AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Novi, potpuno električni MINI Cooper pete generacije predstavlja spoj prepoznatljive tradicije i aktuelnih inovacija, čime MINI jasno sledi svoju strategiju da do 2030. godine postane brend sa svim potpuno električnim modelima...

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Novi MINI Cooper dostupan je u dve varijante: Cooper E, kao i Cooper SE (snažnija verzija). MINI Cooper E poseduje električni motor od 135 kV/184ks i generiše obrtni moment od 290Nm. Ova verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,3 sekunde, a domet po WLTP ciklusu isnosi 305km. S druge strane, MINI Cooper SE ima snagu od 160 kV/218ks uz maksimalni obrtni moment od 330 Nm. Njegovo ubrzanje od 0 do 100km/h iznosi 6,7 sekundi, dok je domet 402km po WLTP standardu.


Green Mode opcija optimizuje efikasnost pogona, orijentišući elektromotor ka maksimalnom dometu na osnovu različitih parametara. Unapređeno upravljanje rekuperacijom u novom MINI Cooper-u usmerava višak energije u bateriju, čime se povećava domet. Dizajn nove generacije MINI modela je moderan i digitalno orijentisan, a korisničko iskustvo je podignuto na potpuno novi nivo. Eksterijer novog MINI Cooper-a je minimalistički, aerodinamičan, sportski i orijentisan na osnovne elemente. Prednji deo ovog električnog vozila karakterišu kultni MINI kružni farovi i upečatljiva osmougaona maska. Sandardni točkovi su prečnika 16 inča, a opciono su dostupne felne od 17 i 18 inča, kako bi se naglasio tipičan MINI karting osećaj.

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Enterijer je minimalistički koncipiran i sadrži svedeniji broj komponenti koje su optimalno dizajnirane po najvišim standardima. Opcioni head-up displej iza volana omogućava da se sav relevantan sadržaj pojavi u vidnom polju vozača. Kao rezultat toga, kontrolna tabla na strani vozača ne zahteva dodatni ekran, tako da otvara pogled napred. Dizajn enterijera odiše modernošću, dok opcioni panoramski stakleni krov čini unutrašnjost posebno svetlom i prijatnom. Preklapanjem zadnjeg sedišta u odnosu 60:40, prtljažni prostor se može fleksibilno proširiti sa 200 na 800 litara. OLED ekran visoke rezolucije pravi revoluciju u korisničkom doživljaju, postavljajući novi standard.


Ovaj centralni element je definišuća karakteristika enterijera uz svoje raznovrsne funkcije. Zahvaljujući MINI operativnom sistemu 9, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno pomoću dodira ili glasovne kontrole. MINI operativni sistem 9, koji je interno razvila BMW Grupa, zasnovan je na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP). Grafički prikaz sadržaja je moderan i fokusiran je na ključne stavke. Gornji deo sadrži relevantne informacije u vezi sa vozilom kao što su brzina i status baterije. Kada se pritisne indikator brzine, pojavljuje se veliki, upečatljiv displej sa brzinomerom preko celog ekrana koji jasno stavlja fokus na vožnju.

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

U glavnom meniju su prikazani ostali vidžeti u vidu ikonica levo i desno od trenutne funkcije menija. U donjem delu OLED ekrana nalaze se stavke menija: navigacija, mediji, telefon i klima, koji se mogu direktno izabrati u bilo kom trenutku. Svim ostalim funkcijama se može pristupiti preko menija na isti način kao na pametnom telefonu. Pored toga, MINI Connected Upgrades omogućava digitalno i fleksibilno korišćenje dodatnih funkcija vozila. U kombinaciji sa opciono dostupnim MINI Connected paketom, MINI Connected Store pruža pristup praktičnim i zabavnim aplikacijama, uključujući igrice, muziku i video strimovanje. Nova aplikacija AirConsole pruža jedinstveno gejming iskustvo za sve putnike, koji pomoću mobilnog telefona kontrolišu sadržaj na OLED ekranu. Novi sistemi asistencije sada još više olakšavaju svakodnevnu vožnju. Pored automatskih funkcija parkiranja koje nudi Parking Assistant, novi opcioni Parking Assistant Plus čini proces parkiranja još jednostavnijim.

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri kamere za surround pogled, vozilo može jasnije da identifikuje moguća parking mesta, pa čak može i da samostalno pokrene manevre parkiranja sa ograničenim prostorom. Pored toga, proces regularnog ručnog parkiranja može se preneti na Parking Assistant Plus u bilo kom trenutku. Režim istraživanja nudi praktično rešenje omogućavajući da se novi MINI Cooper jednostavno parkira pomoću pametnog telefona, ako je prostor sa strane previše ograničen za ulazak.

Predstavljen novi, potpuno električni MINI Cooper

Inovativna opcija MINI Digital Key Plus donosi personalizovano iskustvo u vozilu, pretvarajući pametni telefon u ključ, što omogućava automatsko otvaranje i zatvaranje vozila. Tu su i dodatne funkcije koje povećavaju bezbednost korisnika. Sa opcijom Remote 360, na primer, okolina parkiranog vozila može se videti u MINI aplikaciji. Kamera u unutrašnjosti pruža pogled na enterijer, ali i mogućnost fotografisanja putnika i otpremanja materijala na pametni telefon putem WiFi Direct-a.

PR

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Jasan i odvažan dizajnerski jezik, veoma fleksibilan i opremljen najsavremenijim tehnologijama – Opel Crossland je veoma popularan među kupcima. Kompaktni SUV sa Blitz amblemom postao je pravi prodajni hit od svog lansiranja 2017. Odavno je Opel Crossland probio granicu od 500.000 jedinica...

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Auto kuća Kompresor, jedan od vodećih dilera i servisera automobila u Srbiji, ponosno je objavila saradnju sa renomiranim francuskim brendom automobila, Citroën. Tim povodom, otvoren je novi Citroën salon na Dorćolu, obeležavajući početak jedinstvene ponude vozila i servisa za sve ljubitelje ovog brenda...

Renault Rafale E-Tech Hybrid Esprit Alpine
Slika nedelje