AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

Porsche proširuje svoj portfolio investicija u oblasti tehnologije „pametnih gradova“: jedinica preduzetničkih poduhvata proizvođača sportskih automobila sa sedištem u Štutgartu, Porsche Ventures postaje deoničar u 1KOMMA5°...

Ovaj start-up sa sedištem u Hamburgu postavio je sebi za cilj da proširi tržište čiste energije i tehnologije klimatizacije u privatnim domaćinstvima na održiv i decentralizovan način sa idejom da ubrza tranziciju ka nisko karbonskoj i karbonsko neutralnoj energiji. Način na koji 1KOMMA5° funkcioniše je usmeren na podsticanje interesa u vodećim kompanijama za elektro instalacije u Evropi sa fokusom na obnovljive izvore energije(solarno samo-snabdevanje, toplotne pumpe, skladištenje energije), podržavajući ih u naporima digitalizacije, centralizacije, administrativnih zadataka kao i u obezbeđivanju kapitala za rast. U isto vreme, razvijaju se koncepti umrežavanja kako bi instalirani uređaji bili dostupni za energetske usluge budućnosti putem vlasničkih aplikacija i interfejsa – na primer, pametnih tarifa za električnu energiju i koncepta virtuelnih elektrana. 

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

Ovom investicijom, Porsche proširuje svoje učešće u kompanijama van okvira svog osnovnog poslovanja i naglašava svoje ambicije u oblasti održivosti. “Tema pametnih gradova je posebno uzbudljivo polje aktivnosti za Porsche. Ovde smo primarno zainteresovani za umreženi, efikasan i održiv grad“, kaže Lutz Meschke, zamenik predsednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za finansije i IT (Porsche AG). “U Porsche-u, često sebi postavljamo pitanje: na koji način možemo dodatno poboljšati kvalitet života u urbanim sredinama? Ovo se ne odnosi samo na automobile već i na sve širu premijum ponudu. U tom smislu,1KOMMA5°  se savršeno uklapa u našu investicionu strategiju.”

Porsche i energetski start-up 1KOMMA5° započinju saradnju

“Naš cilj je da dodatno proširimo našu ponudu održive mobilnosti. Čineći to, mi otvaramo novo polje i direktno se bavimo čitavim lancem vrednosti za naše klijente: od održive proizvodnje i skladištenja energije do inteligentnog umrežavanja i karbon neutralne upotrebe“, kaže Patrick Huke, direktor Porsche Ventures Evropa & Izrael.


“Mi želimo da investiramo više od 100 miliona evra tokom naredne dve godine i na taj način postanemo sveobuhvatni centar za klimatski neutralnu građevinsku tehnologiju”, kaže Philipp Schröder, jedan od osnivača i izvršni direktor 1KOMMA5°. Tokom 2022. start-up će otvoriti vodeće centre u nemačkim gradovima kako bi široj publici predstavio ideje „karbon-neutralnog domaćinstva“ i „karbon-neutralnih kancelarija“. Prvi izložbeni saloni, po uzoru na Apple su planirani u Hamburgu i Lingenu. Ime 1KOMMA5° sve govori: svojiom poslovnim modelom kompanija želi da značajno doprinese ostvarivanju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma – održavanju porasta temperature globalnog zagrevanja ispod 1.5°C. Schröder: “Osnovna ideja 1KOMMA5° je da svaka osoba – čak i bez promene polise – može da učini svoj dom karbon neutralnim i da zapravo uštedi novac u tom procesu. Uz podršku kompanije Porsche želimo da postanemo okosnica tranzicije ka decentralizovanoj i obnovljivoj energiji.”


Porsche Ventures je preduzetnička poslovna jedinica Porsche-a AG, koja ima kancelarije u Štutgartu, Berlinu, Tel Avivu, Palo Altu i Šangaju. Ona ulaže u inovativnu tehnologiju i poslovne modele širom sveta. Porsche je aktivan na start-up sceni od 2016. godine i izgradio je svojevrsni start-up ekosistem kako bi sarađivao sa novim i inovativnim kompanijama. Pored Porsche Ventures, Porsche ekosistem uključuje i digitalno tehnološku poslovnu jedinicu Porsche Digital, kreatora kompanije Forward 31 i investitora u ranoj fazi za APX, zajedničko ulaganje sa Axel Springer SE. Ovaj start-up ekosistem je sebi postavio za cilj da bude u mogućnosti da ponudi pravi kontakt za bilo koji tim osnivača – bez obzira na to u kojoj fazi razvoja je njihov start-up.


PR

Opel Experimental jasno prikazuje budućnost brenda

Opel Experimental jasno prikazuje budućnost brenda

Opel pokazuje kako će se približiti budućnosti svojim zapanjujućim novim Opel Experimental konceptom. Sa ultramodernim dizajnom eksterijera, Opel Experimental daje jasnu viziju kuda će Opel brend krenuti u narednim godinama...

Slovačka policija vozi zeleno (FOTO)

Slovačka policija vozi zeleno (FOTO)

Slovačka je dobar primer svim evropskim državama, u kom smeru treba razvijati vozni park organa javnog reda. Pored Plug-in hibrida, Slovaci će dobiti novih 430 punjača za električne automobile...

BMW 5 Touring (2024)
Slika nedelje