AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Stiže nova EU oznaka na pneumaticima koja pruža više informacija o karakteristikama proizvoda

Stiže nova EU oznaka na pneumaticima koja pruža više informacija o karakteristikama proizvoda

Nova EU oznaka biće uvedena na pneumaticima od maja ove godine i potrošačima pružiti obuhvatnije informacije o karakteristikama odabrane gume...

Stiže nova EU oznaka na pneumaticima koja pruža više informacija o karakteristikama proizvoda

Na novoj oznaci nalaze se redizajnirani podaci o klasi otpora kotrljanja i performansama kočenja na mokrom, dok je nivo buke označene brojem decibela i slovima A, B ili C.
Novina je i što korisnici mogu da pristupe dodatnim informacijama o izabranom pneumatiku u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na nalepnici. Link sa koda vodi do baze podataka EPREL (Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje), koja sadrži informativni list o proizvodu. QR kod pokazuje sve vrednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje tog modela.


Još jedna nova karakteristika odnosi se na dva piktograma u dnu nalepnice, poznatim i kao test pahuljice i pneumatik bez klinova, koji su potvrda da je reč o gumi sa boljim prianjanjem na snegu i ledu, u skladu sa novim ISO standardom.


Uz standardnu oznaku predviđena je i mogućnost postavljanja simbola koji se odnose na teške snežne uslove (3PMSF), odnosno prijanjanje na zaleđenim putevima (samo za pneumatike C1).


Vest je da će od maja informacije na EU nalepnicama morati da budu dostupne i za pneumatike za teška komercijalna vozila (klasa C1, C2, C3).

Stiže nova EU oznaka na pneumaticima koja pruža više informacija o karakteristikama proizvoda

Na novoj nalepnici klase A–C ostaju iste. Kada je reč o pneumaticima C1 za automobile i C2 za kombi-vozila, pneumatici koji su ranije bili svrstani u klasu E zbog otpora kotrljanja i prijanjanja na mokrom sada će biti svrstani u klasu D (koja je prethodno bila neupražnjena), dok će gume koje su ranije bile svrstane u klase F i G biti sada u okviru klase E. Zahvaljujući tome će oznaka biti jasnija i lakša za razumevanje.


Nova EU oznaka na pneumaticima omogućiće potrošačima da izaberu pneumatike s efikasnijom potrošnjom goriva, što može dovesti do značajnih ušteda, a koje se ogledaju u troškovima i emisijama. Bezbednost na putu podiže se kroz bolje prijanjanje na mokrom kolovozu, dok će podaci o nivoima buke pomoći u smanjenju zagađenja bukom izazvanom saobraćajem.
Kompanija Continental, svetski lider u proizvodnji pneumatika, nastoji da pomogne i komercijalnim partnerima na tržištu da steknu najbolji mogući uvid u izbor odgovarajućeg modela guma. Zahvaljujući takvoj razmeni informacija, ali na osnovu znanja i stručnosti, kompanija Continental, čije je sedište u Nemačkoj, decenijama je simbol za pouzdanog partnera na tržištu.


Povodom nove EU oznake na pneumaticima, kompanija je, između ostalog, pripremila namensku web stranicu sa svim dodatnim podacima.

Da biste pristupili ovim informacijama, posetite www.continental-gume.rs.


PR

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje