AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Do kupovine električnih vozila uz subvenciju države - šest koraka

Do kupovine električnih vozila uz subvenciju države - šest koraka

Vlada Srbije je na sednici 1. februara, usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih potpuno električnih vozila, a danas je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo detaljno upustvo kako ostvariti ovo pravo...

Postupak se odvija u šest "koraka":


Prvi je podnošenje zahteva, lično na pisarnici ili poštom na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Beograd, sa naznakom "Zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila".


Drugi "korak" sprovode nadležne službe ministarstva koje formiraju predmet od dokumentacije koju je podnosilac zahteva dostavio, a zatim Komisija za sprovođenje postupka subvencionisanja pregleda taj predmet.


Zatim ("Treći" korak), ako je dokumentacija kompletna Komisija donosi "Rešenje o dodeli subvencije", a korisnik će biti pozvan da lično preuzme taj dokument.


Takozvani "četvrti korak" je dostavljanje tog rešenja prodavcu vozila ili lizing kući koji pripremaju finansijsku dokumentaciju koju zatim dostavljaju Ministarstvu za zaštitu životne sredine na pisarnicu ili poštom na adresu koja je gore navedena.


Sledeća dva "koraka" su upustva o dokumentaciji koja treba da se dostavi u zavisnosti da li se vozilo kupuje preko finansijskog lizinga (Ugovor o finansijskom lizingu, dokaz o prenosu sredstava iz banke i dokaz da je uplaćeno više od 15 odsto vrednosti vozila), ili direktno od auto kuće (predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ukovor o kupoprodaji vozila).


Zahtev za subvencionisanje kupovine ekološkog vozila možete preuzeti OVDE.


Podnošenje zahteva kreće od 12.februara


Da podsetimo, za ovu godinu, Vlada Srbije je opredelila 170 miliona dinara za subvencionisanje, ali isključivo za kupovinu električnih vozila. Pravo na subvenciju mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose ministarstvu od 12. februara zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine


Kolika će subvencija biti zavisi, naravno od vrste vozila:


Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, sledi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala, – 500 evra.
Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, subvencije su 5.000 evra.


Srpska asocijacijia uvoznika vozila i delova smatra da bi subvencije trebalo dodeliti i za kupovinu plug-in hibrida.


Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine
Fotografija: pexels.com

prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online knjige cvijece vicevi

Slavna Mazda Red

Slavna Mazda Red

Mazda Motor Corporation je uspešno primenila sopstvenu tehnologiju bojenja Takuminuri[i] i razvila posebnu boju Artisan Red Premium...

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

123456. . .1591
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje