AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Kina cilja poziciju najvećeg izvoznika automobila na svetu - možda već ove godine

Kina cilja poziciju najvećeg izvoznika automobila na svetu - možda već ove godine

Kina bi uskoro mogla da nadmaši Japan kao najvećeg svetskog izvoznika automobila. Kina se trenutno nalazi na drugom mestu, nakon što je Nemačku potisnula na treću poziciju...

Izvoz kineskih automobila raste galopirajući. Kina je prošle godine izvezla 3,11 miliona automobila, što je za 54 % više nego godinu dana ranije. Japanci su 2022. godine izvezli 3,2 miliona automobila, ali 2020. godine brojka je bila 3,82 miliona automobila. Dakle, Kina sustiže Japan, ne samo zbog rasta kineskog izvoza, već i zbog pada japanskog izvoza.


Analitičari predviđaju, da će kineski izvoz porasti na 5,5 miliona automobila do 2030. godine, od čega će 2,5 miliona biti električni automobili. Kina postaje jedan od najvažnijih "igrača" u automobilskoj industriji, pre svega zbog komparativnih prednosti u oblasti proizvodnje baterija. Uticaj kineskih proizvođača raste, ne samo u svetu, već i u samoj Kini. U Kini od početka osamdesetih dominiraju strani brendovi, ali je prošle godine njihov udeo iznosio samo 50,8 %. To je još ubedljivije u segmentu električnih automobila, gde su kineski proizvođači osvojili 84,7 % tržišnog udela.


Automagazin.rs
Foto: STR/AFP/Getty Images

Esapekka Lappi - Rally Sweden 2024
Slika nedelje