AutoMAGAZIN - Vesti

www.automagazin.rs

Najnovije vesti iz auto industrije

Green NCAP: Mazda2 briljirala u stvarnoj potrošnji goriva

Green NCAP: Mazda2 briljirala u stvarnoj potrošnji goriva

Green NCAP ocenio je Mazdu2 pogonjenu 1,5-litarskim Skyactiv-G motorom¹ sa 3,5 zvezdice za potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova...

Rezultat ispitivanja stavlja testiranu verziju Mazdinog nagrađivanog modela B-segmenta sa 55 kW/75 KS u vrlo ekskluzivni klub vozila pogonjenih motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.


„Rezultati poput ovih potvrđuju našu strategiju u Mazdi ka nastavku poboljšanja unutrašnjeg sagorevanja i na taj način trenutnog ublažavanja uticaja naših automobila na okolinu u realnom svetu“, kaže Heiko Strietzel, menadžer razvoja pogonskih sklopova u Mazdi Motor Europe. "To je deo našeg pristupa sa više rešenja koji uključuje različite oblike pogona i, kao i uvek, mukotrpne napore da se smanji svaki mogući gram težine."


Lagan, odzivan i istovremeno efikasan, Mazdin atraktivni subkompakt jedno je od samo tri vozila pokretanih motorom sa unutrašnjim sagorevanjem bez potpuno hibridnog sistema kojima su dodeljene 3,5 zvezdice. Samo potpuno električni modeli sa baterijom (BEV) i plug-in električni modeli (PHEV) postigli su veće Green NCAP ocene.


"Čestitamo Mazdi na impresivnim performansama, posebno u pogledu potrošnje goriva", komentarisao je Aleksandar Damyanov iz Green NCAP -a. Osim niske potrošnje, organizacija je kod Mazde2 istakla niske emisije štetnih materija, napominjući da bi ovaj model postigao još bolji rezultat da je opremljen filterom čestica.


Novi model još efikasniji


Najnovija verzija Mazde2 2022 snage 55 kW/75 PS pogonjena je Skyactiv-G benzinskim motorom nove tehnologije² sa višim stepenom kompresije (15:1 u odnosu na 13:1). Kao rezultat toga, Mazda je smanjila potrošnju goriva i emisiju CO2 za oko 10% u poređenju sa testiranim modelom, uprkos tome što je ostala bez Mazdinog blagog hibridnog sistema, istovremeno povećavši obrtni moment za 6%. A Mazdine zvanične brojke su izuzetno tačne i u realnim uslovima vožnje: prosečna potrošnja Mazde2 tokom Green NCAP testova bila je tek neznatno veća od zvanične brojke kombinovanog ciklusa WLTP-a.


Kao inicijativa proizašla iz organizacije za procenu sigurnosti Euro NCAP, Green NCAP prepoznaje proizvođače automobila čiji modeli nadilaze minimalne zahteve u smislu efikasnosti i emisije iz izduvne cevi. To čini pomoću niza testova na putu i u laboratoriji koji odražavaju različite realne situacije u vožnji uključujući ekstremne temperature (od -7°C do +35°C), nadmorske visine do 1.200 m, kratka putovanja, teška opterećenja i brzu vožnju autoputem. Ocena zvezdicom pokazuje prosečne rezultate u tri oblasti koje pokrivaju energetsku efikasnost, nivo zagađenja i emisiju gasova staklene bašte.


¹ WLTP potrošnja goriva (kombinovano): 5,9-5,3 l/100 km; Emisija CO2 (kombinovano): 133-120 g/km. Vozila su homologovana u skladu sa postupkom homologacije tipa WLTP (Uredba (EU) 1151 / 2017; Uredba (EU) 2007/715). NEDC potrošnja goriva (kombinovano): 5,2-4,1 l/100 km; Emisija CO2 (kombinovano): 118-94g/km. Kako bi se obezbedila uporedivost, referentne vrednosti su NEDC – vrednosti određene u skladu sa Izvršnom uredbom (EU) 1153 / 2017


² WLTP potrošnja goriva (kombinovano): 5,0-4,7 l/100 km; Emisija CO2 (kombinovano): 113-107 g/km. Vozila su homologovana u skladu sa postupkom homologacije tipa WLTP (Uredba (EU) 1151 / 2017; Uredba (EU) 2007/715). NEDC potrošnja goriva (kombinovano): 4,7-4,4 l/100 km; Emisija CO2 (kombinovano): 106-100 g/km. Kako bi se obezbedila uporedivost, referentne vrednosti su NEDC – vrednosti određene u skladu sa Izvršnom uredbom (EU) 1153 / 2017


PR

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Povratak legendarnih boja za sve Porsche modele

Svojom novom,  Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom, Porsche Exclusive manufaktura proširuje svoju specijalnu ponudu boja karoserije za sve modele. Fokus je na dostupnosti klasičnih Porsche boja, koje su postale prepoznatljive tokom godina...

Velika zimska servisna akcija kompanije AC Brajić

Velika zimska servisna akcija kompanije AC Brajić

Pred nama je još jedna zima koja sa sobom donosi izazove kao što su niske temperature, sneg i mraz. Preventivno delovanje spasiće vas brige, neprijatnih situacija, komplikacija i što je najvažnije značajno će povećati, kako vašu, tako i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju..

123456. . .1523
Mercedes-Benz C-Class All-Terrain (2022)
Slika nedelje