AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Mercedes-Maybach proširuje portfolio svojih proizvoda luksuznim, potpuno električnim SUV-om zasnovanim na modularnoj arhitekturi za električna vozila luskuzne klase...

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Sa konceptom modela EQS, Mercedes-Maybach pruža jasan pregled prvog potpuno električnog serijskog modela za tradicionalni, luksuzni brend. SUV konceptno vozilo je bazirano na modularnoj arhitekturi za luksuzna električna vozila brenda Mercedes-Benz i prenosi ekskluzivnost brenda Maybach u budućnost bez izduvnih gasova. Skoro-serijski koncept identifikuje karakteristike koje su specifične za Maybach brend kao što su dvobojnost - ali sa svojom inovativnom tehnologijom pogona takođe čini korak ka znatno progresivnijem načinu predstavljanja brenda. Unutrašnjosti pozadi postaje udobno mesto za rad ili odmor zahvaljujući udobnim Executive sedištima i Chauffeur paketu. Ovome se dodaju i ekskluzivni detalji, poput novih panela vrata. Tu su i ukrasni elementi u belom klavirskom laku i materijali u morsko plavoj boji, koji stvaraju dobru atmosferu u unutrašnjosti, uz utisak da ste na elegantnoj jahti.

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Brend Mercedes-Maybach oduvek se zalagao za najsavremeniju tehnologiju, ručno izgrađenu preciznost i ekskluzivnost. Smatra se pionirom u definisanju luksuza, stila i statusa. Mercedes-Maybach je legenda koja stalno iznova prevazilazi sebe. Wilhelm and Karl Maybach su 1921. godine započeli proizvodnju automobila sa ciljem da stvore “najbolje od najboljih”. Upravo ta tvrdnja već 100 godina definiše jedinstvenu auru brenda Mercedes-Maybach.


Kupci brenda Maybach traže nešto posebno, a cilj je nadmašiti i njihova očekivanja najvišim standardima ekskluzivnosti i individualnosti, elegantnog dizajna i savršene izrade, kao i najnovijom tehnologijom. Budući da kupci na ključnim tržištima Kine, Rusije, Južne Koreje, SAD i Nemačke postaju mlađi, definicija luksuza se takođe menja.


“Mnogi naši Mercedes-Maybach kupci su digitalno povezani u velikoj meri i postavljaju najveće zahteve prema našim digitalnim rešenjima. Takođe očekuju da će se brend po njihovom izboru zalagati za održive vrednosti i preuzeti odgovornost za životnu sredinu. Koncept Mercedes-Maybach EQS ispunjava sve ove tačke i otelotvoruje sofisticirani luskuz na napredniji način: potpuno električni pogonski sklop ne samo da omogućava dosledno održivu mobilnost, već omogućava novi nivo smirenosti i opuštenosti putnicima,” kaže Britta Seeger, Članica Borda menadžementa kompanija Daimler AG i Mercedes-Benz AG, odgovorna za Marketing & prodaju.


“Koncept Mercedes-Maybach EQS predstvalja transformaciju luskuznog brenda bogatog tradicijom u progresivniju, potpuno električnu budućnost. Kao i svaki Maybach, i ovaj koncpet se zalaže za sofisticirani luskuz u svim njegovim aspektima. Koncept predstavlja dokaz da se najsavremenija tehnologija električnog pogona i pionirski infortejnment sistem sa MBUX Hyperscreen-om savršeno kombinuju sa prepoznatljivom Maybachovom umetnošću i izuzetnom unutrašnjošću. Ova strastvena kombinacija pedantno usavršenih detalja stvara jedinstveno luksuzno iskustvo u automobilskoj industriji. Sa budućim serijskim, potpuno električnim SUV modelom, naše liderske aspiracije u segment vrhunskih proizvoda proširujemo i na oblast električne mobilnosti,” kaže Philipp Schiemer, Head of Top End Vehicle Group at Mercedes-Benz AG and Chairman of the Board of Management of Mercedes-AMG GmbH.

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Progresivni luksuz u dizajnu karakterističnom za brend


Koncept je trenutno prepoznatljiv kao član porodica Mercedes-Maybach i Mercedes-EQ i pruža uvid u prvi potpuno električni SUV model u luksuznom segmentu. Zasnovan na čisto električnoj arhitekturi vozila, dizajn dosledno sledi koncept “namenskog dizajna”. Dinamična silueta proteže se celom dužinom vozila, počevši od niskog prednjeg dela, teče preko A-stuba i konture krova i uključuje završnu ivicu zadnjeg spojlera. Prelazak u novu tehnološku eru je preoznatljiv na prvi pogled.


