AutoMAGAZIN - Vesti

Najnovije vesti iz auto industrije

Otkrivamo trikove pakovanja automobila za četiri različita tipa odmora

Otkrivamo trikove pakovanja automobila za četiri različita tipa odmora

Od adrenalinskih avanturista do posade za kampovanje, od gradskih istraživača do zaljubljenika u peščane plaže: u zavisnosti kakvu vrstu odmora priželjkujete, razlikuju se zahtevi za pakovanje automobila za put...

Ukoliko se pitate kako, odgovor ima proizvođač guma Semperit koji daje savete kako se spakovati za četiri tipa odmora i bezbednu, opuštenu vožnju automobilom do željenih destinacija.


Leto je vreme za odmore. Uprkos svim izazovnim okolnostima u poslednje dve godine, ljubav Evropljana prema putovanjima je nepromenjena. Za njih, automobil je na prvom mestu kad se radi o izboru prevoza za odmor, čak 55 odsto bira ovaj način transporta kad planira da putuje. Pre kretanja, međutim, važno je pravilno smestiti svoje stvari u automobil. Dilema koja se javlja je kako efikasno i bezbedno spakovati gepek koji uvek deluje premalo? Odgovor zavisi od tipa planiranog odmora. Koliko god da postoji vrsta dokolice toliko ima i izazova u pakovanju. Dok ljubitelji plaže ne mogu bez kupaćeg kostima i e-knjige, daska za surfovanje ili brdski bicikl su krucijalni za ljubitelje sporta. Za porodicu kampera električni frižider ne sme biti zaboravljen kod kuće, a oni koji idu u razgledanje grada i istraživanje znamenitosti žele da budu spremni za sve situacije.

Otkrivamo trikove pakovanja automobila za četiri različita tipa odmora

Adrenalinski avanturisti


Za turiste zaluđene sportom, prava je čast otputovati na more ili prepešačiti Alpski prelaz sa sopstvenom sportskom opremom u torbi. Iznajmljivanje na licu mesta za većinu adrenalinskih avanturista ne dolazi u obzir! To takođe znači da što je oprema veća i glomaznija, pažljivije morate da se pakujete. Da li možete da priuštite da prilagodite veličinu svog automobila vašoj sportskoj opremi? Ne? Tada se manja sportska oprema pakuje u unutrašnji deo automobila, sve dok ima dovoljno mesta za drugi prtljag. Međutim, šta će biti kada se poveća broj ljudi koji putuju sa vama i sportskom opremom? U tom slučaju, prtljažnik možda više nije dovoljan. Tada je najčešće klasični krovni nosač pravi izbor. Posebno glomazan prtljag kao što su kanui ili daske za surfovanje su pogodni za ovu vrstu transporta. Međutim, budite oprezni sa e-biciklima: električne komponente značajno povećavaju težinu što dovodi do problema sa dozvoljenim opterećenjem krova. Generalno, zadnji nosač je pogodniji za bicikle cele grupe. Ovo ima manji uticaj na vožnju nego na krovu i omogućava lakše rukovanje i pozicioniranje bicikala. Baterije treba pakovati u unutrašnji deo automobila. Sve dok se pridržavate dozvoljene ukupne težine i zakonskih uslova kod kuće i u zemlji odredišta, možete opušteno započeti svoj aktivni odmor.


Ekipa za kampovanje


Veće grupe i porodice, parovi ili solo putnici, i kamperi koji vole slobodu su upoznati sa izazovima maksimalne nosivosti, ukupne težine, ograničenja visine i „tetrisa“ prtljažnika. Velika pažnja se posvećuje težini opreme. Svaki kutak u njihovom vozilu je u potpunosti iskorišćen. Proizvođači nude sve više tehnoloških rešenja za bezbednost opreme za kampovanje koja štedi prostor i težinu. Ljubitelji ove discipline, koji žele da se pohvale svojim znanjem na putu, trebalo bi unapred da provere putna pravila i propise za kamp prikolice i kamp kućice u izabranim destinacijama za odmor. U Švajcarskoj na primer, kamp-prikolicama nije dozvoljeno da koriste levu traku na autoputevima sa tri trake. Isto tako, između prikolice i vučnog vozila mora postojati dodatna sigurnosna veza, koja se pričvršćuje posebnim držačem. Međutim, toleriše se i takozvana "Holland eyelet", koja pričvršćuje odvojivi kabl za karavan.

Otkrivamo trikove pakovanja automobila za četiri različita tipa odmora

Gradski istraživači


Udobne patike za obilazak grada, sako za posetu ekskluzivnom restoranu i, naravno, visokokvalitetna kamera su nezaobilazni za klasičnog gradskog putnika. Oni ništa ne prepuštaju slučaju i obično su spremni za sve situacije. U idealnom slučaju, oni su takođe spremni za opasnosti od krađe ili obijanja automobila. Naravno, ovo se ne može u potpunosti sprečiti. Nekoliko saveta pomaže da se umanje ovi rizici. To uključuje izbegavanje mračnih ćoškova u delovima grada sa većom stopom kriminala kao i neostavljanje dragocenosti, dokumenata, navigacionih sistema ili pametnih telefona u automobilu.


Treba biti oprezan i sa svim posebnim saobraćajnim propisima na destinaciji odmora. Ne samo gradski istraživači, već i svi drugi turisti koji žele da istraže istorijska gradska jezgra na svom odredištu često se suočavaju sa individualnom naplatom putarine i određenim ograničenjima pristupa. Ti posebni propisi se ponekad postavljaju privremeno u zavisnosti od situacije u nekim popularnim zemljama za odmor. Na primer, određene ekološke zone podležu pojedinačnim privremenim ograničenjima pristupa i ograničenjima brzine kako ne bi došlo do povećanog zagađenja vazduha tokom leta.


Dobro je znati: da bi vam pomogli da pronađete svoj put kroz birokratsku džunglu propisa na vašem odredištu, mnogi poznati automobilski klubovi i platforme, kao i državne institucije, nude relevantne usluge i informacije o zemlji.

Otkrivamo trikove pakovanja automobila za četiri različita tipa odmora

Ljubitelji peščanih plaža


Obožavatelji plaža možda imaju manje potrebe za poznavanje propisa kada putuju. Prioritet je da se vozilo što više približi plaži iz snova. Besplatni piling peskom na suvozačevom sedištu je praktično već deo odmora. Međutim, potreban je oprez pri rukovanju igračkama na naduvavanje za male i velike ljubitelje plivanja, kao što su vazdušni dušeci i slično. Iako su obično još uvek u originalnom pakovanju i lako se spremaju na odlasku, na destinaciji za odmor važi sledeće: što je toplije mesto za parkiranje automobila, veći je rizik da će predmet – naduvan i uskladišten u zagrejanom automobilu – eksplodirati. Ako putujete sa malom torbom za čisto uživanje na plaži i imate previše, a ne premalo prostora u prtljažniku, možete sprečiti da prtljag ispadne tako što ćete postaviti gumenu prostirku.


Kako izgleda igranje „Tetrisa“ pri pakovanju vašeg prtljažnika


Zlatna pravila važe za sve tipove odmora - održavajte prostor za skladištenje i za noge čistim, teške predmete čuvajte na dnu i obratite pažnju na maksimalnu dozvoljenu bruto težinu u uputstvu proizvodjača. Ako se sav prtljag stavi pored automobila pre pakovanja, ovaj pregled može pomoći da se izbegne odugovlačenje pakovanja i lakše uklapanje manjih i većih kofera i torbi.


Važno kod umanjenja rizika i pre početka putovanja, uvek podesite pritisak u gumama i položaj farova na povećanu ukupnu težinu. Pošto tačan pritisak u gumama može da varira u zavisnosti od modela, detaljne informacije na zvaničnim stranicama proizvođača vozila mogu biti korisne. Nalepnice u kaseti, poklopcu rezervoara ili na okviru vozačevih vrata pružaju kratku orijentaciju kada ste na putu. Ako još uvek niste sigurni da li su podešavanja na vozilu ispravna kada je automobil potpuno napunjen, uvek ih možete proveriti sa svojim majstorom.


PR

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Opel Crossland u Srbiji dostupan za isporuku odmah

Jasan i odvažan dizajnerski jezik, veoma fleksibilan i opremljen najsavremenijim tehnologijama – Opel Crossland je veoma popularan među kupcima. Kompaktni SUV sa Blitz amblemom postao je pravi prodajni hit od svog lansiranja 2017. Odavno je Opel Crossland probio granicu od 500.000 jedinica...

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Svečano otvoren novi Citroen salon u okviru AK Kompresor

Auto kuća Kompresor, jedan od vodećih dilera i servisera automobila u Srbiji, ponosno je objavila saradnju sa renomiranim francuskim brendom automobila, Citroën. Tim povodom, otvoren je novi Citroën salon na Dorćolu, obeležavajući početak jedinstvene ponude vozila i servisa za sve ljubitelje ovog brenda...

Hankook objavljuje izveštaj o održivosti

Hankook objavljuje izveštaj o održivosti

Hankook, proizvođač premijum guma, objavila je svoj ESG izveštaj za 2022/23 (Environmental Social Governance = životna sredina, društvena pitanja i korporativno upravljanje). U tom izveštaju, Hankook izveštava o svojim aktivnostima i strategijama održivosti za tekuću godinu...

Rally Italia Sardegna 2024 - Tanak
Slika nedelje