AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mazda prvi OEM (proizvođač originalne opreme) koji se pridružio Alijansi eFuel

Mazda prvi OEM (proizvođač originalne opreme) koji se pridružio Alijansi eFuel

Mazda je danas objavila da je postala prvi proizvođač automobila koji se pridružio Alijansi eFuel...

Alijansa okuplja organizacije i zainteresovane učesnike koji podržavaju cilj uspostavljanja i promovisanja CO2-neutralnih e-goriva i vodonika kao verodostojnog i stvarnog doprinosioca smanjenju emisija u saobraćajnom sektoru.


Mazda je oduvek bila snažni zagovornik pristupa više rešenja, koji kombinuje različite tehnologije, kao najbolji način za smanjenje emisija. Elektrifikacija je ključni stub u Mazdinoj strategiji više rešenja i do 2030. godine sva Mazdina vozila biće elektrificirana. Međutim, mnoga vozila će i dalje imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem.


Kroz svoju istoriju Mazda je bila predana razvoju automobila i pogonskih sklopova koji zadovoljavaju potrebe kupaca, i ta strast je i dalje prisutna. Mazdini automobili već uključuju poboljšanja efikasnosti konvencionalnih pogonskih sklopova, elektrifikaciju oblasti, širu primenu obnovljivih goriva, kao i digitalne i povezane alate koji poboljšavaju ekonomiju potrošnje goriva.


Zajedno sa Alijansom eFuel i njenim članicama, Mazda podržava uspostavljanje mehanizma koji uzima u obzir doprinos obnovljivih i nisko-ugljeničnih goriva smanjenju emisija iz putničkih automobila i koji će doprineti procesu donošenja odluka sada kada EU preispituje svoje klimatsko zakonodavstvo.


Komentarišući činjenicu da je Mazda prvi proizvođač koji se pridružio Alijansi, Wojciech Halarewicz, potpredsednik za komunikacije i odnose sa javnošću Mazda Motor Europe GmbH rekao je:


„Kao industrija moramo što više da smanjimo emisije. Da bismo to uradili, ne smemo da zanemarimio ni jedno dostupno sredstvo koje nam je na raspolaganju. Emisije gasova staklene bašte i klimatske promene su po svojoj prirodi globalno i složeno pitanje koje zahteva integrisani pristup. Svi sektori i industrije moraju da ispune svoju ulogu i, pre svega, moraju da imaju priliku da dele sve pozitivne opcije za postizanje klimatskih ciljeva."


“Verujemo da će uz potrebna ulaganja, CO2-neutralna e-goriva i vodonik dati verodostojan i stvaran doprinos smanjenju emisija - ne samo kod novoregistrovanih automobila, već i kod vozila koja su sada na putevima. To bi otvorilo drugi i brži put ka postizanju klimatske neutralnosti u saobraćaju, ruku pod ruku sa kontinuiranom elektrifikacijom. Budući da će EU krajem ove godine revidirati svoju uredbu o standardima za CO2 za automobile i kombije, ovo je prilika da se pobrinemo da novi zakoni omogućuju i električnim vozilima i vozilima koja rade na CO2 neutralna goriva da doprinesu naporima proizvođača automobila za smanjenje emisija."


Ole von Beust, izvršni direktor Alijanse eFuel dodao je:


„Podrška i podsticanje razumevanja politika zaštite klime, koje obezbeđuju pošteno takmičenje među različitim tehnologijama, ključni je cilj Alijanse eFuel. Sledeće dve godine biće presudne jer će Evropska komisija revidirati glavne propise o klimatskoj politici. Oni bi u zakonodavstvu o automobilima trebalo da uključe mehanizam koji prepoznaje doprinos goriva sa niskim udelom ugljenika u postizanju ciljeva smanjenja emisija. Ključno je okupljanje zainteresovanih grupa i organizacija u svim uključenim sektorima. Zato se radujemo što će Mazda sa svojom dugom istorijom automobilskih inovacija biti snažan partner u Alijansi eFuel."


PR

2024 Toyota Land Cruiser
Slika nedelje