Kontinuirani prelazi, bez ivica i prekida, karakterišu besprekoran dizajn. Dodatne karakteristike se opažaju u izražajnom modeliranju površina i snažnim ramenima. Brojni hromirani ukrasni umetci definišu i postavljaju karakteristične izuzetne detalje brenda. Izraženi koševi točkova sa oplatom u crnoj boji visokog sjaja naglašavaju snagu i emocionalnost.


Gorden Wagener, Glavni dirketor dizajna Daimler Grupe: “Sa Mercedes-Maybach EQS konceptom, nakon 100 godina, transformišemo brend u električnu budućnost. Futuristični dizajn sastoji se od emotivne integracije površina i oblika. Prednji deo, sa progresivnom Maybach rešetkom, sledi princip integracije i dalje brendu potpuno novi igled. Zajedno sa novim aerodinamičnim SUV proporcijama, u potpunosti redefinišemo luksuzni SUV budućnosti.”

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Maybach hromirane lamele napred i pozadi


Crni uspravni prednji panel takođe se neprimetno uliva u poklopac motora i prednja svetla. LED svetlosne jedinice karakterišu pojedinačni dijamantski blokovi uokvireni fino pletenom mrežom amblema Maybach. Filigranske, vertikalne Maybach pruge u elegantnom, trodimenzionalnom efektu hromirane su i odlikuju hladnjak sa novom, inovativnom tehnologijom Black Panel. Elegantno hromirane, filigranske lamele takođe se nalaze na usisnim otvorima za vazduh u braniku. Ovaj privlačan element dizajna ponovo je iskorišćen ispod držača registarskih tablica u braniku na zadnjoj strani. Klasični natpisi Maybach na prednjem poklopcu motora, uspravna Mercedesova zvezda i uzdužna hromirana lajsna u sredini poklopca motora odaju počast tradiciji.


Ekskluzivna dvobojna završna obrada i suptilno pozicionirani amblemi brenda
Još jedna ključna odlika je za Maybach prepoznatljiva dvobojnost u opsidijan crnoj metalik boji i cirkon crvenoj metalik boji sa finom hromiranom linijom koja predstavlja vizuelnu liniju razdvajanja. Hromirane površine ne samo da se prostiru preko usisnika vazduha i difuzora napred i pozadi, već i uokviruju bočne prozore dinamično tečnim hromiranim okvirom sa 3D dizajnom. B-stubovi su takođe hromirani i ekskluzivno su označeni suptilnim uzorkom amblema marke. Maibach „M“ se takođe može naći i na D-stubu.
Aerodinamički optimizovani bočni pragovi poseduju prilagođenu unutrašnjost sa Maybach amblemom. 24-inčni točkovi od lake legure - sa pet kratkih kraka i ravnim središnjim delom-kao i Maybach natpisi, naglašavaju ekskluzivni izgled potpuno električnog SUV-a.


Pozadi, svetlucavi detalj zadnjim svetlima obezbeđuje neprekidna dupla spiralna svetlosna traka. Animacija u njoj ide spolja ka unutra. Hromirani krovni spojler deluje kao sportski, aerodinamički trim element.


Još jedna ekskluzivna opcija opreme obezbeđena je automatskim komfornim vratima napred i pozadi. Kada korisnik priđe vozilu, brave se prvo podignu. Kako se vozač približava dalje, vozačeva vrata se automatski otvaraju. Putem MBUX-a, vozač takođe ima mogućnost daljinskog otvaranja zadnjih vrata.

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Virtuelna unutrašnjost kao emotivna i elegantna izjava koncepta


Ununtrašnjost Mercedes-Maybach EQS-a jednako je emotivna i stilizovana kao i kada je u pitanju spoljašnjost – realizovana potpuno virtuelno. Karakter lounge-a obećava luksuzna putovanja na najvišem nivou. Prednja sedišta pokazuju paralelu sa Mercedes-Maybach S-Klasom. Prvoklasni zadnji odeljak sa dva obimna individualna sedišta – takođe inspirisana S-Klasom – kao i High-End Rear Seat Entertainment System garantuju najviši nivo udobnosti u unutrašnjosti. A budući da SUV koncept omogućava veću visinu sedišta, odmorište za potkolenice je ovde još duže. Omogućava stopalima putnika da plutaju iznad "veštačkog krznenog" podnog pokrivača.


Plutajuća centralna konzola u zadnjem delu i obilje slobode kretanja


Čini se da centralna konzola lebdi kao neprekidna traka od kokpita do zadnjih sedišta, stvarajući posebno lagan i elegantan utisak prostora sa dosta slobode kretanja. U kombinaciji sa mnogim indirektnim i direktnim ambijentalnim karakteristikama osvetljenja, utisak prostora i unutrašnjih komponenti deluje vizuelno lakše i takođe deluje kao da lebdi. Standardna vaza za cveće vas poziva da u enterijer Majbaha unesete sezonski prikladne cvetne ukrase, a samim tim i prirodu. Ispod toga, veliki prostor za skladištenje nudi dosta prostora za pribor ili za pojedinačne opcije opreme kao što su stolovi na rasklapanje, čaše za šampanjac ili frižider.

Premijera Koncepta Mercedes-Maybach EQS – pogled na prvi potpuno električni Maybach model

Novo dizajnirani paneli vrata sa plutajućim naslonima za ruku i kontrolama sa izgledom elegantnih bočnih ploča naglašavaju istovremeno luksuzan i moderan karakter enterijera. Koncept boja i materijala inspirisan je svetom mode. Savršenstvo zanatske izrade, visokokvalitetni materijali i izuzetni detalji pokazuju novi nivo ekskluzivnosti. Kombinacija bele i duboke, tamnoplave boje stvara prostrano i tehnički sofisticirano okruženje. Poseban istaknuti detalj je ukrasni element u beloj boji sa hromiranim izgledom. Njegove roze zlatne pijadestal trake savršeno prate oblik. Dodatni detalji u boji ružičastog zlata stvaraju idealan kontrast i značajno doprinose luksuznom osećaju enterijera.


Još jedan neočekivani kontrast u unutrašnjost unosi modno inspirisani progresivni tekstil najvišeg kvaliteta. Koristi se velikodušno oko zadnjeg sedišta, dok se delimično pojavljuju i u daljim detaljima u unutrašnjosti. Progresivna grafika štampana na koži u području krovnih obloga demonstrira savršenu fuziju tradicionalnog luksuznog materijala sa modernom tehnologijom.

MBUX Hyperscreen sa Maybach-specifičnim stilovima prikaza


Još jedna posebna atrakcija u unutrašnjosti je MBUX Hyperscreen sa stilovima i sadržajem specifičnim za Maybach. Ova velika, zakrivljena ekranska jedinica proteže se gotovo od A-stuba do A-stuba. Tri ekrana se nalaze ispod staklenog poklopca i izgledaju kao da se spajaju u jedan. 12,3-inčni OLED ekran za suvozača daje im sopstveni ekran i kontrolnu oblast. Tamo su zabavne funkcije dostupne samo dok se automobil vozi u skladu sa zakonskim propisima zemlje. Ako unutrašnja kamera otkrije da vozač gleda u ekran suvozača, to se automatski zatamnjuje kada se prikazuje određeni sadržaj.


Sa prilagodljivim softverom zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, MBUX se u potpunosti prilagođava svojim korisnicima. Daje personalizovane predloge za brojne infozabave, udobnost i funkcije vozila. Sa konceptom nultog sloja, najvažnije aplikacije se uvek nude na najvišem nivou u vidnom polju, prema situaciji i kontekstu. Pretraživanje podmenija više nije potrebno.


Na ekranu visoke rezolucije infotejnment sistema, u glavnom meniju postoji pločica EQ koja služi kao centralna pristupna tačka za određene ekrane i postavke. One uključuju punjenje, vreme polaska, protok energije i histogram potrošnje. Osim toga, navigacijom i režimima vožnje može se upravljati i putem medija ekrana. Navigacijske usluge i funkcije specifične za EQ takođe se nude zajedno sa Mercedes me connect sistemom. Ovo uključuje, na primer, prikaz stanica za punjenje, električni domet i optimizovano planiranje rute, uzimajući u obzir status punjenja, vremenske prilike i saobraćajnu situaciju.


Osim toga, okrugli otvori za vazduh u visokosjajnom hromu, pocinkovani elementi i višenamenski upravljač VISION EQS sa spljoštenim gornjim i donjim delovima naglašavaju visokokvalitetan i sofisticiran izgled. Sistem ambijentalnog osvetljenja, koji se može podesiti na mnogo načina, takođe stvara modern atmosferu.


Modularna arhitektura takođe služi kao osnova za još jedan električni SUV


Koncept Mercedes-Maibach EQS zasnovan je na modularnoj arhitekturi za električna vozila luksuzne klase brenda Mercedes-Benz. Na ovoj osnovi će se pojaviti i drugi potpuno električni model, EQS SUV, koji će u serijsku proizvodnju krenuti 2022. godine, čak i pre Maybacha. I ovde električni pogon osigurava izuzetno gladak i tih rad i pruža novi nivo smirenosti i opuštenosti u unutrašnjosti. Prema WLTP metodologiji, za arhitekturu Mercedes EQS SUV modela planirani su dometi od oko 600 kilometara.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje