AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Kia gradi fabriku za proizvodnju električnih namenskih vozila (PBV)

Kia gradi fabriku za proizvodnju električnih namenskih vozila (PBV)

Kia je nedavno u svojoj fabrici Hwaseong u korejskoj provinciji Gyeonggi svečano položila kamen temeljac za svoju novu fabriku u kojoj će proizvoditi namenska baterijska vozila (PBV, engl. purpose built vehicle)...

Fabrika za električna namenska vozila (PBV) kapaciteta 150.000 vozila godišnje


Kia će uložiti oko 1 bilion wona (cca. 758 miliona američkih dolara) za kupovinu 99.000 hektara zemljišta, a masovnu proizvodnju namerava pokrenuti u drugoj polovini 2025. godine. U prvoj punoj godini namerava da proizvede 150.000 vozila, pri čemu proizvodnja može da se poveća u skladu sa situacijom na tržištu.


Nova fabrika PBV biće ekološki prihvatljiva i koristiće inovativne proizvodne tehnologije i ujedno smanjiti emisije ugljenika. U fabrici će ulagati ogroman napor i u efikasne i inteligentne procese, kao što su tehnologije "E-FOREST" koje se već koriste u pametnim fabrikama Kia i Hundai Motor, kao i digitalni proizvodni sistemi.


Prilagodljiva proizvodnju s upotrebom pametnih inovacija, kao što je učinkovita "ćelijska metoda " proizvodnje


Jedan od inovativnih proizvodnih postupaka koji će se obavljati u fabrici PBV je poznat kao "ćelijska metoda" i omogućava proizvodnju vozila na osnovu različitih zahteva klijenata.

Kia gradi fabriku za proizvodnju električnih namenskih vozila (PBV)

Metoda ćelije je strategija postavljanja procesa, koja združuje mašine ili radne stanice, koje se koriste za proizvodnju sličnih proizvoda ili delova. Cilj ćelijske metode je stvoriti efikasniji i fleksibilniji proizvodni proces skraćivanjem razdaljine koju moraju preći materijali i proizvodi tokom proizvodnje. Kod ćelijske metode su mašine raspoređene tako da se optimizuje protok materijala i proizvoda između radnih stanica kako bi se smanjili zastoji i troškovi i povećala produktivnost.


Najsavremeniji proizvodni sistem fabrike PBV združuje novu ćelijsku metodu s prvobitnim transportnim sistemom za masovnu proizvodnju, što omogućava prilagodljivu proizvodnju s većom fleksibilnošću različitih vrsta proizvoda.


Čoveku prilagođena fabrika s niskim ugljeničnim otiskom i inovativnim tehnologijama
Nova fabrika će pored toga biti i niskougljenična, jer će tokom postupka lakiranja vozila koristiti suvu kabinu, ekološki prihvatljiviju metodu lakiranja, dok će se upotrebom prirodne svetlosti i racionalizacijom proizvodnog procesa emisije ugljenika smanjiti za oko 20 posto u odnosu na postojeće fabrike.


Kia će koristiti i inovativne tehnologije, kao što su automatizacija uređaja upotrebom mašinskog učenja i veštačke inteligencije, automatizacija pregleda kvaliteta lakiranja ispod vozila, automatizacija ugradnje delova (npr. staklo, ime vozila i logotip kompanije), i automatska analiza podataka o kvalitetu merenja u stvarnom vremenu za autonomno popravljanje i postavljanje karoserije u stvarnom vremenu.

Kia gradi fabriku za proizvodnju električnih namenskih vozila (PBV)

Nova fabrika biće prilagođena čoveku, jer će težiti automatizaciji prilikom teških radnji i zadataka kod kojih treba gledati prema gore, dok će ujedno povećati osećaj "otvorenosti" i smanjiti buku.


Masovna proizvodnja električnih vozila u drugoj polovini 2025.


Kia planira da SW (kodno ime modela), kao prvi model iz ove fabrike, predstavi 2025. godine. Model će biti srednje veličine PBV i biće napravljen na platformi "eS", skateboard platformi za električna namenska vozila koja omogućava prilagodljivo kombinovanje različitih vrsta karoserija.


SW je razvijen za ispunjavanje različitih poslovnih zahteva, kao što su dostava, prevoz na poziv i usluge među preduzećima (B2B), jer ima odličnu nosivost i prostranu unutrašnjost.


Nakon lansiranja srednje velikog vozila SW svoju ponudu Kia namerava raširiti na velika namenska vozila koja će se moći koristiti za logistiku, dostavu sveže hrane, autobuse, kao i mobilne kancelarije i trgovine, a i za mala namenska vozila i srednje velike robo-taksije s tehnologijom autonomne vožnje.


Grupacija Hyundai Motor Group do 2030. među tri najveća proizvođača električnih vozila na svetu


Na svečanosti otvaranja je grupacija Hyundai Motor Group, koju čine tri sestrinska brenda Hyundai Motor, Kia i Genesis, predstavila i svoj cilj da s ukupnom prodajom električnih vozila do 2030. godine postane jedan od tri najveća proizvođača električnih vozila na svetu.


Grupacija do 2030. namerava da znatno poveća godišnju proizvodnju električnih vozila u Koreji na 1,51 milion primeraka, a globalno na 3,64 miliona primeraka. Za ostvarenje tih ciljeva Hyundai Motor i Kia zajedno s kompanijom Hyundai MOBIS nameravaju da u Koreji u sektor električnih vozila ulože oko 18 milijardi USD.


2030. godine će grupacija imati ukupno 31 model električnih vozila, a krajem ove godine na evropsko tržište stiže Kia EV9, luksuzni električni SUV sa sedam sedišta.


Svrha obimne investicije grupacije je da unapredi korejski ekosistem električnih vozila i ojača ulogu Koreje kao središta inovacija u svetskoj automobilskoj industriji budućnosti. Za očekivati je i da će potaknuti uspešan krug domaće proizvodnje električnih vozila, istraživanja i razvoja, infrastrukture i s tim povezanih industrija.


PR

MG Motor Srbija svečano otvorio salon na Novom Beogradu

MG Motor Srbija svečano otvorio salon na Novom Beogradu

U prisustvu brojnih gostiju, poslovnih partnera ali i prvih vlasnika automobila nove marke na našem tržištu, 30. maja u novobeogradskom naselju Bežanijska kosa, na adresi Stopićeva 8, zvanično je otvoren izložbeno-prodajni salon MG Motor Srbija...

GIS Portal Puteva Srbije

GIS Portal Puteva Srbije

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je u skladu sa najsavremenijim tehničkim dostignućima omogućilo javnosti pristup GIS portalu Puteva Srbije na internet prezentaciji, putem kog se mogu pregledati različiti geoprostorni podaci o mreži državnih puteva kao i saobraćajno tehnički podaci o putu...

Premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Premijera novih modela BMW Serije 5 i BMW i5

Osma generacija BMW-a Serije 5 otvara potpuno novu eru, jer je prvi put dostupna i potpuno električna verzija BMW i5, uz napredni nivo digitalnih servisa i prepoznatljivu dinamiku vožnje, koju prati savršeni balans 50:50 odnosa opterećenja po osovinama...

123456. . .1571
BMW i5 eDrive40 (2023)
Slika nedelje