AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Brisač slavi 120 godina - izmišljen je pre svega zbog snega

Brisač slavi 120 godina - izmišljen je pre svega zbog snega

Patent za brisače, u formi u kojem ih danas poznajemo, dobila je Amerikanka Mary Anderson pre 120 godina. U automobilskoj industriji svoje mesto je pronašao mnogo godina kasnije...

Američki zavod za patente je 10. novembra 1903. godine dodelio Mary Anderson patent za "uređaj za čišćenje prozora". Mary Anderson je došla na zanimljivu ideju, nakon što se vozila tramvajem u New Yorku tokom snežne oluje. Tada je vozač tramvaja otvorio prozor i proturio glavu kroz prozor, kako bi video put ispred sebe, jer je vetrobransko staklo bilo prekriveno snegom.


To nije bio problem samo za vozače tramvaja, već i za putnike. Tako je Anderson došla na ideju da osmisli mehanizam za čišćenje stakla od drveta i gume, koji je vozač mogao da kontroliše iz kabine.


Međutim, automobilske kompanije se nisu otimale za ovaj izum. Ona nije pridobila investitore za ovu ideju, a 1904. godine je htela da proda svoj pronalazak neimenovanoj kanadskoj firmi, međutim ova firma nije videla potencijal u ovoj ideji. 1916. godine brisači su postali uobičajeni deo opreme mnogih američkih automobila. Međutim, patent je istekao jer ga Anderson nije obnovila, tako da nije dobila novac od automobilskih kompanija koje su ga koristili.


Automagazin.rs

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Četiri nagrade What Car? za Kiju

Kia je na dodeli nagrada za automobil godine revije What Car? za 2024. godinu osvojila četiri nagrade, uključujući pobedu u dve glavne kategorije za Kia Sportage i Kia EV6...

123456. . .1591
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje