AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

e-POWER: Nissanov jedinstveni elektrifikovani pogonski sklop, sada bez potrebe za punjenjem na utičnici

e-POWER: Nissanov jedinstveni elektrifikovani pogonski sklop, sada bez potrebe za punjenjem na utičnici

Nissanov smeli i inovativni pogonski sklop e-POWER biće predstavljen na modelu Qashqai krajem leta, ponovo revidirajući segment krosovera u kome je Qashqai bio pionir...

Novi Qashqai će biti prvi model u Evropi opremljen Nissanovim jedinstvenim e‑POWER pogonskim sistemom. Ekskluzivan za Nissan i ključna komponenta u strategiji inteligentne mobilnosti kompanije, sistem e-POWER predstavlja jedinstven pristup elektrifikaciji tako što čini svakodnevnu vožnju prijatnom i efikasnom.


“Uvođenje inovativnog sistema e-POWER u novi Qashqai donosi u segment krosovera više Nissanovog pionirskog duha. Kupci će uživati u osećaju električne vožnje bez brige o punjenju. e-POWER predstavlja značajnu prekretnicu u Nissanovoj strategiji elektrifikacije,” izjavio je Guillaume Cartier, predsednik Nissanovog AMIEO regiona.


Zašto e-POWER?


Nissanovo istraživanje je pokazalo da evropski vozači krosovera provode više od 70% svog vremena vozeći u gradskim i prigradskim područjima. Istraživanje takođe pokazuje vozači smatraju kako odabir ekološkog vozila znači odricanje od uživanja u vožnji.
Da bi odgovorio na ovaj trend, Nissan je razvio sistem e-Power, posebno prilagođen potrebama evropskih kupaca. On nudi optimalnu efikasnost goriva uz zadovoljstvo u vožnji koje pružaju EV zahvaljujući kombinovanju dve Nissanove specijalnosti: naprednoj tehnologiji baterija i motora, plus inovativnom motoru sa unutrašnji sagorevanjem varijabilnog stepena kompresije.


Kao takav e-Power je idealna tehnologija za one koji ne mogu ili ne žele da odvoje vreme za punjenje pomoću kabla, ali se svakodnevno suočavaju sa gradskom ili prigradskom vožnjom i koji su spremni da naprave prvi korak ka prelasku na potpuno EV u budućnosti.


Točkove pokreće isključivo električni motor


Sistem e-POWER se sastoji od baterije velike izlazne snage koja je dopunjena varijabilnim stepenom kompresije 1.5-litarskog trocilindričnog benzinskog motora sa turbopunjačem koji proizvodi 156 KS, generatora za struju, invertera i elektromotora od 140 kW slične veličine i izlazne snage kao u Nissanovim električnim vozilima. Benzinski motor generiše električnu energiju koja se može preneti preko invertera do baterije, elektromotora ili oboje, u zavisnosti od potrebe.


Ono što izdvaja ovaj pogonski sklop je to što je električni motor jedini izvor snage za točkove, pa je njegov odgovor trenutan i linearan. Ovo predstavlja privlačnu alternativu tradicionalnim hibridima gde vozači moraju da prihvate nedostatke svojstvene vozačkom iskustvu.


Nasuprot tome, sistem e-POWER novog vozila Qashqai je zamišljen tako da pruži prijatno, lagodno i glatko iskustvo vožnje koje se može uporediti sa električnim vozilom, ali bez potrebe zaustavljanja radi punjenja.


Tehnologija koja niže uspeh za uspehom


Sistem e-POWER je prvi put predstavljen 2017. godine u Japanu na kompaktnom porodičnom automobilu Note koji je postao najprodavaniji japanski automobil u 2018.


Da bi odgovorio potrebama evropskih kupaca koji se svakodnevno suočavaju sa izazovima u gradskoj ili prigradskoj vožnji, sistem e-POWER je značajno unapređen za novi Qashqai. U vozilu Note radi se o primenjenom 1.2 trocilindričnom benzinskom motoru (80 KS), punjenju baterijske jedinice i ukupnoj izlaznoj snazi od 95 kW (127 KS). Za Evropu nadograđen je na 1.5-litarski trocilindrični benzinski motor varijabilne kompresije sa turbopunjačem (156 KS), koji razvija ukupnu izlaznu snagu od 140 kW (188 KS).
Prednost e-POWER sistema je u tome što motor radi u svom optimalnom opsegu i najboljem stepenu kompresije, što dovodi do superiorne efikasnosti goriva i nižih emisija CO2 u poređenju sa tradicionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i uglađene vožnje zahvaljujući smanjenoj buci motora. Dodatna prednost je minimalni uticaj koji će e-POWER imati na kvalitet vazduha u gradovima.


Zahvaljujući potpuno elektromotornom pogonu, nema kašnjenja u isporuci obrtnog momenta kao što može biti slučaj kod tradicionalnih hibrida gde može doći do naglog porasta brzine motora budući da odgovaraju na zahtev akceleratora za trenutnim ubrzanjem. Trenutni odziv sistema e-POWER pruža jedinstveno i uzbudljivo iskustvo vožnje u svim uslovima.


Da bi se maksimizirale performanse, u situacijama velikog ubrzanja ili velike brzine, kontrolna jedinica za upravljanje energijom u okviru e-POWER sistema može poslati snagu koju generiše 1.5-litarski motor direktno u elektromotor, preko invertera, kako bi se pojačalo snabdevanje električnom energijom koje dolazi iz baterije.


Pri usporavanju ili kočenju, kinetička energija se ponovo rekuperira i kanališe nazad u bateriju radi optimizacije efikasnosti.


“Znamo da će potencijalni kupci modela Qashqai e-POWER provesti skoro tri četvrtine svog vremena vozeći u gradskim ili prigradskim područjima. Shodno tome, razvili smo sistem e-POWER da u tim okolnostima radi što je moguće efikasnije, efektivnije i tiše. Ali nema kompromisa u pogledu performansi u vožnji. Ubrzanje je trenutno, zahvaljujući potpuno električnom pogonu, a nema menjača koji bi prekinuo isporuku snage,” izjavio je David Moss, potpredsednik tehničkog centra Nissana zadužen za istraživanje i razvoj.


Tehnologija varijabilnog stepena kompresije


U središtu Nissanovog jedinstvenog e-POWER sistema je 1.5-litarski trocilindrični benzinski motor varijabilne kompresije od 156 KS sa turbopunjačem, razvijen posebno za ovu primenu. Prvi put primenjeno u Nissanovoj Premium marki Infiniti, sposobnost promene kompresije motora je jedinstvena karakteristika motora sa unutrašnjim sagorevanjem i omogućava mu podešavanje stepena kompresije, dajući optimalne performanse i ekonomičnost u zavisnosti od opterećenja motora. Uoči njegovog prvog predstavljanja 2018. sa Infiniti, Ward’s, konsultantska kompanija za automobile sa sedištem u SAD, navela ga je među 10 najboljih motora na svetu.


Varijacija u stepenu kompresije se kreće između 8:1 i 14:1. To se postiže kretanjem aktuatora koji menja dužinu hoda klipa prema zahtevu za snagom.


Tokom scenarija niske potrošnje energije – kao što je konstantna brzina sa dobrim stanjem napunjenosti baterije – stepen kompresije će biti u višem opsegu što optimizuje potrošnju i emisije. U slučaju velike potražnje za snagom, za punjenje baterije ili direktno napajanje motora, biće aktiviran niži stepen kompresije koji će maksimizirati izlaznu snagu motora. Prelazak između različitih stepena kompresije je besprekoran, bez potrebe za unosom od strane vozača.


“Sistem e-POWER u vozilu Qashqai je jedinstvena Nissanova tehnologija koja stavlja u prvi plan efikasnost i zadovoljstvo u vožnji. U razvoju ovog sistema za Evropu, bili smo posvećeni tome da iskustvo vožnje ne sme biti ugroženo za vozače vozila Qashqai e-POWER. Ova tehnologija, smela pionirska i inovativna, nudi najbolje iz oba sveta i najbolje predstavlja Nissan, stavljajući vozača na prvo mesto,” dodao je David Moss.


Linearan rad motora


Ključ za razvoj sistema e-POWER za Qashqai bila je potreba da se osigura da iskustvo vožnje daje osećaj “povezanosti”, pri čemu brzina benzinskog motora ostaje u relaciji sa brzinom vozila Qashqai na putu. Inženjeri u Nissanovom evropskom tehničkom centru (NTCE) u Velikoj Britaniji i Španiji sarađivali su u razvoju sistema pod nazivom “Linear Tune”. Ova karakteristika upravlja benzinskim motorom i progresivno povećava brzinu 1.5-litarskog motora kako bi se zadovoljile potrebe motora za energijom dok automobil ubrzava, obezbeđujući da ne postoji “nepovezanost” između onog što putnici doživljavaju u pogledu performansi i zvuka. Nesrazmernost između brzine motora i brzine na putu je fenomen koji vozače i putnike uznemirava. Na primer, nagli porast broja obrtaja motora bez srazmernog povećanja brzine putnici percipiraju kao frustrirajuće i “nepovezano”. Linearna podešenost na e-POWER to reguliše.


e-Pedal


Kao i model LEAF, novi Qashqai e-POWER dostupan je sa sistemom e-Pedal koji omogućava vožnju samo sa jednom papučicom. Dizajniran da ukloni naprezanje koje se ponavlja tokom stani-kreni gradske vožnje gde vozač često pomera nogu između papučice gasa i kočnice, e-Pedal Step omogućava vozačima da ubrzavaju i koče samo pomoću papučice gasa.
Sistem prvo mora da se aktivira prekidačem na centralnoj konzoli, a nakon uključivanja, papučica gasa će dati ubrzanje kao i obično. Nakon opuštanja papučice gasa, e-Pedal Step će kočiti Qashqai na 0.2g, što je dovoljno da osvetli kočiona svetla i smanji brzinu na “puzajuću” brzinu, a ne potpuno zaustavljanje. Ovo osigurava da manevri parkiranja pri malim brzinama budu što je moguće glatkiji. Vozači će brzo prilagoditi svoje unose papučicom gasa da održe glatko kretanje, osiguravajući da je gradska vožnja intuitivnija i manje zahtevna.


Elektrifikovana gama


Pogon e-POWER dodatno obogaćuje ponudu motora novog modela Qashqai. Postojeća opcija sa blagim hibridnim motorom od 1.3 litra je dostupna u dve izlazne snage: 138 KS (103 kW) i 156 KS (116 kW) nudeći energične performanse, sa štedljivom potrošnjom i niskim emisijama.


Treća generacija Nissanovog krosovera Qashqai ostaje verna originalnoj formuli – upečatljivom dizajnu, poboljšanom ambijentu unutrašnjosti sa intuitivnom tehnologijom, efikasnom i unapređenom dinamikom vožnje.


“Sa Nissanovom smelom e-POWER tehnologijom, smatramo da će kupci zavoleti osećaj koji pruža električni pogonski sklop, bez brige o dometu. To je pogonski sklop koji će im pružiti zadovoljstvo u vožnji i predstavlja odličnu mogućnost da budu ekološki svesniji u svakodnevnom životu. Sve u svemu, Qashqai e-POWER će se svideti vozačima koji još uvek nisu spremni za potpuno EV u svojim životima, ali žele da budu ekološki svesniji i uživaju u osećaju zabavne vožnje EV iz dana u dan,” izjavio je Arnaud Charpentier, regionalni potpredsednik za strategiju proizvoda i cene za Nissan AMIEO region.


TEHNIČKE SPECIFIKACIJE*


e-POWER
(1.5-benzinac, VCR turbo motor)
Snaga KS (kW) 188 (140)
Obrtni moment Nm 330
Pogon 2WD
Kombinovana potrošnja l/100 km 5.3*
Kombinovane emisije g/km 119*


*čeka se homologacija


PR

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

MG4 Electric - hit model sa svih pet EuroNCAP zvezdica za bezbednost

U prva tri meseca ove godine MG4, prvi potpuno električni automobil kompanije MG Motor Europe, sa isporučenih više od 5.200 primeraka, bio je drugi najprodavaniji potpuno električni model u Velikoj Britaniji, s tendencijom da do kraja godine po popularnosti bude u samom vrhu u ovoj kategoriji putničkih vozila...

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje