AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault beleži snažan rast prodaje - postao je drugi najprodavaniji brend u Evropi

Renault beleži snažan rast prodaje - postao je drugi najprodavaniji brend u Evropi

U Evropi je prodaja Renaulta u prvom polugodištu 2023. godine porasla za 21 procenat na ukupno 501 985 prodatih primeraka, čime se ova francuska marka plasirala na drugo mesto na evropskom tržištu...

Zbog rata u Ukrajini, brend Renault je suspendovao svoje aktivnosti na ruskom tržištu, zbog čega je bio suočen sa snažnim padom prodaje. Međutim, čini se da se brend brzo konsolidovao i na globalnom nivou uspeo da dramatično poboljša svoju poziciju na automobilskom tržištu. Globalno, prodaja je povećana za 11 procenata, što je 771 000 prodatih automobila i lakih komercijalnih vozila.


Veliki udeo u rastu prodaje ima prodaja lakih komercijalnih vozila, koja je porasla za skoro 22 % u odnosu na isti period prethodne godine. Prodaja putničkih automobila povećana je za 9 procenata. Na tržištu lakih komercijalnih vozila, Renault je u Evropi zabeležio međugodišnji rast od 25,4 %, na 144 250 prodahih vozila. Renault Kangoo je zabeležio rast prodaje od 11,7 %, model Express (+48,9 %), Master (13,8 %) i Trafic (+36 %).


Evropsko tržište je za Renault centralno tržište. Na Starom kontinentu Renault je bio uspešan u praktično svim segmentima. U prvoj polovini godine je zabeležen međugodišnji rast od 21 % na 501 985 jedinica. Brend je zabeležio snažan rast prodaje hibridnih vozila (+40 %), na 83.000 prodatih jedinica. U elektrifikovanoj verziji prodato je više od polovine prodaje modela Austral (65 %) i Arkana (55 %). Zanimljivo je, da je prodato više od 23.000 jedinica potpuno električnog modela Megane E-Tech i upravo je ovaj automobil najprodavanije električno vozilo u svom segmentu u Francuskoj. Ono što je važno, Renault je uspeo da zadrži naklonost privatnog sektora. U navedenom periodu, gotovo svaki drugi prodati Renault u Evropi kupio je privatni klijent.


PR

Geely brand launch event (FOTO)

Geely brand launch event (FOTO)

Geely je 4. oktobra održao ekskluzivni brand launch događaj koji je bio posvećen dolasku brenda Geely u Srbiju, koji se održao na premijum lokaciji u prostorijama Dream Event centra...

Audi A5 Avant (2025)
Slika nedelje