AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Salon automobila i Motopassion, 22 -28. marta 2023. - Koji je zvuk automobila?

Salon automobila i Motopassion, 22 -28. marta 2023. - Koji je zvuk automobila?

Manje od dvadeset dana pre otvaranja kapija 55. Međunarodnog salona automobila i 15. Međunarodnog sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme "Motopassion", koji se na Beogradskom sajmu održavaju od 22. do 28. marta 2023. godine, skoro sve je spremno za ovaj veliki svetski auto-moto hepening...

Poznat je i "redizajnirani" raspored izložbi, brendova i svih drugih eksponata i usluga po halama, što je od značaja za veliki broj posetilaca koji ovu manifestaciju prate duži niz godina.


Tako će se u hali 3 naći svi premijum brendovi, kao što su BMW, Mini, Maserati, Audi, Porsche, Mercedes. Svi ostali automobilski brendovi biće u centralnoј hali 1, gde će se smestiti velikani kao što su Volkswagen, Nissan, Chery, Škoda, Subaru, Geely, Volvo, Kia, Mazda, Renault, Dacia, Hyundai, Ford, MG, Citroen, Fiat, Alfa Romeo, Jeep.

Motocikli i oprema biće u hali 4, laka privredna vozila u hali 3A, a prateća automobilska oprema u halama 2 i 1A.


U vezi s tim, okolnosti su uslovile još jednu promenu - uređivanje štandova i ostalog enterijera neće biti posao izlagača i vlasnika brendova nego će se sve odvijati u okviru jedinstvene scenografije sa unificiranim i jednoobraznim izložbenim prostorima opremlјenim u režiji Beogradskog sajma.


Svi članovi Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, što znači i svi brendovi na našem tržištu, uložili su izvanredan napor da u poznatim globalno teškim okolnostima pripreme za ovu priliku što veći broj noviteta i premijera. Iako je obezbeđivanje izložbenih primeraka u postojećim uslovima bio najveći mogući izazov, brendovi su se potrudili da posetioci ne budu uskraćeni ni za šta što je trenutno najnovije u ponudi. To znači da će svi svetski proizvođači predstaviti aktuelnu ponudu novih električnih, hibridnih i plug-in hibridnih modela, kao i najnovije modele sa konvencionalnim pogonima poslednje generacije.


Da će biti tako uvoznici automobila su nezvanično nagovestili već u ranom predsajamskom periodu, znatno pre predstojeće finalne liste noviteta i premijera. Tako je Audi, pored ostalog, najavio sportski "klasični" turbobenzinac "RSR" ali i "Q8 e-tron", koji je naslednik Audijeve porodice električnih SUV-ova. Kineski Chery će predstaviti i "Omodu 5", s prefiksom "umetnost u pokretu", i "Tiggo 8 Pro", sjajnog kineskog SUV povratnika na srpsko tržište. Dacia će predstaviti sva četiri svoja inovirana modela - Sandero, Logan, Jogger i Duster. Ford je preporučio svoj "Ranger Raptor", sportsku varijantu pikapa sa specifičnim podešavanjem. Još jedan povratnik, kineski Geely, predstaviće se svojom SUV-om "Atlas Pro". Seat na sajam donosi i sportski brend Cupra sa modelom "Leon". Od Hyuindaija se pored ostalog, može očekivati i "IONIQ 6", originalna kupe limuzina u deko-stilu sa futurističkim elementima. Mazda dolazi sa modelom "CX-60", prvim plug-in hibridom u istoriji fabrike i svojim četvrtim SUV-om sa pet sedišta. KIA dovozi "Niro", veći i prostraniji od svog prethodnika, i premijerni modernizovani Picanto, najmanji model te korejske fabrike.


Mercedes-Benz je blagovremeno najavio modernizovani i atraktivniji "GLC" i avangardni luksuzni SUV "EQS". Legendarni britanski brend u kineskom posedu MG pripremio je globalni električni model "4EV" koji u Evropu dolazi kao "MG4". Tu je i veliki SUV "HS" iz iste fabrike. Nissan priprema četvrtu generaciju SUV-a "X-Trail". Opel će ponuditi i izdanje nove Astre za veliki transport - "Astra Sports Tourer". Porsche dolazi sa sa "Taycan Sport Turismom". Peugeot će se preporučiti i novim izdanjem "408" iz sve popularnije klase kupe-krosovera. Reanultov Austral, naslednik Kadjara, nosilac je priznanja Autobest 2023. Škoda dovozi "Enyak RS iV", sa trenutno najsnažnijim pogonskim sistemom koji češka fabrika nudi. Toyotaće predstaviti "bZ4X", prvi elektromobil sa baterijama smeštenim ispod poda, a tu je i povišena verzija "Corolle Cross". Volkswagen afirmiše električni "buli" "ID-Buzz" i "Multivan", novi "T7", sa plug-in pogonskim hibridnim pogonom. Volvoov "XC90 Recharge" privući će pažnju kao vodeći model kompanije osvežen za 2023.


Kad su u pitanju najave iznenađenja, ni "Motopassion" nije bez aduta. Tamo će uvoznik Burnout parkirati čak pet premijera Ducatija i jednu Benellija. Snow će predstaviti čak sedam premijera "Triumpha", dve "Polarisa" i jednu "Indian Motorcyclesa". Delta će ukrasiti podij sa čak sedam premijera KTM-a, dve Honde i tri BMW-a. Guevara će u vom sektoru imati pet premijera proizvođača CFMOTO i jednu ZEEHO. PGS Motori planiraju dve premijere "Moto Guzzija", dve "Aprilie", jednu Vespe i jednu Piaggia. Pridružiće im se Kompp Co sa po dve premijere "Husqvarne" i "Malagutija". U kategoriji ATV-a Rotam će imati najmanje jednu premijeru brenda Odes. Do početka sajma spisak će biti značajno dopunjen.


Da li će uvoznici ostati pri ovakvim "najavama", šta će od svega ostati, a pogotovo šta će sve novo biti uključeno u finalni spisak noviteta, premijera ali i proverenih već viđenih modela, biće poznato za samo nekoliko dana. U svakom slučaju, na oba sajma možda najveća novost je veliki povratak kineskih proizvođača.


Pred posetiocima će se naći reprezentativna ponuda svih vidova drumskog saobraćaja, automobilske i prateće industrije, lakih dostavnih vozila i garažno-servisne opreme, ali i ponuda banaka, lizing kompanija i osiguravajućih društava, koji će potencijalnim kupcima pomoći da svoje dileme u vezi sa izborom i kupovinom novog vozila ili neke od dodatnih usluga razreše na najbolji mogući način.


Reagujući na interesovanje posetilaca, izlagači u sektoru prateće automobilske industrije, garažno-servisne opreme i rezervnih delova takođe najavljuju posebne i atraktivne promocije kako standardne i univerzalne opreme tako i kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, značajan izbor punjača za električna vozila te solarnih modula za primenu u auto-industriji i druge odgovarajuće infrastrukture.

Za medijske profesionalce u oblasti auto-moto industrije predviđen je i novinarski dan ("press day"), i to 21. marta - dan pre zvaničnog početka manifestacije.


Strateški partneri - Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije i generalni sponzor kompanija DDOR Osiguranje Novi Sad - i ove godine će biti nezamenjivi i kompetentni saradnici u realizaciji ovih manifestacija.


***

Radno vreme Sajma automobila i sajma "Motopassion" biće od 10 do 20 časova.
Cena pojedinačne ulaznice 450 dinаrа, grupne 350, za organizovane posete studenata i đaka 250 dinara. Cena porodične karte 1000 dinara.
Cena parkinga u krugu Sajma 150 din/1h, maksimalno 1000 dinara po danu.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje