AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Proizvodnja automobila - problemi sa isporukom čipova zabrinjavajući

Proizvodnja automobila - problemi sa isporukom čipova zabrinjavajući

Broj automobila koje Volkswagen nije proizveo ove godine zbog krize snabdevanja čipovima, dostigao je šest cifara. Analiričari procenjuju da se zbog krize sa čipovima ove godine globalno neće proizvesti do pet miliona automobila!

Kriza čipova postala je zabrinjavajuća, a proizvodnja je ograničena na dve do tri nedelje, što je potvrdio i Mercedes-Benz u Mađarskoj ili BMW u Nemačkoj. Nema naznaka da bi se situacija mogla popraviti.


Poznati menadžer u svetu automobila, šef kompanije Stellantis, skeptičan je u vezi sa krizom čipova. On pretpostavlja da će se nedostatak čipova nastaviti i sledeće godine. U Volkswagenu smatraju da situacija ne samo da se neće poboljšati, već očekuju pogoršanje situacije. Prema tvrdnjama šefova iz ove grupe, nedostatak čipova i poluprovodnika će se povećati sledeće godine.


"Uprkos naznakama da će se stanje normalizovati, očekujemo veoma izazovan treći kvartal." - istakao je Alexander Seitz, finansijski direktor marke Volkswagen. Zbog ovakve situacije, koja je uslovljena nestašicom čipova, moglo bi da dođe i do povećanja cena sirovima. Iz Audija takođe ističu, da stalni nedostatak proizvodnje čipova neće moći da se nadoknati i da će to uzrokovati smanjenje kapaciteta.


Automagazin.rs
Foto: VW

Proizvodnja automobila - problemi sa isporukom čipova zabrinjavajući
Renault - parkiranje jednom papučicom (VIDEO)

Renault - parkiranje jednom papučicom (VIDEO)

Marka Renault već više od jednog veka dokazuje da su inovacije u srži njenog DNK-a. Renaultovi inženjeri već godinama ne prestaju da osmišljavaju nove načine na koje bi živote vozača učinili udobnijim, praktičnijim i sigurnijim...

Rally Croatia 2022 - Kalle Rovanpera
Slika nedelje