proizvodima, eko-tehnologijama, proizvodnjom autobusa i montažnim stambenim poslovima. Danas su automobilska i vazduhoplovna industrija dva stuba poslovanja kompanije.


U automobilskom poslovanju, kompanija je predstavila svoje prvo vozilo 1958. godine, Subaru 360, mini automobil dizajniran da ispuni koncept japanske vlade o „narodnom automobilu". Od tada, Subaru je nastavio da isporučuje prepoznatljive tehnologije i proizvode kao što je Leone, prvo japansko masovno proizvedeno vozilo sa pogonom na sve točkove (AVD); Legaci, koji je predvodio bum karavana; napredni sistem za pomoć vozaču EieSight; i sportski automobil Subaru BRZ i električni SUV na baterije Solterra, oba razvijena zajedno sa Toyota Motor Corporation, donoseći novu vrednost kupcima kao odgovor , a ponekad i ispred vremena.
Tokom godina, Subaru je dobijao snažnu podršku kupaca širom sveta, obeležavajući kumulativnu proizvodnju AVD od 20 miliona jedinica u 2021. i kumulativnu globalnu prodaju od 5 miliona Subaru vozila opremljenih EieSight-om 2022. godine.


U vazduhoplovstvu, od prvog leta prvog japanskog mlaznog aviona T-1, 1958. godine, kompanija je unapređivala svoje tehnologije učešćem u domaćim programima razvoja aviona i međunarodnim programima zajedničkog razvoja. Subaru će nastaviti da raste sa tri osnovna poslovanja: odbrambenim programima, komercijalnim programima kao što je Boing 787 i programima za helikoptere kao što je UH-2.

Pod novim menadžerskim timom koji je preuzeo dužnost u junu ove godine, Subaru grupa će dodatno ubrzati svoje napore kao jedan tim da odgovori na ovu eru značajnih promena u automobilskoj industriji.


Sa našim proizvodima i predlozima vrednosti, Subaru će nastaviti da pruža „uživanje i mir uma" kroz različite napore da obogati srca i živote ljudi tako što će ostati blizu naših kupaca i društva. Sa ciljem „Pružanja sreće" ljudima, društvu, pa čak i zemlji, Subaru će težiti održivom rastu Subaru grupe i ostvarenju prijatnog i održivog društva.


Kratka istorija Subaru Corporation:


1917: Chikuhei Nakajima osniva Laboratoriju za istraživanje aviona.
1918: Laboratorija za istraživanje aviona je preimenovana u Fabriku aviona Nakajima (kasnije uključena kao Nakajima Aircraft Co., Ltd. 1931.).
1945: Nakajima Aircraft Co., Ltd. je reorganizovan u Fuji Sangio Co., Ltd. i prelazi sa proizvodnje aviona na proizvodnju civilne robe.
1950: U skladu sa Zakonom o reorganizaciji kompanije, Fuji Sangio Co., Ltd. je podeljen na 12 kompanija, uključujući Fuji Kogio, Fuji Jidosha Kogio i Utsunomiia Shario.
1953: Pet od 12 kompanija, uključujući Fuji Kogio, doprinose kapitalu za osnivanje Fuji Heavi Industries Ltd. (Fuji Heavi Industries kasnije preuzima i spaja se sa pet kompanija 1955.).
2017: Fuji Heavi Industries Ltd. je preimenovana u Subaru Corporation.


Poreklo imena Subaru:


Subaru je japanski naziv za zvezdano jato Plejade u sazvežđu Bika, koje se u Japanu naziva i „Muturaboši" (Šest zvezda).
Sa istorijom da je Fuji Heavi Industri osnovana kapitalnim ulozima pet kompanija sa korenima u Nakajima Aircraft, a kasnije stečena i spojena sa ovih pet kompanija, kompanija je usvojila naziv Subaru za svoja vozila kako bi simbolizovao spajanje i jedinstvo šest kompanija . Subaru je bio prvi brend koji je koristio japansko ime za svoja vozila.


PR

Slovačka policija vozi zeleno (FOTO)

Slovačka policija vozi zeleno (FOTO)

Slovačka je dobar primer svim evropskim državama, u kom smeru treba razvijati vozni park organa javnog reda. Pored Plug-in hibrida, Slovaci će dobiti novih 430 punjača za električne automobile...

Izgradnja svetle budućnosti Hirošime

Izgradnja svetle budućnosti Hirošime

Kad su Tetsuyi Matsuda pokazali toranj u Hirošimi, malo ko je mogao da zamisli šta će predsednik i izvršni direktor Hirošime Mazda napraviti od njega. Danas je toranj Orizuru u Hirošimi jedna od najznačajnijih građevina u gradu...

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Kia s prodajno rekordnim polugodištem u Evropi

Po najnovijim podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) Kia je u prvoj polovini 2023. u Evropi (Kia ovde ubraja zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Ujedinjeno kraljevstvo) registrovala 304.757 vozila, što znači da je i u 2023. ostvarila rekordne rezultate...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje