AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

Inovatori u svojim oblastima, Toyota i UNDERCOVER, zamislili su kako bi Aygo X mogao da izgleda kao primer najboljih veština oba brenda i kao nova ikona subverzivnog duha po kojoj je poznat Jun Takahaši...

Premijerno prikazan tokom dana revije UNDERCOVER Jesen 2023. na Nedelji mode u Parizu, Aygo X UNDERCOVER dobio je jedinstvene karakteristike dizajna enterijera i eksterijera, u proizvodnoj seriji koja će biti samo 5.000 automobila.


Inspirisani Takahašijevom filozofijom dizajna „protiv komformizma“ i rušenja stereotipa, promene izgleda automobila uključuju ekskluzivnu dvobojnu karoseriju u dva siva tona koje je posebno razvila Toyota, zatim koralno crvene akcente za crne 18-inčne naplatke od aluminijuma, dok je unutrašnjost obogaćena brendiranim sedištima i patosnicama s monogramom, uz umetnikov moto CHAOS/BALANCE otisnut na krovnim nalepnicama. U automobilskom svetu ovo se pokazalo kao sve samo ne uobičajena saradnja.


Poznata „undercover“ tematika preklapanja kulturnih kontrasta - panka i mode, digitalno i analogno - proširuje se i na ovu saradnju jer se sada svetovi mode i automobila savršeno preklapaju da bi pokrenuli kampanju lansiranja automobila smeštenu u polu-izmišljeni svet Pariz, Tokio. „Skriveni grad“, gde su virtuelno i fizičko zamućeni, inspirisan izgledom i duhom dva grada u srcu saradnje. Gde se podzemna kultura Harajukua susreće sa savremenim „savoir faire Le Marais“. Okupiranom zajednicom koju okuplja UNDERCOVER, s puno uskršnjih jaja s potpisom Juna Takahašija koji obožavaoci moraju da otkriju.

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

„To je bilo moje prvo iskustvo rada na automobilu, a s obzirom da je Toyota tako prestižan i inovativan japanski brend, to je imalo duboko emocionalno značenje i važnost“, kaže Takahaši. „Spajanje dva kontradiktorna elementa, ili sveta, uzbudljivo je za mene, a i materijali i način na koji smo osmislili boje se potpuno razlikuju od saradnje u kreiranju odeće. Gradski pejzaži inspirišu boje koje se osećaju tipično „skriveno” (Undercover), stapaju se sa svakodnevnim životom, ali dovode u pitanje konvencije ako samo malo zagrebete ispod površine. Dok radimo u harmoniji sa gradom verujem da imamo dizajn koji je još uvek „prikriven“ (Undercover). Svakoga dana vozim auto i prepoznajem značaj koji boja može da ima”.


Otkako je Aygo prvi put stigao na tržište 2005. godine, ne samo da je bio Toyotin najdostupniji automobil u Evropi, već je oduševio kupce i svojim mladalačkim i zabavnim karakterom. Ovi kvaliteti su privukli Toyoti mnoge nove evropske kupce koji su svesni značaja stila.

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

Prelaskom sa hečbek na krosover tip karoserije, Toyotini stilisti u Evropi stvorili su jedinstven osećaj emocija koji donosi novi Aygo X jer ih može osetiti vozač, suvozač ili čak kao neko ko samo posmatra automobil kako prolazi.


„Znali smo da UNDERCOVER može dodatno ojačati snažan karakter koji Aygo X već ima i bili smo uzbuđeni istražujući kako se Junov modni jezik može prevesti u proces razvoja automobila“, rekao je šef dizajna Toyote u Evropi, Tadao Mori. „Modni dizajn i dizajn automobila dele mnogo toga zajedničkog, ali Jun nas je upoznao s potpuno novim načinima gledanja na boju, kao i s idejama kako da iskoristimo više svakodnevnih detalja da bismo stvorili nešto zanimljivije i neočekivano”.

Toyota otkrivamo Aygo X Undercover

UNDERCOVER i Jun Takahashi


Brend Undercover je osnovao Jun Takahaši 1990. godine i prvi put je postao poznat na andergraund sceni Harajukua po jedinstvenoj fuziji umetnosti, ulične odeće i muzičkih subkultura. Kasnije je brend uspostavio sinergiju sa saradnicima i zavredeo svetska priznanja za vrhunsku modu u Parizu, gde je izlagao više od decenije, iako je u svojoj srži uvek ostao veran „buntovničkom“ duhu i jedinstvenoj ideologiji.


PR

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

Neverovatan industrijski podvig Dacia brenda

24 sata: toliko je trebalo Daciji da izvede industrijski tour de force*. U fabrikama u Piteštiju, Tanžeru i Kazablanci istovremeno je transformisala sve svoje modele i udahnula im novi vizuelni identitet, i to 3100 vozila u jednom danu! 

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje