AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Renault E-TECH i LEGO - druga epizoda (Lego kocke i dašak odvažnosti)

Renault E-TECH i LEGO - druga epizoda (Lego kocke i dašak odvažnosti)

Oslanjajući se na svoju stručnost u području električnih vozila, svoje iskustvo u Formuli 1 kao i entuzijazam i strast svojih inženjerskih, razvojnih i kontrolnih timova, Renault je razvio inovativni hibridni motor E-TECH...

Renault E-TECH i LEGO - druga epizoda (Lego kocke i dašak odvažnosti)

Ono što je manje poznato jeste da je smišljen i razvijen na način koji je istovremeno neobičan i vrlo inspirativan. Ahmed Ketfi-Cherif, Renaultov arhitekta za mehatroničku sintezu, priseća se razdoblja kad je konceptualni LEGO model trebalo transformirati u pravi motor.


Kada je splasnulo početno oduševljenje, bilo je vreme za izazov: dati oblik i udahnuti život budućem hibridnom motoru E-TECH. Zatim se Nicolas Fremau, dizajner prototipa izrađenog od LEGO kockica, obratio nekim osobama iz svog profesionalnog kruga kako bi proverio da li inovativni sistem bez kvačila, koji je zamislio, odgovara u praksi onome što kupci očekuju u pogledu performansi. A posebno Ahmedu Ketfi-Cherifu, stručnjaku za kontrolu, kako bi proverio da li su prelazi između različitih zamišljenih načina rada (u tom trenutku „grad“, „put“ i „autoput“) mogući u pomoć jednostavnog dog-clutch menjača.
"Prelazak iz LEGO avanture u stvarnost je bio ogroman izazov. Na ljudskom nivou me je naučio puno toga.“ Ahmed Ketfi-Cherif, Renaultov arhitekta za mehatroničku sintezu

Renault E-TECH i LEGO - druga epizoda (Lego kocke i dašak odvažnosti)

POTREBA ZA UGLADJIVANJEM


Dakle dog-clutch menjač je bio u centru pažnje. On istovremeno menja i lančanik i sinhroni prsten u sistemu bez kvačila. Dog-clutch menjač se odlikuje visokom efikasnošću zahvaljujući smanjenom broju unutrašnjih delova koji se dodiruju. Ova tehnologija se koristi u moto sportu gde nedostatak uglađenosti nema štetan uticaj. S druge strane, u serijskim modelima je potrebno ponuditi uglađenu promenu brzina, u suprotnom kupci ne bi bili zadovoljni.


„Navikli smo da koristimo dog-clutch menjače u Formuli 1, za trkačke motore. Ali bilo je to nešto potpuno novo za motor za ‚široku javnost’. Morali smo da ovaj jednostavni predmet učinomo upotrebljivim za svakoga”, objašnjava Ahmed Ketfi-Cherif.


To nije bilo nimalo jednostavno jer ravni dog-clutch menjači koji su bili korišćeni u Formuli 1, iako su dugotrajniji i pouzdaniji od ostalih vrsta dog-clutch menjača, poput onih postavljenih pod kuglom, imaju manju verovatnoću da će međusobno odgovarati. Trebalo je pronaći trik kako bi sistem postao fluidniji.

Renault E-TECH i LEGO - druga epizoda (Lego kocke i dašak odvažnosti)

VISOKONAPONSKI ELEKTROPOKRETAČ-GENERATOR PAMETAN IZBOR


Ideja, koju je Ahmed Ketfi-Cherif brzo podržao, je bila da se u razvoju hibridnom sistemu E-TECH doda još jedan elektromotor: „Njegova uloga je da zameni sinkronizatore konvencionalnih menjača kako bi se olakšao rad kvačila, a time i promena brzine. U kombinaciji sa električnim pogonskim motorom, omogućava vrlo preciznu regulaciju brzine rotacije menjača za uglađenu promenu brzine.”


Ahmed i Nicolas su ažurirali LEGO model u skladu sa ovim rešenjem i započeli ispitivanja u laboratorijima i testne vožnje. Tako su primetili da ovaj drugi električni motor, nazvan HSG (visokonaponski elektropokretač-generator), donosi i druge koristi sistemu. Njegova trenutna isporuka obrtnog momenta doprinosi uglađenom ubrzanju pri nižim brzinama kako bi se izbegao bilo kakav osećaj prekida isporuke obrtnog momenta u trenutku promene brzine. Pri nižim brzinama omogućava sistemu da radi kao „serijski hibrid” za više udobnosti i fleksibilnosti. Nema potrebe za skladištenjem veće količine energije, čime je omogućeno smanjenje kapaciteta baterije i uklanjanje priključka za punjenje.


„Budući motor E-TECH, prvobitno plug-in hibrid, upravo je dobio i verziju ‚jednostavnog’ hibrida. Mogućnosti za upotrebu u više modela su se bitno povećale!” Ahmed Ketfi-Cherif.

Renault E-TECH i LEGO - druga epizoda (Lego kocke i dašak odvažnosti)

ZAISTA RADI


Na kraju ovih testova, timovi za razvoj pogonskih sklopova E-TECH su se uverili da je ono što je radilo sa LEGO kockama i u simulaciji, takođe radilo i „u stvarnom životu”. Pa čak i „izuzetno dobro”, kaže Ahmed Ketfi-Cherif.


Ali, nije sve bilo rešeno. Sistem je ipak trebalo optimizovati za visoke brzine, a pre svega je trebalo pronaći ambijent koji će omogućiti predstavljanje motora E-TECH novinarima i javnosti.


PR

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Maserati treninzi sportske vožnje u Srbiji

Strast za brzinom kreira legendu o Maseratiju koja traje već 110 godina, a Maserati Delta Automoto, kao zvanični regionalni distributer ovog prestižnog italijanskog brenda, tu strast donosi i u našu zemlju...

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. beleži visok operativni profit

Danas je SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra)...

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Svečano otvoreni DDOR BG Car Show 08 i 16. Motopassion

Sajam automobila DDOR BG Car Show 08 i 16. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“ svečano su otvoreni 20. marta, na kraju „novinarskog dana“ namenjenog medijskim profesionalcima, dan pre nego što u sajamske hale uđu prvi posetioci...

123456. . .1593
Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje