AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Hankook objavljuje finansijske rezultate za drugi kvartal 2023. godine – značajan rast

Hankook objavljuje finansijske rezultate za drugi kvartal 2023. godine – značajan rast

Hankook, proizvođač premijum guma, ostvario je prodaju od 2.263,4 milijarde KRW (približno 1.580,8 miliona evra) i operativni dobit od 248,2 milijardi KRW (približno 173,3 miliona evra) na osnovu globalnih konsolidovanih finansijskih rezultata za drugi kvartal 2023. godine...

I prodaja i operativna dobit su porasli u odnosu na isti period prethodne godine za 11 odsto, odnosno za 41,6 odsto.


Uprkos tome što u ekonomskom okruženju trenutno vladaju teške okolnosti, kao što je nizak ekonomski rast, Hankook je uspeo da postigne značajan rast. Premijum tehnologija i strategija brendiranja kompanije rezultirali su stabilnom prodajom guma za električna vozila (EV) i proizvodima visoke dodatne vrednosti. To je rezultiralo povećanjem prodaje i operativne dobite.


Kako se proizvodnja vozila povećavala zbog stabilne ponude poluprovodnika, ponuda guma za prvu ugradnju (OE) nastavila je da raste širom sveta. Osim toga, prodaja zamenskih guma premašila je potražnju na tržištu, iako je potražnja opala zbog visokih zaliha na ključnim tržištima. Osim toga, poboljšana je profitabilnost zahvaljujući stabilizaciji troškova sirovina i vozarina.


Konkretno, prodaja guma za putnička vozila od 18 inča i većih – odnosno proizvoda s posebno visokom vrednošću u vrednosnom lancu – dostigla je 43,6 odsto, što je povećanje od 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Prodaja guma za zamenu i prvu ugradnju porasla je na ključnim tržištima, kao što su Evropa, Severna Amerika i Kina, čime su postavljeni temelji za globalni rast.


U drugom kvartalu, Hankook je lansirao „iON evo“ i „iON evo SUV“ na korejsko tržište, čime je upotpunio svoju ponudu guma za električna vozila – uključujući i gume za sva godišnja doba, letnje i zimske gume, kao i gume visokih performansi. U Kini, na najvećem tržištu električnih vozila na svetu, proizvođač premijum guma je takođe predstavio „iON evo“ i gumu za sva godišnja doba „iON ST AS“, čime je dodatno ojačao svoje prisustvo i konkurentnost na globalnom tržištu.


Iako je globalna ekonomska neizvesnost prisutna i u drugoj polovini godine, Hankook se fokusira na kvalitativni rast. To uključuje povećanje prodaje od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu i udelu od 45 odsto u prodaji putničkih i automobilskih guma dimenzija od 18 inča i većih. Naša kompanija će se takođe fokusirati na stvaranje dodatnih partnerstava s vodećim svetskim proizvođačima automobila i povećanje svog prisustva na tržištu električnih vozila. Cilj je postići udeo od 20 odsto na polju guma prve ugradnje za električna vozila u ukupnoj količini OE guma za putnička i laka komercijalna vozila.


PR

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Novi, potpuno električni MINI Cooper pete generacije predstavlja spoj prepoznatljive tradicije i aktuelnih inovacija, čime MINI jasno sledi svoju strategiju da do 2030. godine postane brend sa svim potpuno električnim modelima...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje