AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Geely i Renault Group potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u tehnologiju pogonskih sklopova

Geely i Renault Group potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u tehnologiju pogonskih sklopova

Nakon okvirnog sporazuma objavljenog u novembru 2022., Geely Holding Group, Geely Automobile Holdings Limited i Grupa Renault nedavno su potpisali obavezujući sporazum o zajedničkom ulaganju 50/50 za pokretanje nove tehnološke kompanije za pogonske sklopove...

... koja ima cilj da postane globalni lider u razvoju, proizvodnji i pružanju hibridnih pogonskih sklopova najboljih u klasi i visoko efikasnih pogonskih sklopova s motorima s unutrašnjim sagorevanjem (ICE).


Aramco, koji je potpisao pismo namere s Renault-om i Geely-jem 2. marta 2023., procenjuje strateško ulaganje u ovu novu tehnološku kompaniju pogonskih sklopova. Aramco-vo ulaganje podržalo bi rast kompanije i doprinelo ključnom istraživanju i razvoju rešenja za sintetička goriva i vodonikovih tehnologija sledeće generacije. Sintetička goriva, uključujući e-goriva, i vodonik su deo rešenja za dekarbonizaciju u automobilskoj industriji, uključujući vozila s ICE pogonom koja se danas voze drumovima.


Zajedničko ulaganje zajednički će voditi Grupa Renault i Geely, s jednakim brojem članova odbora koji će formulisati i provoditi strategije i odrediti smer zajedničkog ulaganja. Početna organizacija će osigurati kontinuitet poslovanja s dva operativna centra zadužena za odgovarajuće operacije: Madrid za Renault Group i Hangzhou Bay za Geely. Izvršni tim biće smešten u sedištu nove kompanije, koja će biti u Velikoj Britaniji, radi konsolidacije poslovanja, izgradnje sinergije i definisanja budućih planova.


Grupa Renault i Geely prenete intelektualno vlasništvo u operativne centre što će im omogućiti potpunu autonomiju u razvoju budućih tehnologija pogonskih sklopova sposobnih da odgovore na sva očekivanja tržišta. Komplementarni portfolio proizvoda i regionalni otisak novog zajedničkog poduhvata mogli bi da ponude rešenja za 80% globalnog tržišta ICE i hibrida. Očekuje se da će pri lansiranju nova kompanija snabdevati više industrijskih kupaca, uključujući Renault Group, Geely Auto, Volvo Cars, Proton, Nissan, Mitsubishi Motors Company i PUNCH Torino. U budućnosti će zajednički poduhvat biti sposoban da pruža kompletna rešenja u tehnologijama pogonskih sklopova automobilskim brendovima trećih strana i poželeće dobrodošlicu partnerima za dalje jačanje lanca vrednosti.


U skladu s važećim zakonima i propisima, Geely Auto i Renault sklopiće dugoročni ugovor o nabavci od zajedničkog ulaganja za ICE, hibridne i plug-in hibridne pogonske sklopove (motor i transmisija) za putnička vozila. Osim toga, Renault će od zajedničkog preduzeća nabaviti pogonske sklopove za laka komercijalna vozila kao i razvoj hibridnih baterija.


Luca de Meo, predsednik uprave Renault Group:


"Suočavajući se s današnjim automobilskim izazovima, niko ne može da kaže da sam ima sva rešenja. Dolazak do revolucionarnih inovacija zahteva kombinovanje stručnosti i imovine. Kada je reč o globalnoj trci za dekarbonizacijom putnog saobraćaja, nema vremena za gubljenje i neće biti uobičajeno. Danas smo ponosni što smo udružili snage s velikom kompanijom kao što je Geely kako bismo postavili novog igrača, doraslog izazovu, sposobnog da poremeti igru i otvori put ICE tehnologijama s ultraniskim emisijama. Želim zahvaliti Ericu Li Shufuu na njegovom poverenju: sada smo spremni da krenemo napred!"


Eric Li, predsednik Geely Holding Group, rekao je:


"Drago nam je što krećemo na ovo putovanje kako bismo postali globalni lider u hibridnim tehnologijama, pružajući rešenja s niskim emisijama za proizvođače automobila širom sveta. Radujemo se saradnji s Lucom de Meom i njegovim Renault timom. Ovim ugovorom ponavljamo našu privrženost iskorišćavanju naše tehnološke stručnosti i portfolija robnih brendova na nivou cele grupacije kako bismo bili pioniri na putu prema većoj održivosti i stvaranju vrednosti što će dovesti do boljih korisničkih iskustava."


PR

Opel Experimental jasno prikazuje budućnost brenda

Opel Experimental jasno prikazuje budućnost brenda

Opel pokazuje kako će se približiti budućnosti svojim zapanjujućim novim Opel Experimental konceptom. Sa ultramodernim dizajnom eksterijera, Opel Experimental daje jasnu viziju kuda će Opel brend krenuti u narednim godinama...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje