AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Hankook objavljuje finansijske rezultate za prvi kvartal 2023. godine

Hankook objavljuje finansijske rezultate za prvi kvartal 2023. godine

Hankook, proizvođač premijum guma, ostvario je prodaju od 2.104,0 milijarde KRW (približno 1.537,4 miliona evra) i operativnu dobit od 190,9 milijardi KRW (približno 139,4 miliona evra) na osnovu globalnih konsolidovanih finansijskih rezultata za prvi kvartal 2023. godine...

I prodaja i operativna dobit su porasli u odnosu na isti period prethodne godine za 17,5 odsto, odnosno za 51,5 odsto.


Na osnovu strategija premijum brendova, koje uključuju veći udeo proizvoda visoke vrednosti u vrednosnom lancu i stabilnu prodaju guma za električna vozila, prodaja i operativna dobit su porasli uprkos teškom ekonomskom okruženju kao što je globalna ekonomska kriza, pojačana konkurencija i drugi faktori. Uspehu je doprinelo povećanje ponude guma za prvu ugradnju (OE) – zahvaljujući stabilizaciji ponude poluprovodnika – kao i rast globalne prodaje zamenskih guma u regionima kao što je Evropa.


Hankook je ostvario brz rast na globalnom tržištu električnih vozila pionirskim prilagođenim tehnologijama i strategijama pre nego što su električna vozila postala sve zastupljenija. Mi smo, kao proizvođač premijum guma, postali lider na tržištu i postavili smo sebi cilj da ove godine povećamo udeo guma za električna vozila u ukupnom asortimanu prve ugradnje za automobile i kombije na oko 20 odsto – 2021. godine udeo je iznosio 5 odsto, a 2022. godine 11 odsto.


U prvom kvartalu 2023. godine, Hankook je napravio stabilan napredak tako što je obezbeđivao premijum gume za nove električne modele, uključujući i električni SUV „C11" kineskog proizvođača električnih vozila Leapmotor, kao i za električni Volkswagen ID. Buzz i prvi potpuno električni SUV kompanije Toyota pod nazivom „bZ4X".


Osim toga, prodaja guma za putnička vozila od 18 inča i većih – odnosno proizvoda s posebno visokom vrednošću u vrednosnom lancu – dostigla je 43,5 odsto, što je povećanje od 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Po regionima, došlo je do povećanja od 4,6 pp u Koreji (53,9 odsto), 4,0 pp u Evropi (31,9 odsto), 6,6 pp u Severnoj Americi (54,2 odsto) i 7,2 pp u Kini (56,3 odsto), što pokazuje stabilan rast u globalnim regionima.


U 2023. godini Hankook ima za cilj da dodatno učvrsti svoju lidersku poziciju na tržištu guma za električna vozila i guma visokih performansi. Od ove sezone, kompanija je ekskluzivni tehnički partner i dobavljač guma za ABB FIA Svetski šampionat Formule E. Hankook je takođe ekskluzivni dobavljač guma za Lamborghini Super Trofeo. Zahvaljujući ovim vrednim partnerstvima, Hankook će dodatno učvrstiti svoju poziciju globalnog premijum brenda i nastaviti da prikuplja podatke koji će doprineti istraživanju i razvoju.


Hankook je sebi postavio cilj da poveća prodaju za više od 5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i da postigne udeo od 45 posto u prodaji guma za putnička vozila većih od 18 inča. Kompanija će se fokusirati na rast prodaje na ključnim tržištima, jačanje partnerstava s vrhunskim proizvođačima automobila i održavanje liderske pozicije u segmentu guma za električna vozila.


PR

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

Putevi Srbije - Sprskim tagom i kroz Crnu Goru

JP „Putevi Srbije" obaveštava javnost da svi postojeći korisnici srpskih tagova kao i oni koji kupe nov srpski tag, od sutra 05.06.2024. godine, mogu da nakon izvršene prekonfiguracije, odnosno registracije na TOLL4ALL platformu, plaćaju putarinu na autoputevima u Crnoj Gori (autoput Podgorica –Kolašin i tunel Sozina)...

123456. . .1599
Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje