AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Nova B-Klasa se jasno izdvaja iz mase. Jedinstvene sportske proporcije, svestran enterijer, moderne tehnologije pogonskih agregata i najnovija generacija MBUX-a čine novi Mercedes-Benz Sports Tourer spremnim za sve male, kao i velike avanture svakodnevnog života...

Progresivna, samouverena spoljašnjost: Na prvi pogled, osveženi prednji deo vozila upada u oko. Novoprojektovana, opciono dostupna LED svetla, sportski branik i rešetka hladnjaka daju novoj B-Klasi dinamičan podsticaj zahvaljujući njihovom nesmetanom prelasku u vizuelno kompaktno energetsko efikasnije vozilo. Sportski tourer demonstrira svoj sportski stav između ostalog, jedinstveno uklopljenim točkovima sa četiri dodatna dizajna felni u dimenzijama do 19 inča, uključujući opcione točkove od lake legure obojene u crnu boju visokog sjaja za AMG liniju paoka. Zadnji deo vozila takođe reflektuje dinamiku i snagu: nova, dvodelna zadnja svetla sada sadrže LED tehnologiju kao standard i služe da pojačaju utisak širine pozadi. Podržavaju ih aero spojleri prikačeni na bočnu stranu zadnjeg prozora, koji poboljšavaju aerodinamiku. Nova B-Klasa je dostupna u deset različitih običnih/metalik ili specijalnih završnica boje. 

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Enterijer kombinacija visoke tehnologije i sportskog dizajna: Enterijer nove B-Klase je izuzetno praktičan i prostran. Kokpit prostorom ispred vozača dominira ekran sa dva displeja (7-inčna instrumenat tabla i 10,25-inčni infotainment sistem), koji je uključen kao standard. U opcionalnoj varijanti sa dva 10,25-inčna ekrana kreira se izgled širokog ekrana čini da element vizelno pluta. Tri okrugla otvora za ventilaciju u obliku turbina, tipična za Mercedes-Benz vozila, omaž su svetu avijacije. Redizajnirana centralna konzola prenosi visokotehnološke aspiracije nove B-Klase kroz svoj Black Panel izgled, dok novi volan iz najnovije generacije volana dolazi kao standard u nappa koži. Nova dodatna oprema je volan sa opcijom grejanja, koji je dostupan u varijanti AMG opreme.


Atraktivan asortiman boja enterijera i materijala omogućava visok stepen prilagođavanja. U osnovnoj varijanti, sedišta su još više unapređena sa svojom trodimenzionalno reljefnom ARTICO navlakom i najboljom ergonomskom udobnošću. "Progresivne" paket opreme nudi ekskluzivnost karakterističnu za Mercedes u bojama crne, crne/makijato i novu crno/ljubičasto sivu. Sedišta u ovom slučaju se takođe mogu nadograditi na kožna sedišta u crnoj ili bahia braon boji. Novorazvijeni trim element sa zvezdanim šarom stvara uzbudljiv vrhunac u enterijeru. AMG Linija je najlepša verzija nove B-Klase, sa crnim ARTICO/MICROCUT enterijerom i crvenim kontrastnim šivenjem.

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

U programu Ambicija 2039, Mercedes-Benz je sebi postavio cilj lansiranja CO2-neutralne flote novih putničkih automobila i kombi vozila od 2039. godine preko celog proizvodnog lanca i životnog ciklusa. Cilj je da se najmanje prepolovi emisija CO2 po putničkom automobilu u voznom parku novih vozila tokom celog životnog ciklusa u odnosu na 2020. godinu do kraja ove decenije. Jedna od mera je upotreba recikliranih materijala. Iz tog razloga, sastav svih materijala koji će se koristiti takođe je preispitan u dizajnu nove B-Klase i ispitane su mogućnosti za održivije alternative. Udobna sedišta sadrže tkanine u centralnom delu koje su napravljene od 100 procentno recikliranog materijala. U slučaju ARTICO/MICROCUT sedišta, ova proporcija je 65 procenata na površini sedišta i 85 procenata u materijalu ispod.


Značajno nadograđena oprema: Mercedes-Benz je još jednom učinio logiku različitih paketa opreme mnogo jasnijom kako bi se pojednostavljivao vremenski izbor mnogih pojedinačnih opcija. Na osnovu stvarnog ponašanja kupaca, funkcionalne funkcije koje se često kupuju zajedno će od sada biti spojene. Pored toga, dostupne su i dalje funkcionalne opcije. Kada su u pitanju opcije dizajna kao što su boje, tapacirunzi, trim i točkovi, kupci i dalje mogu da konfigurišu svoja vozila kao ranije.

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Konkretno, to znači da je čak i osnovna verzija nove B-Klase značajno nadograđena: kamera za vožnju unazad, multimedijalni ekrani, USB paket i volan u nappa koži su uključeni u standardnu opremu. Od varijante progresivne opreme pa naviše, osnovna oprema uključuje LED svetla, sedište sa lumbalnom podrškom, Parking paket, Mirror paket i Easy Pack gepek.
Infotainment i asistencija: Tri stila prikaza su redizajnirana za najnoviju generaciju MBUX-a u B-Klasi: Klasik pruža sve relevantne informacije o vozaču, Sportski impresionira dinamičkim brojačem obrtaja i Decentni je ponovo raščlanjen kako bi prikazao minimalan sadržaj. Zajedno sa tri režima (Navigacija, Pomoć, Usluge) i sedam paleta boja, stvara se holistički i estetski doživljaj koji se može prilagoditi u skladu sa vašim željama i situacijom. Centralni displej nudi sve prethodne funkcije kao što su navigacija, mediji, telefon, vozilo itd.


Telematski sistem je revidiran i impresionira svojim novim dizajnom i poboljšanim performansama. Još jedna nova funkcija je integracija senzora otiska prsta (očekuje se da će biti dostupan od 1. kvartala 2023. godine) za identifikaciju i autorizaciju vozača. Naravno, povezivanje sa pametnim telefonima putem Apple Carplay ili Android Auto Wireless je dato, dok je za dalju povezanost dodat još jedan USB-C port i snaga USB punjenja je još jednom povećana.

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Hey Mercedes glasovni asistent postaje još sposobniji za dijalog i učenje u novoj B Klasi. Na primer, određene radnje se takođe mogu pokrenuti bez termina za aktivaciju "Hey Mercedes". MBUX glasovni asistent takođe može da objasni i pomogne u funkcijama vozila, na primer prilikom traženja kompleta prve pomoći ili povezivanja pametnog telefona sa vozilom.


Novi audio vodič za putovanja "Tourguide", deo "MBUX Glasovnog asistenta" iz Mercedesa me sistema , čini prethodne funkcije informacija o putovanjima još zanimljivijim i zabavnijim. U početku dostupan isključivo u Nemačkoj, MBUX infotainment sistem čita opsežne informacije o tačkama interesovanja duž trase vožnje kao odgovor na glasovnu komandu " Hey Mercedes, start Tourguide " i reaguje na otprilike 3400 turističkih informativnih znakova duž nemačkih autoputeva, između ostalog.

 

Nova B-Klasa je takođe dobila unapređenje u smislu bezbednosnih sistema. Sa nadogradnjom paketa pomoći vozača, na primer, kontrola pomoći za održavanje trake je mnogo udobnija korišćenjem aktivne kontrole upravljanja. Opcionalni Trailer Manoeuvring Assist automatski reguliše ugao upravljanja na vozilu za vuču, čineći obrnuti manevar novom B-Klasom sigurnijim i opuštenijim procesom.

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Nova B-Klasa je takođe dobila unapređenje u smislu bezbednosnih sistema. Sa nadogradnjom paketa pomoći vozača, na primer, kontrola pomoći za održavanje trake je mnogo udobnija korišćenjem aktivne kontrole upravljanja. Opcionalni Trailer Manoeuvring Assist automatski reguliše ugao upravljanja na vozilu za vuču, čineći obrnuti manevar novom B-Klasom sigurnijim i opuštenijim procesom.


Elektrifikovani pogon: Raspon benzinskih motora nove B-Klase je takođe ažuriran i dosledno elektrifikovan. Uz dodatno 48-voltno napajanje i povećanje snage od 10 kW, posebno su podržane funkcije pokretanja vozila. Za kupce nove B-Klase, starter-generator pogonjen kaišem (RSG) takođe primetno poboljšava udobnost: smanjuje zvukove i vibracije tokom početnih procedura u poređenju sa konvencionalnim starterima i omogućava 'jedrenje' sa isključenim motorom tokom stalnog krstarenja. Pored toga, RSG se obnavlja tokom procesa kočenja i na taj način hrani 12-voltnu mrežu, kao i bateriju od 48 volti. Energija koja se tako generiše može se koristiti tokom procesa ubrzanja za podršku motoru sa unutrašnjim sagorevanjem.

Mercedes-Benz unapredio model B-Klasa (FOTO)

Plug-in hibrid sa dodatom snagom: Plug-in hibridi nove B-Klase (Mercedes-Benz B 250 e, potrošnja goriva kombinovana 1,2-0,9 l/100 km, potrošnja električne energije kombinovana 17,4-15,4 kWh/100km, emisija CO2 kombinovana 27-20g/km) . Proces punjenja je takođe optimizovan: pored standarda od 3,7 kW, unapređena baterija sada može da se puni i naizmeničnom strujom i do 11 kW, umesto samo 7,4 kW kao ranije. Pored toga, kupci i dalje imaju mogućnost punjenja baterije sa direktnom strujom i do 22 kW. DC punjenje od 10 do 80% traje oko 25 minuta - jednostavno iskustvo punjenja, naročito u dnevnom životu. Elektromotor u novoj B-Klasi je takođe revidiran i postiže 80 kW snage nakon ažuriranja - što je povećanje od 5 kW.


Kroz različitu procenu različitih faza vožnje, ECO Score 3.0, novouveden za neke motore, takođe motiviše vozača da vozi na efikasniji način.


PR

Rally Sweden 2024 - Thierry Neuville
Slika nedelje